Кои са „Чаено парти“ – непокорните популисти

ДПА

Протест на „Чаено парти“. Снимка: топнюз

Докато напредва към изборите за Конгрес този ноември, републиканската партия е принудена да се справя с бунт, да се бори с внушително народно движение, активизирало консервативните избиратели и внедрило се в партийните редици. Свободно организираното популистко консервативно движение „Чаеното парти“ се превърна в сила, с която в американската политика трябва да се съобразяват. То искат сериозно реформиране в републиканската партия, а също топконсерватори като бившата кандидатка за вицепрезидент Сара Пейлин да претендират за лидерската мантия.

Получило името си от Бостънското чаено парти от 1773 г. – бунтът на американските революционери срещу британския данък върху чая – движението докосна струна в душите на консервативните гласоподаватели, разгневени от все така слабата икономика и, както те смятат, социалистическата, белязана с прекомерни разходи и раздута администрация политика на президента Барак Обама.

Те са разнородна компания, съставена от стотици местни групи из страната, приобщени доста необвързано към националните организации „Чаено парти“. Някои митинги привлякоха най-крайнодесните елементи в държавата, сравняващи Обама с Хитлер и Сталин, макар мнозина да положиха усилия напоследък да отърват движението от по-крайна репутация. „С вас се подиграха, превърнаха ви в посмешище. И все пак не допуснахте привързаните към раздутата администрация професионални политици да ви наредят да седнете и да мълчите“, заяви Пейлин на митинг на „Чаеното парти“ в Невада онзи ден.

Онова, което обединява „Чаеното парти“, е простото послание за драстично орязана администрация, ниски данъци и малки разходи. Движението се разграничава от основното републиканско течение с по-слабото си фокусиране върху любими на останалите консерватори социални въпрос като абортите и еднополовите бракове. Поддръжниците им са против върхушката и наказват кандидатите които, според тях, са се превърнали във вътрешни хора на Вашингтон и политици от кариерата. Фактът, че успяха да свалят повечето наложили се политици на републиканските първични избори тази година, шокира политическите капацитети в множество щати – от Юта и Колорадо до Ню Йорк и Делауер.

„Харесва ми да казвам, че имам електорална дисфункция“, заяви отказал да бъде назован симпатизант на „Чаеното парти“ в столицата на щата Делауер. Вашингтонските политици и от двете партии „прибират доларите ни от данъци и вършат с тях безброй неща, които за средният човек са безсмислени“, допълва той.

Движението „Чаено парти“ е и безкомпромисно. Консерваторите се присъединиха към него, тъй като решиха, че републиканците са се отдалечили от фундаменталните си принципи. Бившият президент Джордж Буш бе смятан за голям разхитител, тъй като прокарваше вътрешна политика, заради която държавният дефицит достигна космически висоти. И ако движението може би съдържаше елемент на противопоставяне на Обама, именно умерените републиканци пострадаха най-много, след като поддръжниците на „Чаено парти“ ги обявиха за „републиканци само по име“.

Това вбеси някои републиканци, тъй като чистката на умерените, особено в щатите с по-центристки електорат, би могла да коства на партията желаното мнозинство на американския Конгрес на изборите на 2 ноември. „Това е самоизяждане“, каза един от ръководителите на републиканската кампания в Сената, пожелал анонимност, за да говори открито за вътрешнопартийната политика.

Макар „Чаеното парти“ да е възприело някои много положителни принципи, те търсят утопични кандидати“, добави той. „Не можеш да управляваш съвършено. Не можеш да управляваш идеално. Трябва да управляваш в границите на възможното.“ Републиканците разчитат Делауер – умерен до клонящ в ляво щат – да даде пример. Смяташе се, че Майк Касъл, популярен бивш републикански губернатор, би могъл да спечели сенатско място срещу кандидата на демократите Крис Кунс. Само че Касъл загуби първичните партийни избори от Кристин О’Донъл, ултраконсерваторка без опит, която американските медии подиграха заради нейно изказване, че в гимназията се е занимавала с вещерство. Според социологическите проучвания тя изостава от Кунс с близо 20 пункта, което вероятно ще лиши републиканците от възможността да грабнат мястото, заемано преди от вицепрезидента Джо Байдън.

Според преподавателя по политология в Университета в Делауер, Дейвид Уилсън, О’Донъл е спечелила републиканската номинация, тъй като косервативните избиратели са били по-мобилизирани от умерените. Касъл бе „умерен до либерален републиканец“. Онова, на което се базираше кампанията на Кристин О’Донъл, бе, че Касъл бил твърде близо до президента Обама“, казва Уилсън. За движението „Чаено парти“ дали печели избори не е от особено значение. Неговите членове се смятат за независими по отношение и на двете партии. Те твърдят, че номинират истински консерватори, дори и ако избраниците им нямат кой знае какви шансове за общите избори.

Касъл привлече подкрепа и от двете партии. Собственикът на магазин в Дувър Томас Смит казва: „Регистриран съм като демократ, но винаги съм гласувал за Майк Касъл“. Подобна привлекателност на другата партия обрече умерени републиканци като Касъл на тазгодишните първични избори. В дългосрочен план тази динамика може да е от полза на Обама, смятат някои политически експерти. Междинните избори по принцип се характеризират с липса на интерес, на тях гласуват едва около една трета от избирателите.

Ниската избирателна активност дава възможност на мобилизирани малцинствени организации като „Чаеното парти“ да оказват значително влияние. Сондажите обаче показват, че едва около една пета от гласоподавателите се идентифицират с това движение, което изобщо не е достатъчно за републиканците, за да си върнат господството в Белия дом през 2012 г. „Републиканците поемат реален риск да се самоизолират за президентските избори“, казва Томас Ман от вашингтонския институт „Брукингс“. „Ако всичките им кандидати поемат по пътя на „Чаеното парти“, ще се окаже, че са привлекли обособено малцинство американски избиратели, допълва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.