Каква e възрастта за пенсия в ЕС и осигуровките – големите лъжи на Борисов и синдикати*

Блог за икономика

Снимки: georgiangelov.com

От стенограмата от заседанието на правителството, 6 октомври 2010:

Бойко Борисов: В момента България е с най-ниската осигурителна вноска , 16 на сто, а за родените след  1959 година – 11 на сто. В другите държави е 26, 27, 29 над 30 на сто…

Искам да отбележа, че докато тези държави през последните години нищо не са правили, тук … предишните правителства бавно и плавно са вдигали пенсионната възраст и в момента другите държави протестират, че техните правителства искат да докарат пенсионната възраст на нашите нива…

Ние сега връщаме с 3 на сто като еден процент отива във фонд „Безработица”. Само с този 1 на сто във фонд „Безработица” ние през следващата година го зануляваме. Това е огромен, веднага виждан успех, който ще бъде оценен, а 2 на сто са тези, които намалихме в 2009 година за 2010 година. В същност ние отново не вдигаме. Ние отиваме на нивото, на което бяхме…“

0. Премиерът смята, че изслушвайки синдикатите и министъра на труда е „изслушал всички страни“. Как точно е станало това, след като всички изслушани са синдикалисти?

1. Възраст за пенсиониране – според премиера, подучен от синдикатите, в България е най-високата пенсионна възраст и всички останали страни в ЕС се стремят към нашите нива. Всъщност е точно обратното. На следващите две таблици са дадени възрасти за пенсиониране на мъже и жени през 2009 и 2020, според вече приети и действащи закони и реформи. България е твърдо след последните (дори последна), с най-ниска възраст за пенсиониране.

Пенсионна възраст в ЕС

Източник: Зелената книга на ЕС за пенсиите + скорошни реформи в някои страни

2. Осигурителните вноски в България не са най-ниски. Има страни с почти нулеви осигуровки – например Дания. И това не им пречи да си финансират пенсионната система (от други данъци, напр. ДДС). Има страни с пенсионна осигуровка като нашата (Франция – 15%, Белгия – 16%). Има много страни, които нямат отделна осигуровка за пенсия, а обща осигуровка/данък за всички рискове. Съответно, нашата осигуровка за пенсия не е сравнима с тяхната, понеже нямат такава.

3. Фонд безработица е нормално да има дефицит по време на криза с висока безработица. Дефицитът в този фонд не се бори с вдигане на вноските, а с икономически растеж, работни места и спад на безработицата. Който бори дефицита във фонд безработица с вдигане на вноските, явно планира дългосрочно висока безработица – и точно висока безработица ще е ефектът от вредните политики на синдикатите (вдигане на облагане, спране на реформите, раздуване на бюджетния дефицит).

4. Вдигането на осигуровките си е вдигане. Каквото и да говорят синдикатите (и премиерът) и каквито и имена да му измислят. Ако приемем логиката, че „връщането на предишни нива“ не е вдигане, то тогава не ни мърдат 42% осигуровки (отделно 8% здравни), 45% данък върху доходите, 45% данък печалба, 22% ДДС – каквито бяха в средата на 90-те години.

–––––

* С малки съкращения от Блог за икономика. Заглавието е на редакцията

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.