Екстремизмът процъфтява безконтролно в Интернет

Западни източници твърдят, че броят на екстремистките сайтове в интернет се увеличава лавинообразно, но предприемането на каквито и да било мерки срещу тях е е много трудно. Вече се обмисля да бъде създаден специален отдел към британската полиция и да влезе в сила ново законодателство.

През последните години политиците и полицейските служби в цял свят изразяват опасения, че екстремистките групировки използват интернет, за да радикализират своята аудитория и да набират активисти за каузата си. Провалилият се опит за бомбен атентат срещу американски пътнически самолет на Коледа миналата година, и стрелбата във военната база във Форт Худ, при която майор от американските сухопътни сили, мюсюлманин по вероизповедание, застреля 13 души, бяха свързани с дейността на ислямски проповедник, който използва интернет за разпространение на възгледите на Ал Каида.

„Ние до голяма степен сме се надпреварваме с терористите в технологичното превъоръжаване“, заяви през юли британската държавна министърка на вътрешните работи Полин Невил-Джоунс. „Революцията в телекомуникациите улесни терористичните групировки в усилията им да достигнат до отделния човек със своята екстремистка идеология и с пропагандата на насилието“. Преди близо месец генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл заяви на форум на висши полицейски служители в Париж, че броят на екстремистките сайтове „се увеличава лавинообразно“ – от 12 през 1998 г. до 4500 през 2006 г.

„Заплахата вече е глобална; заплахата вече е и виртуална; заплахата вече чука на вратите ни“, допълни Ноубъл.
Великобритания, която е сред най-активните държави от гледна точка на призивите си за незабавни действия, особено след смъртоносните атентати в Лондон през юли 2005 г., вече създаде специализирано звено, наречено „Отдел за пренасочване на информация от интернет към службите за борба с тероризма“. В отдела работят седем души, които разчитат, че обикновените хора ще започнат да насочват полицейските служби към интернет сайтове, които будят тревога.

Получените сигнали се анализират и ако е необходимо се предприемат действия по силата на законите за борба с тероризма, за да бъдат принудени интернет сайтовете да свалят съответните публикации или за да бъде потърсена съдебна отговорност от виновниците за появата на такива публикации. Целта е „да се опитаме да превърнем интернет… в по-враждебна среда за терористите и за екстремистите, призоваващи към насилие“, заяви началникът на новото звено, главен инспектор Джейн Снелгроув в първото си интервю, дадено за Ройтерс след създаването на нейната група. Тя обаче добави, че има разминаване между онова, което хората смятат, че е дразнещо или опасно, и онова, което наистина е свързано с престъпна дейност.

„Повечето от сайтовете, които виждаме, обикновено са доста умерени, или поне не нарушават законите на Обединеното кралство. Дори някои крайно екстремистки сайтове не нарушават действащото законодателство“, подчерта тя. „Определено смятам, че онова, което широката публика може да сметне за недопустимо, е много далече от съдържание, което наистина представлява нарушение на действащото законодателство на Обединеното кралство“. Тя не разполагаше с данни колко сигнала са получени в звеното или колко сайтове са закрити, като се оправда с факта, че нейната група едва прохожда.

„Водим няколко разследвания, но все още е много рано да говорим за резултати“, подчерта Джейн Снелгроув. „Рано е да се говори не само за закриване на сайтове и за съдебно преследване, рано е да се говори, че разбираме какво става там… Ние не сме интернет полиция“. Повечето от сайтовете, за които се подава информация към новото звено, за свързани с радикални послания, а много по-малък брой наистина съдържат практически съвети как да се направи бомба или „жилетка на самоубиец“. Често става дума за сайтове, свързани с дисидентски ирландски екстремистки групировки, макар че все още не е ясно дали тези групировки се опитват да набират членове през интернет.

Доставчиците на интернет се стремят да помагат, посочва Джейн Снелгроув, но не бива да се забравя, че нейното звено има правомощия само за сайтове, които са качени на сървъри в страната или се администрират от територията на Великобритания. В същото време повечето „вредни материали“ са базирани на сървъри извън Великобритания, което изисква сътрудничество с чуждестранни полицейски служби.

„Интернет по принцип затрудни полицейската работа. На нарушенията, които се правят в интернет, по принцип е трудно да се реагира по законосъобразен начин“, твърди тя. „Но това не означава, не не трябва да опитаме“. Снелгроув внимава да не бъде обвинена в интернет-цензура. Тя дори смята, че спрямо сайтовете, които не нарушават драстично законите, може да се действа с „контрапослания“ или чрез използване на умерени личности вместо с действия на правоприлагащите органи.

„Единственото съдържание, което бихме премахнали, е онова, което противоречи на закона, но прага на допустимост е много висок. Публикации в интернет трябва да се премахват единствено в случаите, когато сме сигурни, че те представляват нарушение. В противен случай ще ни обвинят в цензура“, изтъкна Джейн Снелгроув.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.