Спасените миньори – пред изпитанието на славата, парите и медиите

Асошиейтед прес

Посрещането на миньорите. Снимка: от тв екрана

Порой от емоции очаква 33-та миньори, след като най-накрая се завърнат в горния свят. Въпреки мъчителното оцеляване повече от два месеца под земята, златната и медна мина за тях е позната територия. След като обаче излязат от шахтата, те ще се сблъскат с такива зашеметяващи предизвикателства, за които не може да ги подготви и най-дългото обучение.

В началото ще бъдат възхвалявани, прегръщани от семействата си и преследвани от над 750 журналисти, които се струпаха край мината, съревновавайки се за интервюта и снимки, с които да подхранят засиленото любопитство на света, който иска да чуе историята на оцеляването им. Поканени са да посетят президентски дворци, да отидат на платени почивки и да участват в безброй телевизионни предавания. Очакват ги договори за книги и филми, предложения за работа. Наистина ги чакат повече пари, отколкото някога са мечтали.

В момента те са истински герои. Някои ще станат знаменитости, ако искат. Но в крайна сметка ще се озоват в една нова реалност и за повечето от тях тя няма да има нищо общо с живота им преди мината да рухне над главите им. „Те са герои, но на първо място са жертви“, заяви за Асошиейтед прес Серхио Гонсалес, психолог от Университета в Сантяго. „Тези хора, които ще излязат от дълбоката мина, вече са различни. И семействата им са други“. Съставен е приблизителен, държан засега в тайна списък кои миньори да излязат първи при изваждането им със спасителна капсула.

Един по един те ще поемат по извиващ се 20-минутен еднокилометров маршрут, за да стигнат до скалистия, пустинен лунен пейзаж и прегръдките на онези, които обичат. Очаква се по пътя си нагоре капсулата да се завърти на 350 градуса между 10 и 12 пъти, за да мине през извивките на спасителния тунел с диаметър от 71 см.

Правителството на Чили обеща на всеки миньор най-малко шест месеца психологична помощ. „Всички те ще трябва да се изправят срещу медиите и славата, и да се срещнат със семействата си, които не са същите след блокирането на миньорите“, заяви чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич. „Всички те ще изживеят много трудни ситуации на адаптиране“, допълни той.

В началото ще се чувстват като под обсада, ще усещат, че медиите не се отнасят добре с тях и вероятно че са прекалено обсипани с внимание дори от собствените си семейства, предполага доктор Клаус Бен, психолог в Чилийския университет, експерт по разстройства, произтичащи от оцеляване при екстремни ситуации. Обществото ще иска да знае ежеминутни подробности от престоя им и ще им предложи огромно количество пари и популярност. „Проблемът с това да си герой е, че като погледнеш от върха, вижзаш не друго, а само пропаст. На всеки ще му се завие свят“, отбеляза Бен.

Под земята миньорите имаха подкрепата на екип от психолози, чиято задача обаче бе само да им помага да издържат на екстремните условия. Миналата седмица миньорите се обучаваха по един час на ден как да се държат с медиите, упражняваха се включително как да отговарят на „грозни, лоши и недискретни“ въпроси за времето, прекарано под земята, за личния им живот и семействата им, заяви Алехандро Пино, бивш репортер, който бе част от помощния екип, осигурен от асоциация на застрахователите, занимаващи се с трудови злополуки. „Виждам, че се справят изключително добре“, отбеляза Пино и допълни: „Готови са“.

Миньорите изглеждат щастливи на видеозаписите, които заснеха и изпратиха на повърхността. Някои дори се шегуваха, показвайки подземния си дом. Други обаче избягваха да се показват. И макар Манялич да твърди, че миньорите са сплотени, което отразявало дисциплинираната им работа в екип, помогнала им да оцелеят, всичко това може бързо да се промени, веднага щом излязат. Отношенията вътре в семействата и помежду им вече се обтегнаха, след като някои получиха повече пари и внимание от останалите.

Изпълнителният директор на чилийска мина и филантроп Леонардо Фаркас раздаде чекове за по 10 000 долара с имената на миньорите на всяко едно от 33-те семейства и създаде фонд за събиране на дарения. Колеги на миньорите, които не бяха затрупани, но останаха без работа, включително някои, които едва не пострадаха при срутването, се чудят дали ще се погрижат и за тях. Детето на един от миньорите бе поканено в чилийска телевизионна игра, където спечели хиляди долара, а 27 от 33 работници заведоха иск за небрежност за 10 милиона долара срещу собствениците на мината. Предвижда се такъв иск да бъде подаден и срещу правителствения регулаторен орган. Има споразумения и за книги, филми и лични участия.

Треската за пари ще е напрегната и… временна. Правителството иска от всеки миньор да определи някого, който да получава месечната им заплата от 1600 долара и да открие банкови сметки, достъп до които ще имат само миньорите. Но според Бен миньорите се нуждаят и от добър финансов съвет, за да не се стопят парите. „Ако сега получават много пари, те трябва да бъдат управлявани така, че да им служат през останалата част от живота. И междувременно, не бива поради каквато и да била причина да се отказват от обичайните си работни навици“, подчерта Бен.

Това, което често се случва след ситуации на крайна изолация, е оцелелият да разкаже всичко наведнъж и когато няма какво повече да казва, започват недоразумения. Вместо това Бен съветва нещата да се приемат бавно, постепенно да се срещат със семействата и приятелите си и да се опитат да контролират очакванията си. В противен случай, ще изживеят истинска емоционална буря, която няма да им донесе нищо добро, подчерта той.

Манялич каза, че миньорите изглеждат изключително сплотени. Някои от техните роднини също изразиха надежда, че връзките, които са създали под земята, ще им позволят да разчитат един на друг в бъдеще. Брендън Фишър се съмнява в това. Фишър, който е председател на компанията „Сентър Рок“, участваше непосредствено в спасяването – машините на компанията му дълбаеха спасителната шахта.

Пробивните му машини помогнаха за спасяването на девет мъже в Пенсилвания в бедствието с мината в Куикрийк през 2002 г. Те също излязоха от дупката, мигайки пред светлините на телевизионните камери и веднага станаха обект на силно медийно внимание. Но в някои случаи, приятелствата и семейните им отношения не издържаха на напрежението.

„Предстоят им житейски изненади. Отсега нататък животът им ще се промени“, предсказа Фишър. „Не са много тези, които се справят заради цялото внимание, съдебните процеси, филмовите договори. Като се намесят парите, нещата стават грозни“, отбеляза Фишър.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.