Китайският златен дъжд може да потопи Лукашенко

Би Би Си

Президентът на Беларус се завръща от Китай с пакет от инвестиции за 3,5 милиарда долара и с поето задължение да направи в Минск „китайско островче“, на което да стъпи Небесната империя в своя път към Европа. Преди четвъртата си визита в Китай като президент Александър Лукашенко разговаря с журналисти от водещи китайски медии и посети съвместно предприятие за производство на микровълнови печки. Беларуският лидер заяви открито и пред журналистите, и пред бизнесмените, че Минск очаква от Пекин много пари и срещу китайски инвестиции е готов да поеме всякакви гаранции и задължения.

„Важното е не да вървим, а да тичаме. За нас е от значение времето“, очерта Лукашенко задачата за усвояване на китайските инвестиции още в Минск, на среща в беларуско-китайското предприятие „Мидеа-Горизонт“. И добави: „Трябва да виждам перспективата за тези 15 милиарда“. Китайската кредитна линия за Минск в размер на 15 милиарда долара бе договорена от ръководствата на двете страни в края на миналата година. Условията за инвестиционни кредити са изгодни според чиновниците в Беларус: Китай предоставя средствата за 15-20 години, с 5 до 6-годишна отсрочка за първото плащане, а част от ресурсите, осигурени с държавни средства, са обещани само срещу 2-3 процента годишна лихва.

Развивайки тези договорености, в понеделник Беларус и Китай подписаха в Пекин документи за съвместни проекти на стойност 3,5 милиарда долара. С китайски средства и с китайско участие се предвижда в близките години в Беларус да се построят две нови електроцентрали, няколко завода, също и да бъде реконструирано летището в Минск. Сред множеството други планове се откроява изграждането на хотелски комплекс „Пекин“ в беларуската столица.

Лукашенко впрочем обещава в Минск да изникне цял китайски квартал. „Предложих на правителството в Китай: защо да не създадем китайско островче в центъра на Европа – в Беларус? Какво му струва на огромен и богат Китай да построи днес такъв един своеобразен остров?“, каза беларуският президент пред китайски журналисти. Пристигнал вече в Небесната империя, Лукашенко предложи на своите партньори не само „прозорец към Европа“, но и просторите на Митническия съюз.

„Страната ни заема уникално положение в Митническия съюз, това също увеличава възможностите за сътрудничество, за засилване на това сътрудничество. Ще можете да развивате безмитна търговия фактически из цялото постсъветско пространство“, обеща Лукашенко в понеделник на Лин Цзомин, генералния директор на китайската авиостроителна корпорация, с когото разговаря в Пекин. Официалният печат в Беларус дава висока оценка за инвестиционните перспективи, свързани с Китай.

Независими експерти обаче отбелязват, че китайско-беларуският проект не обещава „бързи“ пари, твърде необходими на президента Лукашенко, за да реши ред насъщни проблеми. „Това не решава днешния остър проблем да се налеят средства в икономиката и социалната сфера в Беларус. Тези пари не може да идат за текущи проблеми. Това не са преки инвестиции, това са кредити, които, първо, все едно ще трябва да се връщат. И второ, става дума за свързани кредити, с които трябва да купуваме китайско оборудване, да плащаме на китайски специалисти“, обяснява икономистът Леонид Злотников. Беларусите имат само един повод за оптимизъм: „Въпросните свързани кредити няма да бъдат изядени като предишните. С тези пари можем да модернизираме едно-друго в икономиката“, смята Злотников.

Експерти разказват впрочем за печалната съдба на предишния китайски кредит от един милиард долара. Беларус дълго подбирала проекти, чието осъществяване да донесе на страната приходи във валута. Китайският милиард бил инвестиран за реконструкция на трите беларуски циментови завода. После обаче станало ясно, че съседна Русия вече е модернизирала предприятия от бранша на базата на нови технологии. И че сегашните разходи за горива оскъпяват цимента от беларуските заводи дотам, че себестойността му надхвърля цената на продукта на руския пазар. Беларус включи китайския юан в златно-валутните си резерви и преди няколко години сключи с Китай суапова сделка – договор за разплащания в национални валути.

Анализатори обаче изтъкват, че салдото в търговията с Китай е отрицателно за Минск и от години вече неотклонно нараства: за миналата година е било 950 милиона долара в полза на Китай. Сегашните свързани кредити „предвиждат да се купува единствено китайско оборудване, понякога не твърде модерно“, отбелязва политологът Андрей Фьодоров. „Това може да затрудни пласмента на произвежданата продукция, а оттам и връщането на въпросните кредити. И не би ни помогнало да се справим с технологичното изоставане“, смята анализатор на изданието „Белоруские новости“.

„Инвестиции като тези са твърде опасен процес, може да затънем във финансова пирамида. Миналата година сме платили на инвеститори от чужбина над един милиард долара като дивиденти и лихви, а за шестте месеца на тази вече са платени почти един милиард! Това са 4 процента от БВП, много висока цифра. След тези плащания за Беларус не остава кой знае колко“, твърди икономистът Леонид Злотников.

Официалният печат в Беларус подчертава, че Пекин никога не е критикувал Минск в международните организации, приема беларуската политика такава, каквато е, същевременно е готов да използва геополитическото положение на страната, за да разшири в западна посока своите финансово-икономически интереси. Срещу един „чайна таун“ в Минск Китай може да отпусне на Лукашенко и необвързан кредит, прогнозират местни коментатори.

Президентът Александър Лукашенко много се надява да получи подобен геополитически коз, смята политикът Андрей Саников. За Беларус „това е опит да открие нов донор в контекста на критично затруднените отношения с Русия. И опит да демонстрира – пак пред Русия, че Лукашенко има с кого да укрепва връзки“, коментира бившият заместник-външен министър, днес евентуален конкурент на Лукашенко в предстоящите президентски избори.

„При днешните лоши контакти с нашите съседи обаче тая велика дружба с Китай изглежда крайно неискрена. Щом всичко се върши припряно, с поглед към изборите, това е профанация“, заявява Андрей Саников. Опонентът на Лукашенко е убеден, че сегашните обвързани кредити са разумен и изгоден ход за богатия Китай, който едва ли се вълнува от беларуския пропаганден подтекст на сделката.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.