Голф-парвенюта заграбват последните диви места край морето

Общинския съвет в Шабла одобрил трети проект за голфигрище край морето на варненската групировка ТИМ, съобщиха някои вестници.
Както читателят може да се досети теренът (между Шабла и с. Тюленово) е даден като апортна вноска. Общинското става частно, без частният инвеститор да даде и лев. И то теренът е даден на дружество за проучване на нефт и газ, за което голф-мениджърите имат концесия за 35 години. Тоест търсенето на нефт и газ е само за парлама, а целта е да грабнат още 1400 декара от крайбрежието. Заедно с голфигрище инвеститорите ще строят ваканционно селище и яхтено пристанище край Шабла.
Преди това бедната Шабленска община е гласувала още 2 подобни проекта за голфигрища в района. Пак на ТИМ, на тяхната фирма “Бългериън голф съсайъти”. Общо 5 са голфигрищата от Шабла до Дуранкулак, които ще се строят. В две от тях участва “Литекс” на Гриша Ганчев.
Какво толкоз лошо има да се строят голф игрища ли?
Нищо. Само дето играчите на голф в България са около 100 новобогаташи. Не че новобогаташите в България са 100, ами толкова си падат по голфа. Останалите си падат примерно по фолка и прилежащите му фолкпевици.
И кажи речи на всеки 5 голф-парвенюта вече има по едно голфигрище. С темповете, с които ги строят, скоро няма да остане място за друго.
Специално за Шабленския район голфът ще стои като пети крак на баварска маса. Недалеч от бъдещите голфигрища има бедно рибарско селище от тенекиени бараки. Край тях до фара на Шабла има незаконно построено и после узаконено вилно селище с грозни и хаотично натрупани двуетажни къщурки. Край тях трябва да израсне яхтено пристанище, което инвеститорите сигурно си го представят като в Монте Карло.
Между Шабла и Тюленово и нагоре, между Шабленското и Дуранкулашкото езеро, където ще се разпрострат общо 5 голфигрища, са последните останали диви места по крайбрежието. Тук има и защитени местности, зимуват около милион птици, някои от които редки и защитени видове от Червената книга. Голфът не им пречи? Ще видим.
Около голфигрищата ще изникнат ваканционни селища. Крайбрежието ще бъде заградено за една тясна група български парвенюта. И край на достъпа до дивата природа в района.
Може би тук ще идват богати чужденци? Болни надежди. Няма как да стане. Богатите любители на голфа освен игрище търсят и среда. Тук тя се състои от бедни села с разкъртени улици и нови вили в стил мутробарок. Не се намери един грамотен инвеститор да проумее, че районът е само за екотуризъм. Тук зиме идват богати чужденци, но не да играят голф, а да гледат и да снимат дивите птици. Ама кой да забележи.
България има достъпна за хората крайбрежна ивица само от около 200 км. Но не много от нея вече е достъпна след алчното и неограничавано от нищо, освен от големината на рушвета, строителство.

Виж тук фотогалерия със снимки от Северното Черноморие, където ще се строят голфигрищата

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.