Македонците и отдалечаващото се европейско бъдеще

в.Време

Почти 80 процента от македонските граждани биха гласували „За“, ако утре бъде насрочен референдум за членството на Македония в Европейския съюз. Резултатите от последната анкета на Института за демокрация показват, че 77,9 процента от гражданите биха подкрепили членството на страната в съюза.

За европейските представители в страната и за политиците това показва, че в Македония не се увеличава евроскептицизмът, а това, че в гражданите се увеличава разбирането, че истинската причина на спрения евроинтеграционен процес е безразличното отношение на правителството към решаването на спора с името. Според тях е очевидно, че преговорите за името са в задънена улица и решението е все по-далеч.

Погрешно е впечатлението, че се увеличава доверието между Скопие и Атина и че това ще доведе до бързо решение. Реалността е, че Македония и Гърция все повече се отдалечават в своите становища и съществува реална опасност преговорите да бъдат замразени, прогнозират специалисти. Доказателство за това е, че посредникът Матю Нимиц е предоставил на двете страни последното си предложение на хартия още през октомври 2009 година. Това предложение съдържаше името „Република Северна Македония“, а оттогава посредникът не е направил нито една конкретна стъпка.

Познавачите на македонско-гръцкия спор са сигурни, че напредък в преговорите е възможен, ако в тях се включат ЕС и САЩ и Македония не трябва да се плаши от такава възможност. Посланикът на ЕС Ерван Фуере разкритикува властите поради това, че искат Македония да започне преговори с ЕС по примера на Хърватия, т.е. успоредно с преговорния процес да решаваме и двустранния спор с Гърция.

Без решение на спора за името не е възможно да бъде определена дата за начало на присъединителни преговори с ЕС. Постоянно повтарям, че няма друг вариант, няма съкратени пътища. Европейските институции и страните-членки постоянно подчертават, че решението на въпроса с името остава от съществено значение и затова, наистина окуражаваме правителството да поеме тази отговорност и да предприеме смели стъпки, които ще влязат в историята като нещо, което е било направено заради дългосрочната визия за тази страна, подчерта Фуере.

Председателката на Националния съвет за евроинтеграции Радмила Шекеринска подчертава, че проблемът с името представлява допълнително утежняване в процеса от реформи. Според нея е неразбираемо да се приемат европейски закони без те да се прилагат. Тя се опита да коментира застоя, който според нея съществува в европейската интеграция на Македония.

Имам една стара писалка, смятам, че съвпада с периода веднага след получаването на статут на кандидат. На нея пише „И слънцето е звезда“, но това вече не се пише. Пет години изминаха, а писалките престанаха да пишат и все още говорим за същите теми, казва Шекеринска.

Експертите смятат, че е била погрешна оценката на македонското държавно ръководство, че с промяната на властта в Гърция и с идването на Георгиос Папандреу по-лесно ще се стигне до решение. Очевидно е, че ПАСОК в някои случаи има по-радикални становища от предишното правителство на Костас Караманлис и че в Гърция съществува общ консенсус по този въпрос сред всички партии, независимо от това дали са част от властта или са в опозиция. Такова нещо е необходимо и в Македония между двете най-влиятелни партии. Според анализаторите ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ трябва да променят отношението си по спора за името и не трябва да го третират като въпрос, с който се печелят или се губят избори.

Присъединяването на Македония към НАТО под временното наименование БЮРМ е невъзможно, заяви бившият американски посланик в алианса Курт Уокър в интервю за Гласът на Америка на македонски език. Уокър смята, че срещата на върха на НАТО и срещата на върха НАТО-ЕС е добра възможност за влизане на Македония в НАТО, но изключва възможността за присъединяване под временно наименование. Смятам, че това е невъзможно в този момент. Знам, че това бе договорено през 1995 г. и че на тази основа Македония се присъедини към други организации, но фактите сега се промениха. Гърция ясно заяви, че няма да подкрепи македонското членство под името БЮРМ. Смятам, че сега е време да се намери решение, което после ще позволи на Македония да се присъедини под постоянен статут, казва Уокър.

Той отхвърли възможността за допълнителни усилия от страна на САЩ по отношение на спора с името. Не бих влагал надежди в това. В крайна сметка няма магична формула, която идва отвън. Става дума за това какво могат да се договорят Македония и Гърция. Това е важно. Сега е време за лидерство и политическа воля в полза на хората, на страната и ще намерите голяма подкрепа от света, заяви Уокър.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.