72-годишен тото-фен: Бармани плащаха тройно за печеливш фиш

Кой гони джакпота днес и как изглежда играта в очите на жена от пункта с 32-годишен стаж

Никола Николов е печелил петици. Сега живее в Монреал, но когато си дойде, задължително пуска фиш.
Снимки: Нели Томова

“Откакто съм на този пункт, има редовни клиенти, деца им се родиха, децата пораснаха и им родиха внуци, а те продължават да идват”, разказва Мария Христова, която от 28 години работи в тотопункта на автобусната спирка в столичния квартал “Красна поляна”, а в тотото работи от 32 години. Тя вероятно е най-дългогодишната служителка в пункт на тотализатора.
Тук редовни са запалените тотаджии и тези, които пускат едни и същи числа. “На празници идват хора, които изобщо не играят тото, за Цветница, за Великден, за Нова година … А като бяха големите джакпоти – и да не играе, и да не разбира, всеки идва да пусне фиш”, обяснява тя.

Най-голямата печелена награда от тотото е джакпотът от 2004 г., възлизащ на 5 404 418.40 лева. В пункта, където работи Мария Христова, също е имало късметлийски фишове. “Изплатихме на една госпожа с троен фиш две шестици по двайсет хиляди и петица, та около 44 хиляди лева се събраха, на старите пари”, обяснява тя. Самата Мария също пуска тото редовно, дори преди време е печелила петица.

Шансът човек да спечели петица от “6 от 49” е 1 : 54 200. Вероятността да се познаят всичките шест числа е едно на почти 14 милиона (1 : 13 983 816). Вече половин век обаче българинът измисля комбинации, пуска фишове и вярва в голямата печалба.

На 12 май тотото празнува 50-ия си рожден ден. Определяно като любим национален спорт и като “последна надежда”, то е сред малкото неща, които функционират в демократични условия също толкова добре, колкото и при социализма. Въпреки бума на телевизионни игри и купищата възможности за залози днес, постъпленията на тотализатора не намаляват.

Мария Христова работи в тотото от 32 години. В пункта в „Красна поляна“ е от 28 години.

Възрастни жени пускат по колонка за 60 стотинки, разбирачи плащат скъпо за специални комбинации, “гарантиращи” печалба. Стари “тотаджии” от десетилетия не пропускат тираж от суеверие, че ако веднъж не пуснат, числата им ще излязат. Един фиш може да струва 60 стотинки, но ако се играе с комбинации може да стигне и повече от 1000. Такива крупни суми обаче се пускат рядко. Повечето пускат фишове за по няколко лева.

“Тотото е един шанс, един късмет. Старите хора нали това казват – всичко можеш да вземеш на човек, само късмета не можеш”, обяснява Мария.

Късметът на Никола Николов например работи добре. Той е 72-годишен пенсионер и цял живот пуска тото. Играл е в Русия, в Германия и в Канада. От 14 години живее в Монреал, но понякога си идва в България и не пропуска да посети тотопункта. Спомня си как в зората на тотото хората се тълпели, за да пускат “6 от 49”. Тогава всичко се правело на ръка и грешките не се отчитали. “Ако примерно си попълнил пет числа вместо шест и си познал петте числа, ти плащаха за тях”, разказва Никола. По неговите думи навремето касиери в пунктовете злоупотребявали, като уж приемали фишове, но не ги отчитали, а прибирали парите за себе си. Ако се случело такъв фиш да спечели, изплащали малките печалби от собствения си джоб. Веднъж обаче се оказало, че подобен фиш е спечелил шестица. Човекът отишъл в централата да си потърси наградата, фишът не бил намерен. Започнало разследване, за да се сложи край на порочната практика. В момента такива неща няма как да се случат, тъй като фишовете се обработват с компютри. И тогава и сега обаче към печелившите играчи са проявявали особен интерес.

Рождени дати са най-често употребяваните числа във фишовете. Снимка: Нели Томова

“Един мой колега от института беше първият човек, който спечели 20 хиляди лева на “Тото 1”. Имаше вестник “Спорт тото”, там снимаха наградените. След като му пуснаха снимката, получи 400 предложения за женитба”, разказва Никола, който вероятно е предал късмета си и на своите познати.
Веднъж с приятели решили да пуснат фишове в тотопункт на ъгъла на “Сердика” и “Симеон”. Касиерката се опитвала да убеди един от тях да вземе последния готов фиш, който й бил останал. Той обаче се заинатил, защото фишът бил с комбинация и струвал лев и осемдесет. В крайна сметка обаче го взел и на другия ден спечелил 20 хиляди лева от пет числа плюс едно допълнително.

