666 на 777

Румен Белчев

Милата родина взе, че за една седмица цъфна и върза. Не вярвате? Значи – не четете винагивярнанапартията ни преса! Първото парче вестникарска хартия, попаднало ви от гвоздея на онова място, ще ви избоде очите с живи факти!

„Бабите ни стават като германки“ – твърди „СТАНДАРТ“. Ако се минете да прочетете и по-дребните буквички под заглавието, ще разберете, че става дума не за вашата баба, не и за вашите родители, дори не и за вас – защото това щастливо събитие според прогнозите на международна конференция за демографския процес и стареенето се очаква след 30-40 години.

Когато днешните абитуриентки ще са баби.

Е, тогава вече „ще се глезят в СПА хотелите у нас и в чужбина“, „няма да живеят по двойки. А свободни и активни, те ще търсят повече разнообразие с партньор, а защо не и любов“…

Още по-голям оптимист е министърът Дянков. Според цитирано в „НОВИНАР“ негово изказване „България след 10 години ще изглежда като страна, в която всички ще искат да живеят, учат и останат“.

Това вече сме го проигравали с програмата на ХХII конгрес на КПСС – комунизмът идваше точно 20 години след приемането є. През 1980 година…

Важното е да има светло бъдеще, важното е днешните кахъри да ни се струват все по-бели и по-бели – като в Кюстендил например, където попълват бюджета с нов вид глоба. „Пикльовци глобени с 15 бона“ – твърди „ТЕЛЕГРАФ“. В „ТРУД“ жизнено важната идея за попълване на общинския бюджет е, кой знае защо, поомаловажена – „5600 лв. от уриниране събраха в Кюстендил“…

Спи ли министърът Дянков? Само от глоби в подлеза на Централна гара може да запълни бюджетния дефицит!

Задалият се вот на недоверие мобилизира „МОНИТОР“ – „Премиерът подкрепян от интелигентните и заможни българи“.

Заглавието е над социологическо изследване на НЦИОМ, в което става дума за доста любопитни цифри, но кой ти чете цифрите – гледай заглавието!

Още по-любопитно е, че премиерът кой знае защо изобщо не фигурира сред класираните по рейтинг политици и изобщо не се споменава на цялата вестникарска страница.

Най-любопитното, разбира се, е плоското и малко просташко внушение – кои сте вие, които не одобрявате премиера? Неинтелигентни неудачници,  бедни оръфляци! Грозни, мръсни, зли…

Междувременно „24 ЧАСА“ пое поредната си кампания – след преименуването на летището и свалянето на здравната министърка заради това, че не била дала интервю за вестника – тоя път срещу единния граждански номер. „Православни не щат ЕГН, било числото на звяра“. Столична юристка завела дело, за да се откаже от ЕГН-то си. Юридическите аргументи цайтунгът претупва набързо, за да се спре на това, което затъпелият от четене на вестници читател ще кльопне по-лесно  – „При изговарянето му – ЕГЕНЕ, три пъти изричаме буквата Е, която е номер 6 в азбуката ни, т.е. получава се числото на дявола 666″…

По-нататък се дават справки колко е опасно това число, как раждаемостта пада заради ЕГН-то, настоява се патриархът да излезе със становище и т.н….

Не зная защо, но на мен по-силно впечатление ми направи числото 777.

„Алма матер е на 777-о място в света“ – сухо ни информира в кратка дописчица „ТРУД“. Става въпрос за най-славния наш университет – Софийския.

Следващите в класацията български университети са съответно на 1816-о и 2409-о място…

Хубаво е да си помислим на какво точно светло бъдеще се надяваме, след като не можем да образоваме децата си.

А иначе откриването на академичната учебна година в Софийския университет мина под знака на парното, което ще спре, топлата вода, която временно е пусната, и тухлата, връчена на министъра на просвещението, за да си блъска с нея главата, когато си спомни за печалния миг, в който се е решил да поеме министерството.

Веселете се, докато сте млади, мили деца, светлото бъдеще май ще се поотложи с още половин век…

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.