Кого ще провокира Ахмадинеджад в Ливан?

Асошиейтед прес

Владимир Путин с иранския президент Ахмадинеджад. Снимка: АП/БТА

Посещението на иранския президент в Ливан тази седмица ще засили позициите на влиятелния му шиитски съюзник „Хизбула”, един от най-важните източници за Техеран за оказване на влияние в чужбина. Програмата на посещението включва и провокативно посещение до границата на стария враг Израел.

Визитата на Махмуд Ахмадинеджад е силна демонстрация от страна на Иран, че страната не може да бъде възпряна от опитите на САЩ да я изолират и да намалят влиянието, което Техеран си изгради в Близкия изток чрез съюзи с екстремистки групи като „Хизбула” и като засили развитието на ядрената си програма.

Иранският президент се намесва и в най-тежката политическа криза в Ливан от години, като застава зад „Хизбула” в момент, когато групата е в конфликт със съперниците си в подкрепяната от Запада политическа коалиция на Ливан. Това напрежение заплашва да свали от власт крехкото правителство на националното @единствo, в което и двете групи участват, а според най-лошия сценарий може да тласне добре въоръжената „Хизбула” към опит да установи насилствено контрол над Бейрут, както направи преди две години.

Показателно за това колко деликатна е визитата е твърдението на съперниците на „Хизбула” в правителството, че Ахмадинеджад иска да трансформира Ливан в „иранска база на Средиземно море“. Иран налива пари в Ливан. Повечето от тях отиват за „Хизбула”, но част от парите се използват за възстановяване на домове в шиитските територии в Южен Ливан, които бяха разрушени във войната от 2006 г. с Израел – знак, че Техеран иска да разшири подкрепата си в страната.

„Призовавам ливанския народ и палестинците да приветстват президента на Иран“, каза лидерът на „Хизбула” Шейх Насралла в реч през уикенда, когато по магистралата до летището в Бейрут започнаха да се появяват ирански знамена и плакати с Ахмадинеджад.

Иран се стреми да докаже, че влиянието му в региона е силно, въпреки заплахите на Вашингтон, че ядрената програма на Техеран ще доведе до повече санкции и повече изолация. Иран следва агресивна външна политика през последните седмици: президентът посещава Ливан във време на национален смут, отби се в Сирия на път за ООН точно след американска делегация миналия месец и осмива американските усилия да постигне мирно споразумение в Близкия изток.

Иран има силно влияние в Ливан чрез „Хизбула”, която САЩ смятат за терористична организация и която твърди, че има голям арсенал от ракети, способни да проникнат дълбоко в територията на Израел. „Хизбула” е част от ливанското правителство, поделяща властта с подкрепяните от Запада партии, водени от премиера Саад Харири. Но екстремистката група, чийто арсенал е отделен от този на националната армия, е най-голямата въоръжена сила на Ливан – факт, който предизвика нови тревоги в последните седмици, докато политическата криза се задълбочава.

Трибуналът на ООН, разследващ убийството през 2005 г. на бившия премиер Рафик Харири, се очаква този месец да повдигне обвинения срещу членове на „Хизбула”. Мнозина се опасяват, че това може да доведе до насилие между шиитската групировка и предимно сунитските съюзници на Харири. Убитият лидер е баща на настоящия премиер.

Вашингтон също се обяви срещу визитата. Миналата седмица говорителят на американския държавен департамент Филип Краули каза, че държавният секретар Хилари Родъм Клинтън е изразила тревогите си относно визитата пред ливанския президент Мишел Слейман.
„Ние изразихме нашите тревоги, като се има предвид, че Иран, чрез своите връзки с групи като „Хизбула”, активно подкопава суверенитета на Ливан“, каза Краули във Вашингтон.

Вашингтон е в конфликт с Иран заради ядрената програма, за която се опасява, че цели създаването на ядрен арсенал, и заради засилването на военната мощ на Техеран, за която смята, че заплашва Израел и арабските съюзници на САЩ в региона. Иран твърди, че ядрената му дейност е насочена единствено към развитието на атомната енергетика.

По време на визитата си на 13 и 14 октомври, Ахмадинеджад планира да се отбие на места като Бинт Джбейл, гранично село, което бе бомбардирано по време на войната между Израел и „Хизбула” през 2006 г. То е едва на 4 км от границата с Израел.
В речта си завчера Насралла опроверга информацията в ливански медии, че Ахмадинеджад планира да хвърли камъни по границата. Преди е било обичайно за ливанците да хвърлят камъни по границата по повод честването на изтеглянето на израелските войски от южен Ливан през 2000 г. след 18 години на окупация.

Военната сила на „Хизбула” отдавна тревожи САЩ и близкия им съюзник Израел. Американски конгресмени обявиха през август, че са обезпокоени да не би оръжия, купени с отпуснати от САЩ пари, да попаднат в погрешни ръце, и временно спряха 100 милиона от общо 720 милиона долара военна помощ, която САЩ предоставят на зле въоръжената армия на Ливан от 2006 г. насам.

Иран бързо предложи да се намеси и да запълни празнината и разкритикува САЩ, че са предложили помощ, обвързана с условия. Насралла каза, че парите на Иран помагат на всички ливанци, включително чрез възстановяването на повредените от войната домове в южната част на страната. „„Хизбула” не вярва на бюрокрацията на ливанското правителство“, каза Насралла, „а иранците плащат в кеш“.

Посланието достигна до много ливанци. „Визитата на Ахмадинеджад е символ на подадена ръка, без да се иска нещо в замяна“, каза Зейнаб Мрад, 50-годишна шиитка от село Хиям, крепост на „Хизбула” в южен Ливан.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.