По тоталитарното време фишовете са носели полза не само на късметлиите, познали числата. Бармани и бензинджии търсели на поразия печеливши фишове, и дори били склонни да платят по-висока цена от стойността на наградата, за да легализират по някакъв начин парите, изкарани с далавери. През 79-а Никола се връща в София от командировка и вместо обичайните си числа, пуска фиш със съкратена комбинация. Излизат му шестица, петица и пет плюс едно – печели 7700 лв. Успява да се похвали на своя позната, продавачка на вестници, която бързо разпространява новината. “Веднъж се звъни по телефона и ми казват: “Искам да говоря с вас по един много важен въпрос, случаят е много специален, ако може да слезете” – разказва Николов – Човекът вика: “Независимо колко печелите от тотото, аз ви давам тройна сума. Идват резултатите и той ми предлага 20 000 лева срещу 7700”. Оказва се, че човекът бил барман, който явно се нуждаел от “алиби” за доста сериозни суми, изкарани с шмекерии. Никола обаче не се съгласил да участва в сделката.

Стара украса в столичен тотопункт.

В Германия пък веднъж спечелил 700 марки. По това време при негова близка бил певецът Бисер Киров. Двамата заедно пуснали комбинация и после си разделили наградата. В Канада също му е провървяло. Една сутрин, още сънен, видял, че печели нещо от местната игра “Супер седем” (7 числа от 47). “Седем числа, двете колонки се плащат, третата е безплатна, два долара – обяснява Никола – Отивам в една верига магазини да си взема печалбата, касиерката вика: “Не мога да ви платя”, аз питам “Защо, нямате сто долара ли?” И тя ми казва: “Вие печелите 1950 долара”.

Никола разказва, че в Канада могат да се играят над сто различни игри от типа на тотото и всичко е направено така, че на клиента да му е удобно: “Фишовете са безплатни, наредени, взимаш, попълваш, пускаш го в машината, ако има грешка, тя ти казва точно къде е. Плащаш си сумата, дали на ръка, дали с кредитна карта, без значение. Вечерта резултатите се показват в разни телевизионни програми и сутринта в осем часа вече можеш да отидеш да си вземеш парите”. Печалбите също са значително по-големи, отколкото тези в България.

Стар тотаджия влиза в пункта да пусне седмичния фиш. Кабинки на тотото с различен дизайн и стил са пръснати из България. Снимка: Нели Томова

“Една касиерка в магазин спечели 25 милиона долара, младо момиче. На другия ден отива на работа и носи плакат с надпис „Bye, bye, Boss”. Даде 8 милиона на института за борба с рака, защото сестричката й починала от рак”, разказва емигрантът. Той смята, че тотото в България има нужда от много подобрения, с помощта на които би могло да донесе и големи печалби. “След цигарения и алкохолния монопол, на трето място приходите идват от хазартните игри – обяснява той – Казиното в Монреал миналата година приключи годината с печалба от 1 милиард и половина долара, това са 12 хиляди машини вътре и не знам си колко игри още. Има баби, които по три-четири дни там спят, там се мият, там живеят… и играят страшно много”.

В България засега спящи пред тотопунктовете няма, но в четвъртък и неделя мераклиите за печалба се редят на опашки, за да не изпуснат тиража.
“Пускат, защото не виждат нищо друго, нашата работа е като продаване на сладки надежди, радват се и по двайсет лева като спечелят”, обяснява Таня Георгиева от тотопункта в подлеза на Спортната палата, в който на ден влизат повече от 100 души. “Споделят с нас колко и кога са спечелили, от колко години играят. Наскоро един дядо идва и казва „Ами милиона, дето спечелих, го похарчих, сега пускам за другия…”

Тото история

Спортният тотализатор съществува от 1957 година. Започва дейността си на 12 май с играта “Спорт тото 1”. В първия тираж се залага на резултати от баскетболни мачове. През същата година започва и играта “6 от 49” на “Тото 2”
Най-голямата раздадена награда е 5 404 418.40 лева. От стартирането на тотализатора до днес трите най-често излизали числа в “6 от 49” са 1 (901пъти), 4 (898 пъти) и 28 (895 пъти).
С постъпленията от тотализатора се финансира българският спорт.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.