„Газпром“ натисна България за „Южен поток“ чрез Румъния

Газета.ру

След като „Газпром“ сключи споразумение за „Южен поток“ с Румъния, България рязко се активизира: аналогично споразумение с тази страна трябва да бъде подписано следващата седмица. Експерти казват, че Русия е използвала Румъния, за да окаже натиск над българите, добавя руското издание.

„Газпром“ успя да получи съгласието на България за разработване на техническо-икономически разчети за проекта „Южен поток“. Според шефа на „Газпром“ Алексей Милер двете страни ще създадат съвместно предприятие през ноември.

Споразумение за участието на България в „Южен поток“ бе подписано още през януари 2008 г., но след смяната на българското правителство през лятото на 2009 г. новият премиер Бойко Борисов заговори за излизане на България от общите енергийни проекти с Русия (освен в газопровода, България участва в петролопровода Бургас-Александруполис и в проекта за строителство на атомна електроцентрала в Белене.

Оттогава преговорите практически изпаднаха в застой. Напредък бе отбелязан през юли тази година, когато при визитата в България на първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков двете страни подписаха т. нар. пътна карта – детайлен график за работа по техническо-икономически разчети на проекта с конкретни срокове.

Но първото сериозно постижение е вчерашната договореност, постигната в преговорите на Алексей Милер с Борисов и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Любопитно е, че неотдавна „Газпром“ подписа споразумение за техническо-икономически разчети за преминаване на „Южен поток“ през Румъния. Ако резултатите от тях са положителни, през първото тримесечие на идната година Русия и Румъния може да подпишат междуправителствено споразумение за сътрудничество по този проект.

Румънският маршрут на тръбопровода първоначално се смяташе за алтернативен на българския. Споразумението с Румъния подтикна България да активизира преговорите с „Газпром“, смятат експерти. „Предварителното споразумение с Румъния подобри позициите на „Газпром“ в преговорите. Сега две страни се борят за правото да получават доходи от транзита на газ“, казва анализаторът Михаил Корчемкин от East European Gas Analysis.

Но конкретният избор на маршрут ще бъде направен едва след като бъдат готови разчетите и „Газпром“ ще направи този избор или в полза на България, или в полза на Румъния, посочва експертът Виталий Крюков. С други думи руският монопол се застрахова, диверсифицирайки маршрутите.

България и Румъния също не залагат единствено на „Южен поток“ – и двете страни участват в конкурентния проект „Набуко“. В петък Румъния и Унгария откриха 47-километров участък на тази тръба, свързващ румънския град Арад с унгарския Сегед. Българите разчитат на допълнителни бонуси от Русия за съгласието си да се включат в „Южен поток“. Те ще обсъждат с шефа на „Газпром“ възможността на намаляване на цените на руския газ.

Каква точно е цената сега не е известно, тъй като „Газпром“ не съобщава тези данни. Средната цена на европейските доставки на „Газпром“ по пазарни оценки е 250-260 долара за 1000 кубически метра. Българите искаха да се намалят цените още през лятото. Но Виктор Зубков отбеляза, че за високите цени са виновни газоразпределителните компании в самата България.

В резултат на тяхната политика частните потребители получават газа на почти два пъти по-висока цена от тази, на която „Газпром“ го продава на българската граница. „Не е изключено в резултат на преговорите България наистина да получи отстъпки“, допуска Крюков.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.