Местни избори в Русия – натиск и фалшификации

Местните избори в Русия на 10 октомври, неделя, ще станат генерална репетиция за изборите на Държавна дума догодина, пише  „РБК дейли“. Изданията съобщават за рекорден брой местни избори – на 10 октомври предстоят близо 8 хиляди вотове на различно равнище в 76 от общо 89-те региона на Русия. В избирателните списъци са включени имената на 30 милиона души, а за различни изборни длъжности претендират 105 хиляди кандидати.

Опозиционерите се оплакват от административен натиск и подготвяни фалшификации. За тях няма съмнения, че „Единна Русия“ ще спечели мнозинство почти навсякъде. Нейните конкуренти обаче са надвили своя страх пред партията на властта, отбелязва „РБК дейли“.

Комунистите ще се ориентират към традиционните си избиратели – пенсионерите, прогнозира пред вестника руски политолог. Либералдемократите „ще използват максимално ресурсите“ на своя лидер Жириновски и ще търсят подкрепа от младежта, „есерите“ от „Справедлива Русия“ пък разчитат на хората, които се колебаят и нямат желание да гласуват за управляващите. „Единна Русия“ ще получи гласовете на по-пасивния електорат, който иска промени, но се страхува да поема рискове, добавя експертът.

Гласоподавателите не чакат промени от предстоящите избори, забелязва „Комерсант“ и цитира данни от допитване на руския център „Левада“. Според тях, 62 на сто от гражданите смятат, че изборите ще доведат до промени в състава на регионалните и на местните власти, но не и в качеството на тяхната работа. Едва 10 процента са убедени, че новите местни парламенти ще работят по-добре, а според 9 на сто новите власти изобщо няма да работят, както не са работили и техните предшественици.

Днешните последователи на Остап Бендер са постигнали съвършенство в манипулациите с удостоверенията за гласуване на друго място, предупреждава в „Московский комсомолец“ Сергей Миронов – лидер на „Справедлива Русия“ и председател на горната камара в руския парламент. Както знаем, „великият комбинатор“ познавал близо 400 „сравнително честни начина“ да разделиш хората от паричните им средства. Сегашните „технолози“ са измислили съпоставим брой методи, за да коригират резултата от волеизявлението на гражданите, пояснява руският политик.

Аферите с удостоверенията естествено не са единственият проблем в изборната практика на Русия. Само си представете: избирателните комисии се създават и финансират от същите органи, които се избират! – възмущава се Миронов. Необходимо е според него съответните разпоредби „спешно да се хармонизират с нормите на здравия разум“ и комисиите да се формират само на партийна основа. „Хората трябва да виждат, че в играта няма белязани карти, че модернизацията си е нещо честно!“, възкликва председателят на Съвета на федерацията.

Препъникамък за руската ЦИК ще станат общинските избори в Северен Кавказ. По-специално в република Дагестан, където в неделя ще се гласува и за кмет на столицата Махачкала, отбелязва „Росийская газета“. В коментар за изборната подготовка в проблемния регион шефът на ЦИК Владимир Чуров увери, че положението най-сетне е под контрол, напомня московският официоз.

Според председателя на ЦИК, криминалните инциденти в Дагестан се дължат на общото напрежение в региона. Предстои отново да бъде проверена способността на комисията да осигури безопасни избори в тамошната крайно трудна обстановка. Чуров прикани местните избирателни комисии да работят максимално точно, тъй като всеки организационен пропуск, който в другите региони би довел най-много до съдебен процес, може да предизвика престъпни действия в Дагестан, изтъква „Росийская газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.