Николай Кокинов: До 30-40 дни ще бъде готов обвинителният акт срещу Алексей Петров

Ако нямаше доказателства, съдът нямаше да го постави под домашен арест, твърди прокурорът

Градският прокурор на София Николай Кокинов в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. Снимка: от екрана

По повод решението на съда да пусне Алексей Петров под домашен арести и да обяви, че няма доказателства за престъпна група „Октопод“, гост в сутрешния блок на бТВ беше градският прокурор на София Николай Кокинов.

– Провал ли е това на прокуратурата, която осем, почти девет месеца казваше – събираме доказателства, а крайна сметка от онова голямото… направо беше като книжка с обвинения, почти целият Наказателен кодекс, почти нищо не остана, само рекет и то “обосновано предположение”… как се нарича?

– Думата провал е неудачна в случая, тъй като делото все още не е започнало. Говорим за една мярка за неотклонение, която се взема от съда и която има за цел да осигури единствено явяването на един обвиняем пред органите на досъдебното производство. И естествено…

– Защо тогава беше държан толкова време, след като това не е важно?

– И естествено, да осигури спокойния разпит на свидетелите и спокойното събиране на доказателства. Така че всъщност няма някаква особена драма. Съдът се произнесе и прецени, че след толкова дълго задържане подходящата и адекватна мярка е домашен арест, което е и факт. Тя се изпълнява.

– Драма ли е фактът, че по основните обвинения, които чухме преди 9 месеца, произнесени от МВР – проституция, сводничество, пране на пари, ДДС измами, всъщност досега в съдебна зала прокурорите казват – предстои да съберем доказателства. Защо не са събрани тези доказателства вече 9 месеца?

– Още преди 9 месеца, когато започна това разследване, дали тук или в друга медия и аз съм отбелязвал, че това разследване вероятно ще приключи в края на годината. Това вероятно ще е факт, ако и когато делото се върне при разследващият екип… Снощи разговарях колегите, че след пет седмици ще приключи делото.

– След пет седмици? Нали две седмици е обвинителният акт?

– Това е нереалистичен срок. Реалният срок, разговарях снощи с наблюдаващия прокурор…

– Който е в отпуск?

– Не, не е в отпуск, колегата Костов, на работа е. Той ме увери, че има готовност целият екип да приключат разследването до 30-40 дни.

– Тоест вчерашната информация, че след две седмици ще бъде внесен обвинителният акт, изречена информация от Цветан Цветанов…

– Нереалистична е тази информация. Пак ви казвам, че разследващият екип ще приключи това дело. И след като становището им е, че ще приключат до четири или пет седмици…

– То въпросът е как ще приключат, дали ще съберат за тези пет седмици доказателства, които не намериха девет месеца?

– Този разговор бихме могли да проведем след пет седмици, когато приключат, а не сега.

Водещите на сутрешния блок на бТВ. Снимка: от екрана

– Защо досега в съдебната зала, независимо че се гледа мярка за неотклонение, а не делото по същество, прокурорите не предоставят на съда тези доказателства за пране на пари, ДДС измами, проституция и всички останали изредени – наистина целият Наказателен кодекс?…

– Пак казвам, че досега все още не е повдигнато окончателното обвинение по отношение на г-н Петров. Това ще стане факт вероятно в следващите дни. Събрани са 86 тома. Все пак…

– Количеството не винаги е качество.

– Естествено, че е така, но доказателства има.

– Има? И вие ли се съмнявате, че има доказателства по тези обвинения?

– Разбира се, че има, иначе съдът нямаше да определи втората по тежест мярка – домашен арест.

– Имате ли притеснения от факта например, че голяма част от жриците на любовта, които са разпитани, всъщност не са разпознали лицето Алексей Петров и по никакъв начин не са го свързали с работата си?

– Нямам намерение да коментирам по същество делото и да му правя анализ тук, точно в това студио. Това е работа на прокурора в съдебната зала.

– Въпросът е, че прокурорът в съдебната зала досега не е дал тези доказателства пред съда и за всички изброени до тук, включително и за пране на пари и финансовите измами и финансовите престъпления.

– Пак ви казвам – в момента се водят производства само с оглед мярката за неотклонение. Делото не е започнало по същество, не е написано още обвинителният акт.

– Доказателства ще има?

– Разбира се, че има доказателства.

– Защото колегите, които следят делото, го съобщават, репликата е – предстои да има доказателства.

– Трудно е да коментирам дело, което все още няма обвинителен акт. Много е трудно.

– По това, събрано и натрупано до този момент, този обвинителен акт ще остане само с обоснованото предположение за рекет ли? Това, което е трима души организирана престъпна група, а не осемте, то това отиде в коша с осемте?

– Пак повтарям, нека аз да не предизвестявам това, което ще напишат колегите. Нека да изчакаме няколко седмици и ще видите сами обвинителния акт.

– Какви експертизи чакате и какво точно се изследва с тези експертизи, така че да дойдат доказателствата?

– Не зная детайли, не мога да кажа какви експертизи се чакат, затова има трима прокурори в Национална следствена служба, които там работят…

– А това е основен аргумент, че се чакат експертизи.

– Има и десет следователи, които са определени и разпитват различни хора.

Градският прокурор на София Николай Кокинов в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. Снимка: от екрана

– На база на тези експертизи ще легне и обвинителният акт?

