Книга, която спасява отчаяни в кризата

Анди Андрюс. Снимка: личен сайт

Романът “Проницателят” (The Noticer) на американеца Анди Андрюс е променил живота на много хора, както и първата му книга The Traveler’s Gift. “Бедност. Пропадащи бракове. Старост. Изгубени надежди. Банкрут. Несигурно бъдеще. Жителите на Ориндж Бийч, Алабама, се сблъскват с всички тези проблеми, захвърлени в самота и безсилие да променят живота си.

Но за един стар скитник, благословен с дарбата да вижда онова, което другите пропускат, няма безизходна ситуация. Тайнственият Джоунс обикаля из крайбрежния град и дава помощ на всеки отчаян, посявайки в душите мъдрост и безсмъртна надежда.

Прочел тази вълнуваща книга, имаш чувството, че и ти си срещал или всеки момент ще срещнеш този правещ добро странен старец.” – това е написал проф. Михаил Неделчев за току-що излязлата на български книга “Проницателят” (Skyprint). “Мъдра и прекрасна книга, която е в състояние да промени живота на всеки от нас”, казва за нея пък писателят Владимир Зарев. А актьорът Филип Трифонов обявява, че ще я препрочита. Това са едни от първите българи, докоснали се до Спасителя в кризата Анди Андрюс.

Списъкът на известни хора в Америка, които са възхитени от книгата, е дълъг. “Анди Андрюс лекува умовете и душите с безусловен и завладяващ оптимизъм”, пише в. “Ню Йорк таймс” за автора. “Проницателят” е бестселър, както и първата му книга.

Що за автор и що за книга е това? Анди Андрюс е 51-годишен писател, оратор, лектор, “съживил” с книгите си живота на милиони хора, изпаднали в духовна криза. Особеното при него е, че по много убедителен и завладяващ начин предлага на своите читатели нова, необичайна гледна точка, която ги кара да “прогледнат” към нещата по друг начин, различен от досегашните им разбирания и навици. Андрюс буквално лекува умовете и душите от самотата, неудовлетворението и безпътицата.

Прибързано той може да бъде сравнен с любимеца на манекенките Пауло Коелю или с Хорхе Букай, но това е повърхностна аналогия. Андрюс е засипан с писма и отзиви на читатели, които му благодарят, че е променил живота им – нещо необичайно след прочитане на един роман като “Проницателят”. Удивителен автор, който трудно може да бъде сравнен с друг съвременен писател.

Корицата на книгата на български е като на американското издание.

Започва кариерата си като комедиен артист. Избран е за “комик на годината” с гласовете на повече от хиляда негови колеги за две последователни години. По-късно се отдава на писане. Славата идва с една от първите му книги – The Travelers Gift (на български ще излезе под заглавие “Съкровищата на пътешественика”) става бестселър на “Ню Йорк Таймс” и е преведена на повече от двайсет езика. Интересен факт е, че е била отхвърлена от 51 издателства преди да бъде издадена. Следващите му книги стават изключително популярни в цяла Америка и се превръщат в бестселъри по целия свят. В пресата за него се срещат определения като “една от най-влиятелните личности на 21 век в Щатите”.

Притежава изключителен ораторски талант и способност да мотивира хората. Говорил пред огромни аудитории по молба на четирима различни американски президенти и пред ръководния състав на най-големите американски корпорации. Води обикновен живот в Ориндж Бийч, Алабама със съпругата си Поли и двамата им синове.

Има блог http://www.andyandrews.com/ и страница във “Фейсбук”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.