В десетката: С брикети социализъм съзнанието ни трови

„Брикел“ редовно замърсява въздуха със серен диоксид. Снимка: Булфото

Много хора се чудят кога ще се оправи държавата. Но това е риторичен въпрос. Много по-важно е да се знае какво значи „да се оправи държавата“. Защото това може да значи да направим идеалистичен комунизъм, където жените са общи и няма пари. Може да значи да направим еволюистичен фашизъм, където слабите нямат право да гласуват, и нямат граждански права. Може да значи да правим капитализъм с частична социална роля на държавата, но с доминиращо право на гражданина като частен собственик и основен създател на блага.

Все още ми се струва, че последното е уж целта към която се стремим. И икономиката е относително настроена най-вече на тази вълна. Държавата е създател вече на под 5% от брутният вътрешен продукт, ако не е и значително по-малко. За сметка на това преразпределя взетите чрез преки или косвени данъци 42.3% от брутния вътрешен продукт.

Всеки у нас обича да вика в стил Бай Ганьо „тия или ония отгоре са маскари“, а ние сме толкова невинни. Но това е некоректно в толкова много смисли. Ние определяме кои са тези отгоре. Те са нашето отражение. Ако ние не го харесваме, значи не се харесваме самите ние. И проблемите на държавата, и ония отгоре, идват най-вече от нас. Не може в държава, в която икономиката вече е изключително частна, да живее социалистическото мислене. И то сякаш не живее сред младите вече. Но още е много живо, във възрастните работници на бившите социалистически мастодонти. То е и живо в бившите социалистически синдикати, чиито предпенсионни членове, са изключително работещи в бивши социалистически мастодонти.

Няма по-добър пример илюстриращ какво искам да кажа, от това как работещите в „Брикел” стачкуват пред държавата и искат оставката на еко министъра Нона Караджова. Я някой да ми обясни как на едно предприятие, което е частно, и не изпълнява европейски изисквания, с които не само че само се е съгласило, но само е предложило и избрало схемата по която да работи от 2004-та година насам, е виновна държавата?

Къде са били тези работещи и синдикати та да не протестират пред офиса на Ковачки (а вместо това, те масово и под страх гласуваха за него, и не протестираха срещу отнемането на гражданските им права по този начин)? Я някой от тия протестиращи да вземе да ми дойде при мен, и да ми обясни как иска от мен и всеки български данъкоплатец по 100 лева от квоти за следващата година, незаконна държавна помощ, и после аз ще трябва и да му платя още 200 лева глоба към ЕК, защото съм му дал първите 100 лева, за да може той да продължи да работи точно там? Я да вземе да дойде лично по телевизора и да се помоли на българските данъкоплатци да дадат тези 75000 на глава протестиращ, за догодина, та да не закрием едно предприятие, което има изключително отрицателен принос за икономиката, и трови децата в региона (за което родителите им протестират редовно)?

Не си ли правят сметката, че за мен като данъкоплатец ми е по изгодно да ги изпоуволнят още утре, но дори и всичките да ги назначим началници на водопади по страната, и им плащаме началнически заплати, ще ни излезе драматично по-евтино пред това да държим „Брикел” жива. „Брикел” е „Кремиковци” две, тук, особено с такива искания. Управлението и собствениците на „Брикел” са виновни за състоянието му, а не държавата и Българските данъкоплатци.

Ефективни протести в „Брикел” не ме притесняват, щото и без това до 2 седмици то не трябва да съществува. Затваряне на пътни артерии е нарушаване на правото на другите граждани, и е редно полицията да свърши най сетне (и в законовото си право) това, което най-добре умее – да бие. Апокалипсисът от затварянето на „Кремиковци” хич и не се случи. Няма да има апокалипсис и от затварянето на „Брикел”. Икономиката и данъкоплатците могат да си го позволят.

Това, което не могат да си позволят, е да го оставят живо и да плащат глоби на ЕК, заради негъвкавостта и социалистическото мислене на по-малко от 2000 души и няколко синдикални шефа.

Виж още текстове в блога на Делян Делчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.