– Не мога да ви кажа. Не зная такива детайли.

– И вие ли се съмнявате, че съдията, който пусна под домашен арест Алексей Петров не е изчел всичките материали по делото, 86 тома, както казват, както изрази съмнение Цветан Цветанов?

– Не мога да отправям такива съмнения към колегата.

– Приемате ли изказването на американския посланик като намеса във вътрешните ни работи и в съдебната ни система?

– Американският посланик каза точно това, което и аз казвам – нека да видим обвинителния акт и да видим съдебния процес, защо да говорим предварително?

– Защо всъщност не бяха събрани доказателствата срещу Алексей Петров и предполагаемата група, която той е оглавявал години наред и след това той да бъде арестуван, а се започна отзад напред?

– А кой е казал, че не са събрани доказателствата?

– Защото прокурорите казват в зала – предстои да съберем доказателства, заради това.

– То винаги… процесът на доказателства…

– Без да дадат никакви…

– Той е непрестанен.

– … по обвиненията за финансови измами, пране на пари?

– В тези 75 тома, ако нямаше никакви доказателства, съдът нямаше да определи мярка за неотклонение.

– А те от какво естество са?

– Писмени, гласни.

– Това са показания, предположения, обоснования.

– Свидетелски показания – това са гласните доказателства, експертизи.

– Други няма?

– Писмени документи.

– Веществени или?

– И веществени предполагам, че има.

– Ще наблюдавате ли Алексей Петров по призива на американския посланик?

– Аз самият снощи гледах репортаж и видях, че стои полицейска патрулка пред дома на г-н Петров, така че, ако това влагате в термина наблюдение…

Градският прокурор на София Николай Кокинов в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. Снимка: от екрана

– Опасявате ли се, че наистина той ще приложи сила и натиск, в случая телефонна, да предположим, върху евентуални свидетели, свидетели по делото?

– Колегите ме увериха, че са взели всички необходими мерки съобразно възможностите на закона да успокоят свидетелите и да гарантират тяхната безопасност.

– Има ли хора, които сериозно са се притеснили от пускането под домашен арест на Алексей Петров?

– Снощи, когато разговарях с разследващия екип, ми съобщиха, че някои от свидетелите са разговаряли с наблюдаващите прокурори и са изразили загриженост по повод изменението на мярката.

– Но не са притеснявани, до този час?

– До този час не са притеснявани, изразили са притеснение, че биха могли да бъдат притеснявани.

– Колко всъщност са свидетелите по това дело?

– Не мога да ви кажа бройката. Не зная подробности.

– А ще проверявате ли твърдения, явно сега поне заявката на Алексей Петров, гледайки вчера, да дава интервюта и да започне една медийна офанзива. Той вчера е споделил при срещата си с някои от своите посетители, които са преразказали думите му, че целта на акцията „Октопод” е била да се прикрие изчезване на много голяма сума пари. Случило се е преди време и е било документирано. Затова носи отговорност един от най-популярните политици в момента – Цветан Цветанов. МВР е търсило документи, които могат да бъдат доказателство, че тези пари са изчезнали, твърди Явор Дачков. Това трябва ли да го проверява прокуратурата?

– Питайте г-н Дачков. Нямам представа за какво иде реч.

– Такова нещо не е в полезрението на прокуратурата?

– Това нещо чувам сега от вас.

Водещите на сутрешния блок на бТВ. Снимка: от екрана

– Става дума за някакви пари, които били по държавен проект.

– Които са били всъщност мотивът да се започне тази наказателна акция, според Дачков.

– Не зная, питайте г-н Дачков.

– Имате ли притеснения по отношение на делото „Октопод” – има ли нещо, което ви притеснява?…

– Всеки нормален човек се притеснява от неизвестността, включително и прокурорите. Но това е животът.

– Кой елемент на тази неизвестност имате предвид – че може да приключи с лоши политически последици провала по това дело?

– Не, имам предвид друго – винаги, когато се явяваш на състезание, се стремиш към максимума. А ние се явяваме на едно състезание със защитата и искаме да спечелим.

– Защо впечатлението засега е, че изоставате в състезанието?

– Не знам защо ви е такова впечатлението, след като състезанието на практика не е започнало, истинското състезание започва пред съда.

– И за да обобщим – репликите на прокурорите пред съда до този момент по време на гледане на мерките за неотклонение на Алексей Петров – предстои събиране на доказателства. Съвсем не са факт, на който можем да се опрем…

– Не мога да кажа такова нещо.

– До пет седмици ще ги намерите?

Градският прокурор на София Николай Кокинов в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. Снимка: от екрана

– Прокуратурата разполага с доказателства и неслучайно ви казвам, че ще приключи това разследване.

– Големият проблем е, че не си ги е споделяла със съда досега, очевидно.

– Смятам, че си ги е споделяла прокуратурата. Не би могло иначе.

– За да може да каже съдът, че доказателствата са разколебани, каква е формулировката?

– А обществено опасен ли е?

– Всяко лице, на което е повдигнато обвинение, е обществено опасно. Но нека да не преекспонираме лицето Алексей Петров. Твърде много се говори.

– Аз мисля едно обобщение да направя, че е имало вчера свидетели по делото „Алексей Петров”, които са се притеснили и са се свързали с ваши колеги, за да потърсят помощ, евентуално.

– Така е, да.
Със съкращения. Стенограмата е по агенция „Фокус

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.