Смелостта на Меркел и интеграционният провал

Германското общество се раздели по отношение на имиграцията. Както и в други страни от ЕС, в Германия се увеличават антиислямските настроения. Спорове по тези въпроси се водят в самите партии и между политическите сили, като прерастват в политически проблем. В тази връзка, голямо внимание привлякоха изказванията на президента Кристиан Вулф, на председателя на ХДС и канцлер Ангела Меркел и на лидера на ХСС Хорст Зеехофер, който е премиер на Бавария.

По време на конференция на младежката организация на своята партия в Потсдам Ангела Меркел заяви: „В началото на 60-те години на миналия век нашата страна покани чуждестранни работници в Германия и сега те живеят тук. Известно време ние се самозалъгвахме, че те някога ще си тръгнат, но това не се случи. И разбира се, нашият подход се основаваше на мултикултурализма, в това да живеем заедно и да се ценим взаимно. Този подход се провали, напълно се провали”.

За първи път германски лидер прави толкова смело признание. Само по себе си то потвърждава сериозността на проблемите с интеграцията, за които някои продължават да си затварят очите. Въпреки че повечето от чужденците в страната, около 7-8 милиона души, спазват германските закони и обичаи, (а много от тях са родени, отраснали и получили образование в Германия и практически не се отличават по манталитет от германците), в различни градове има и големи общности, в които се проповядва радикален ислямизъм.

Например, в Мьонхенгладбах населението протестира срещу опитите за откриването на ислямско училище. То се създава от религиозно течение, което подкрепя шариата и насилието срещу „неверниците”. Групи, склонни към терористични действия, са открити не само в Хамбург, където са се обучавали пилотите на самолетите, които се взривиха в небостъргачите в Ню Йорк. Всичко това безпокои германците, а властите забелязват все по-голямата склонност на избирателите да подкрепят ксенофобските кръгове.

Доскоро Меркел говореше, че трябва да се привиква към силуетите на джамиите в германските пейзажи. В същия този Потсдам тя отново подкрепи предизвикалото недоумение изказване на президента Вулф, че ислямът вече е част от Германия. Но едновременно с това, канцлерът явно насочи нещата към ожесточаване на имиграционната политика. В частност, тя изрази убеждението, че на имигрантите не трябва само да им се помага, но и да има изисквания към тях. Сред изискванията е знанието на немски език.

Канцлерът практически подкрепи премиера на Бавария и лидер на ХСС Хорст Зеехофер, който е сред най-изявените поддръжници на затягането на контрола над имигрантите в Германия и преди всичко към тези от мюсюлманските страни. Зеехофер също взе участие в младежки форум в Потсдам, а германското списание „Фокус” публикува неговия план от седем точки по този въпрос.

В плана се посочва, че „Германия не е страна за преселване”. Интеграцията не означава просто да се живее един до друг, а на общ фундамент от ценности, основен закон и германската култура, на която са присъщи християнството, хуманизма и просветата. Планът отхвърля смекчаването на ограниченията за имигрантите и изисква от тях знания по немски език и „способност за интеграция”. Зеехофер смята, че недостигът на работна сила не може да бъде оправдание за безконтролна имиграция. Според него въпросът за привличането на квалифицирани кадри е „достатъчно урегулиран”.

Но тук планът се разминава с представите на икономическите кръгове. Президентът на Германската търговско-промишлена палата Ханс Хайнрих Дрифтман предупреждава, че страната се нуждае от 400 000 инженери, майстори и добре подготвени работници. От тяхната липса БВП на Германия губи до 25 милиарда евро годишно. Идеите на премиера на Бавария най-вероятно ще намерят отражение в подготвяния от правителството нов имиграционен закон.

В същото време те се посрещат с критики в редиците на партията на Меркел, както и от опозицията. Централният съвет на евреите в Германия обяви, че Зеехофер поставя под един знаменател представителите на различните култури. Президентът на Турция Абдуллах Гюл призова своите съотечественици в Германия да учат немски език, за да могат да говорят на него без акцент. Вероятно позициите на Меркел и Зеехофер ще изиграят профилактична роля. В частност, за да запазят контрола над ситуацията в страната и да не позволят на по-десните сили от ХДС/ХСС да се възползват от антиислямските настроения.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.