Ахмадинеджад обсипа Израел с омраза от 4 километра

Посещението на иранския президент в Ливан

Ахмадинеджад в Ливан. Снимка: АП/БТА

„Израел се изправи лице в лице с човека, който заяви, че ще го заличи от картата. Той изглежда като овчар, но мoже и да е самият шах. Президентът на Иран, един от стълбовете на оста на злото, беше снощи на 4 км от границата с онази светая светих, която всеки американски президент трябва да подкрепи – Държавата Израел или Еврейската държава Израел, както нейното правителство твърди. Тълпите от шиити бяха влюбени в Махмуд Ахмадинеджад, те го обожаваха. От седмици им се казваше, че той идва и посрещането му приличаше на посрещане на шах“, пише Робърт Фиск в „Индипендънт“.

Именно в Бинт Джбейл – последната му спирка – шиитите от Хизбула унищожиха най-малко 10 израелски танка по време на войната през лятото на 2006 г., и посланието му бе кристално ясно. Западът може да си мисли, че е затворил Ахмадинеджад в кутия със санкциите срещу Иран за мистериозните му ядрени проекти, заклеймени от Израел. Този малък мъж обаче се надсмя над израелците на видимо разстояние от границата им. Това е държава без бъдеще, незаконна и трябва да спре да съществува – това казваше той през последните 48 часа, пише авторът на статията.

„Гардиън“ отбелязва, че визитата на Ахмадинеджад е подчертала ерозиращата позиция на прозападните фракции в Ливан и предполага, че съревнованието за влияние там може да натежи в полза на Иран и Сирия за сметка на САЩ и арабските съюзници Египет и Саудитска Арабия. Иранският президент заяви, че хората, които са построили Израел, са смъртни, пише „Дейли телеграф“. Ахмадинеджад, който бе посрещнат с бурни аплодисменти при посещението си близо до границата с Израел, обсипа с омраза страната, която бе принудена да завладее Ливан, за да се защити от атаките на подкрепяната от Иран Хизбула десетилетия наред.

Иранският президент не хвърли камъни по Израел, но видимо се наслади на момента, стоейки на няколко километра от границата, пише „Ню Йорк таймс“. Ахмадинеджад изнесе пламенна реч в подкрепа на своите съюзници Хизбула на втория ден от първата си държавна визита в страната. Коментарите му бяха познати – приличаха на многото предишни тиради срещу Израел, завършени с някои апокалиптични щрихи за идването на месията и „надигането на подтиснатите“. Новото обаче бе обстановката.

Градът Бинт Джбейл, почти напълно разрушен от израелски бомби през 2006 г., бе отчасти възстановен с пари от Иран. Иранският президент бе посрещнат като герой, пише изданието и отбелязва, че Ахмадинеджад явно се е чувствал като на ваканция. У дома той е критикуван от консервативни съперници и правителството му се заема с болезнени икономически реформи, които ще доведат до голямо поскъпване, а в Ливан се къпеше в хвалебствията на Хизбула и техните привърженици.

„Файненшъл таймс“ цитира израелски анализатори, според които визитата на иранския президент е изтъкнала сериозността на иранското влияние в региона, както и склонността на иранския лидер към провокативни публични номера. „Това е послание към други арабски страни, което казва: „Иран е тук и Ливан е наш“. Но това не променя ситуацията. Това е просто шоу, точно както речите му в ООН“, каза Еял Зисер, директор на центъра Моше Даян към университета в Тел Авив.

„Иран не отиде до портата Фатима (граничния пункт с Израел – бел. прев.) и не хвърли камъни по Израел“, пише на първа страница излизащият в Лондон саудитски вестник „Аш Шарк ал аусат“. Иранският президент приветства примирието в Ливан в края на визитата си в страната и призова ливанците да не се разединяват във връзка с решенията на специалния трибунал, разследващ убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири. Синът на Харири – Саад, настоящият премиер на Ливан, заяви, че за предотвратяването на размирици се полагат всекидневни усилия.

Според арабския вестник изглежда въпросът с трибунала е била една от основните теми на посещението на иранския лидер. По време на срещата си с Харири, Ахмадинеджад избегна да говори по конкретни теми, а вместо това призова за разбирателство. Той подчерта необходимостта ливанците да не се разединяват и разпокъсват във връзка с трибунала, а да обсъждат всичко със спокоен тон, пише „Аш Шарк ал аусат“. Вестникът отбелязва, че иранският президент неколкократно отправил покана към Саад Харири да посети Техеран, но едновременно с това не се срещнал с никого от оглавяваното от него „Движение 14 март“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.