Долината на река Йордан на пътя на мира в Близкия изток

Асошиейтед прес

Свещеник кръщава поклонничка в р. Йордан. Снимка: e-vestnik

Долината на река Йордан – спокойна ивица в пустинята на Западния бряг, осеяна с финикови палми, еврейски селища и палестински градчета, бе включена във вече внушителния списък с потенциални пречки за мира в Близкия изток. Стратегическият пояс земя, граничеща с Йордания, би трябвало да стане съществена част от бъдещата палестинска държава. Но израелският премиер Бенямин Нетаняху иска да задържи израелските войски там постоянно, за да предотврати контрабанда на оръжие и да блокира евентуално арабско нахлуване от изток. Неотдавна той поиска подкрепата на САЩ за това свое искане като част от пререканията за подновяване на преговорите с палестинците.

Палестинците обаче не са склонни да дадат и сантиметър от плодородната долина, която заема една четвърт от Западния бряг и ще стане една от малкото неразвити територии в пренаселената им бъдеща държава – място, където да построят нови градове и да настаняват бежанци. Предугаждайки бъдещето, палестинският премиер Салам Фаяд в понеделник направи първата копка на агро-индустриален парк в долината, който, с финансовата и техническа помощ на Япония, ще създаде някой ден 10 000 работни места за палестинците и ще превърне задрямалия район в икономически център.

„Опитваме се да направим всичко възможно, с помощта на международната общност, за да създадем нещо положително на тази земя,“ заяви Фаяд, след като посади дърво на пустинен участък южно от Ерихон, където 35 предприятия, включително консервни фабрики и занаятчийски работилници, ще започнат производство до края на 2012 г. Стартирането на проекта за 30 милиона долара обаче е рисковано начинание, понеже, след четиригодишни преговори, Израел все още не е издал ключови разрешения, включително за свързване на пътя за достъп до парка с близката магистрала, водеща към границата с Йордания, казват палестински представители. Израелските власти от своя страна твърдят, че подкрепят проекта и правят всичко по силите си, за да го придвижат.

Пазарлъците около ерихонския парк открояват по-мащабната борба за долината на река Йордан, която Израел завладя заедно с останалата част на Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим по време на войната през 1967 година. Според традиционната си доктрина за сигурност Израел, който в най-тясната си част е широк само 13 километра, трябва да контролира буферна зона между западния бряг и Йордания, за да се предпазва от нападения на арабските армии. Очевидно опитвайки се да държи опциите си открити, Израел ограничаваше палестинското строителство в долината на река Йордан още от 1967 г.

Почти цялата тази територия, в която живеят 56 000 палестинци и 9000 еврейски заселници, е под пълен израелски контрол. За сравнение – голямото мнозинство от 2,5-те милиона палестинци на Западния бряг живеят в райони, където се радват на частично самоуправление. В неокончателните близкоизточни преговори за мир преди десет години израелските и палестинските преговарящи постигнаха временно споразумение за разполагане на два-три израелски пункта за ранно предупреждение в долината, заяви бившият израелски преговарящ Шаул Ариели.

Нетаняху обаче е за много по-силно военно присъствие. След като възприе идеята за палестинска държавност миналата година, Нетаняху не спира да повтаря, че Израел трябва да поддържа дългосрочно присъствие в долината на река Йордан, за да гарантира нейната демилитаризация. Това би включвало разполагане на голям брой израелски войски там, заяви израелски представител при условие да остане анонимен. През последните седмици Нетаняху повдигна въпроса за продължаване на израелското военно присъствие пред американски представители, които се опитваха да го убедят да удължи 10-месечния мораториум върху строителството на еврейски селища, припомнят израелски и палестински представители.

САЩ, покрай останалото, изразиха подкрепа за нуждата на Израел да предотвратява контрабандата на оръжие и предложиха помощ при въвеждането на специални процедури за сигурност в долината на река Йордан, според наблюдателя Дейвид Маковски, който помести миналия месец анализ на сайта на Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Американски представители не потвърждават дали САЩ са давали гаранции за сигурността в долината на река Йордан.

Палестинците непреклонно отхвърлят идеята за присъствие на израелски войски в бъдещата палестинска държава, макар че палестинският президент Махмуд Абас бе казал, че би допуснал мироопазващи сили на НАТО. Със застоя на израелско-палестинските преговори и отдалечаването на мечтата за държава, палестинците сега са загрижени да предявят претенциите си към долината, която е една четвърт от площта на щата Делауеър.

Тази седмица главният палестински град в долината – Ерихон – отпразнува своето 10-о хилядолетие, което даде повод на Фаяд да прерязва ленти на проекти, финансирани от чужбина, включително ново шосе, в присъствиета на външните министри на Франция и Испания и на японски дипломати. Фаяд – икономист, който лансира амбициозен план за развитие, за да подготви палестинците за независимостта, изрази също така надежда да изгради международно летище в района. Това обаче е трудна битка. „Капризният контролен режим на Израел ограничи твърде много мащаба на благоустройствените дейности в тази важна част от нашата страна,“ каза премиерът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.