Румъния – правителство на ръба на кризата

Румънец пред плакат с текст „Румъния в обединена Европа“ – част от еуфорията по приемането на страната в ЕС. Снимка: etv24.ee

По-малко от година откакто пое властта и отблокира средствата от Международния валутен фонд нестабилното правителство на Румъния е изправено пред дълбока криза на доверие, което може да му попречи да осъществи реформите, които са необходими, за да продължат парите да текат. Правителството на премиера Емил Бок, което е на власт от 10 месеца и е съставено от демократ-либерали, етнически унгарци и независими, е изправено пред втория си вот на недоверие тази година, а повечето анализатори са на мнение, че то ще оцелее, но на косъм.

Кабинетът отблокира жизнено важния за Румъния заем от международни институции в размер от 20 милиарда евро, но заради бюджетните икономии, които трябваше да направи за тази цел, популярността на управляващата партия на премиера Емил Бок – Демократично-либералната, спадна до под 10 на сто според последните проучвания. „Правителството прави, каквото може, но всяка приета мярка среща жестока съпротива“, казва Николайе Александру – Кидесчук, главен икономист на АйЕнДжи в Букурещ. „Непрекъснатият риск от падане на правителството нагнетява усещането за голяма нестабилност“.

44-годишният Бок, бивш кмет на трансилванския град Клуж, който сега е бизнес средище на високотехнологични компании като Нокиа, намали заплатите в бюджетната сфера с 25 на сто и вдигна данък добавена стойност (ДДС) до едно от най-високите равнища в Европа. В резултат на това популярността му спадна, което означава, че опозиционната лява Социалдемократическа партия ще спечели каквито и да било избори, проведени сега.

Но техният лидер Виктор Понта, уверен оратор, който все още е относително неопитен в националната политика, тогава ще бъде подложен на остра критика от противопоставящите се на суровите мерки за икономии, които протестират в цялата страна. 38-годишният адвокат, спортист и бивш национален шампион по рали, едва пое председателството на партията, която изгуби президентските избори миналата година и може да предпочете да изчака до следващите парламентарни избори през 2012 година.

Понта заяви миналия месец, че ако поеме властта ще се опита да намали данък добавена стойност и да премахне плоския данък върху печалбата и доходите – мерки, които анализаторите на банка Парибас нарекоха „нереалистична икономическа стратегия“ и които ще затруднят изпълнението на ангажиментите пред МВФ. Нестабилността около правителството е основният фактор, който влияе върху стойността на местната валута лея, която се обезцени този месец.

Инвеститорите се притесняват също, че правителственото решение за 7 процента лихва върху дълговите книжа нарушава свободното пазарно определяне на съотношението риск и доходност. Подозренията, че централната банка предприема стъпки за намаляване на нестабилността на леята, също предизвикват притеснения.

Конституцията на Румъния допринася за усещането за нестабилност, защото позволява правителството да приема закони без гласуване в парламента, които може да бъдат отменени само с гласуване на вот на недоверие срещу кабинета. Бок, познат като ефективен и находчив мениджър докато беше кмет на Клуж, използва тези методи през юни, за да въведе непопулярни мерки като орязването на заплатите и пенсиите. Очакванията му, че депутатите няма да рискуват политически вакуум, може да се обърнат срещу него.

Внесеният вчера вот на недоверие трябва да бъде гласуван идната седмица и дори и ако Бок оцелее, той едва ли ще въведе някакви нови реформи при положение, че продължава да е под натиск заради вече въведените. „В широк смисъл не виждам алтернатива на сегашното положение“, казва Даниел Хюит, икономист и директор на британска инвестиционна банка, във връзка с мерките за бюджетни икономии. „Просто не изглежда положението да е много стабилно“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.