Уго Чавес поиска от Русия помощ за социализма

Правда.ру

Президентът на Венецуела Уго Чавес с Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Президентът на Венецуела Уго Чавес отново е гост на Русия. Това е вече девето официално посещение на венецуелския лидер в страната ни. Програмата на „неудържимия Уго“ включва срещи с премиера на федерацията Владимир Путин и с президента Дмитрий Медведев. Ще припомним основни моменти от плановете за развитие на двустранното сътрудничество: създаване на руско-венецуелска банка и участие на руски институции в проект за строеж на социални жилища в Каракас.

Визитата в Русия е важна съставна част от голяма, 12-дневна обиколка на Уго Чавес в чужбина. След федерацията той ще посети Беларус, за да подкрепи предизборната кампания на президента Александър Лукашенко, после Украйна, Иран, Сирия, Португалия и може би Китай. „Неудържимият Уго“ смята да се отбие и в Небесната империя, съобщи по-рано венецуелската агенция AVN.

Както знаем, Венецуела е стратегически съюзник на Русия. И не само защото е сред най-големите вносители на руски оръжия. За нас е особено важно сътрудничеството в политическата сфера. По време на предишното си посещение тук миналия септември например Чавес призна независимостта на Южна Осетия и на Абхазия. Чавес неслучайно е избрал този маршрут. Той посещава главно държави, от които може да очаква помощ и пари. Повечето страни, включени в обиколката, заемат приятелска позиция спрямо неговия режим, коментира пред Правда.ру Виктор Семьонов от руския Институт за Латинска Америка.

Запитан дали положението на Венецуела е тъй катастрофално, експертът изтъкна, че страната е в трудна ситуация, и обясни причините. В началото на годината там избухна енергийна криза, тъй като доскоро Венецуела бе твърде зависима от хидроенергетиката. Дълго време обаче нямаше дъждове, равнището на водата в реките и язовирите спадна. Съответно доста намаля и добивът на електроенергия.

Чавес бе принуден да вземе безпрецедентни мерки, включително да ограничи доставките на ток за предприятията и населението. Което предизвика недоволство у мнозина венецуелци и нямаше начин да не засегне икономиката. Рецесията в страната подсили този негативен ефект. Тя не е преодоляна, дори се задълбочава, при все че повечето латиноамерикански държави днес са в икономически подем. Бедственото положение на Венецуела личи по-специално от нивото на годишната инфлация – вече втора година тя е 30 на сто. Националната валута е девалвирана.

Това са някои от основните мотиви Чавес да вземе мерки, посрещнати зле от средната класа, още повече от заможните слоеве. Ще посоча например национализацията на ред предприятия. Защото след едрите компании като най-големия стоманодобивен комбинат той се насочи към средния, дори дребния бизнес. Изобщо Чавес мечтае да ликвидира целия частен сектор и да наложи навсякъде държавно управление. Той открито души предприемачите. Успоредно с това набъбва с нарастващи темпове бюрократичният апарат и се трупат негативи, които допълнително изострят нещата.

Икономическото положение на Венецуела все повече се влошава и това разочарова мнозина местни жители. През 2009 г. например доходите на средностатистическия венецуелец намаляха почти с една трета спрямо предходната година, отбеляза Семьонов. Това не попречи на Чавес да заяви, че е спечелил неотдавнашните парламентарни избори, но руският политолог преценява стабилността на режима като твърде относителна.

Опозицията събра 52 на сто от гласовете. Чавес успя навреме да го предвиди и изхитрува – внесе в законодателството промени, които не позволяват на опозицията да контролира парламента изцяло. При все това ситуацията не се разви в негова полза и сега опозиционните депутати ще блокират указите му за изграждане на „социализма от 21-и век“, прогнозира експертът. „Не виждам особени перспективи това да стане, защото Чавес действа много неефективно. Ще дам пример: неотдавна президентът препоръча на енергийния министър освен основните му функции да се захване и със скотовъдство, използвайки наличната производствена база“, посочи Виктор Семьонов.

Новият състав на парламента впрочем ще започне работа едва през януари и дотогава Чавес ще може да маневрира. Той обаче схваща чудесно с какво го заплашва новото разположение на силите в Националното събрание, отбеляза аналитикът.

Който и каквото да мисли за Чавес, невъзможно е да бъде упрекнат в диктатура и преки фалшификации. Той не само че редовно провежда избори, но го прави, общо взето, демократично. Поне призна своето поражение на един референдум неотдавна, когато се надяваше венецуелците да гласуват за разширяване на президентските пълномощия.

Гледа впрочем да навакса и ухажва най-бедната част от населението. Опитва се да снабдява бедняците с евтини хранителни продукти, сваляйки до 25 на сто от магазинните цени, да строи жилища за тях. Няма обаче собствени ресурси за целта и се налага да търси помощ от старите си приятели, коментира Семьонов. Дали тогава Чавес е пристигнал само за пари? – запитахме московския наблюдател. „Русия е неговият най-голям оръжеен доставчик, тъй че военнотехническото сътрудничество между нас ще продължи. Освен това ние му помагаме да разработва находищата на петрол и газ“, отвърна той.

Чавес храни надежди, че Беларус и Китай също ще го подпомогнат в добива на природни ресурси. И те не са безпочвени – започна работа например беларуско-венецуелски концерн за добив на петрол. Колкото до Иран, Чавес се надява Ислямската република да му съдейства в изграждането на ядрен реактор. Посещението в Украйна се очертава като „разузнаване с бой“. Защото още не е ходил в тази страна. И явно се надява Янукович, лоялен към Русия, да направи нещичко и за него. Не виждам обаче големи перспективи за развитие на венецуелско-украинската дружба, тъй като самата Украйна също има нужда от чуждестранни инвестиции и просто няма какво да вложи в икономиката на Венецуела, добави Виктор Семьонов.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.