Сближава ли се Русия със Запада след Довил?

Медведев, Саркози и Меркел на обща пресконференция. Снимка: официален сайт

Преговорите на руския президент Дмитрий Медведев с лидерите на Франция и на Германия доближиха още повече Русия до Запада, пише в. „Комерсант“. Изявленията на Медведев след разговорите с президента на Франция Никола Саркози и с германския канцлер Ангела Меркел се вписват в новите външнополитически постановки на руския държавен глава, обнародвани през лятото. Според тях Западът трябва да бъде основен партньор на Русия, пояснява изданието.

Тримата лидери обсъдиха широк кръг от въпроси и никак не се учудиха, че позициите им до голяма степен съвпадат. Напоследък подобно единодушие проличава най-ярко на фона на световната финансова криза и дейността на Г-20, пише „Росийская газета“. Официозът припомня, че вчерашната среща „по принцип“ бе обвързана с предстоящата през ноември среща на високо равнище на Г-20 в Сеул. „Време е двайсеторката да направи нещо окончателно“, заявил Медведев след преговорите със Саркози и Меркел.

Според руския президент договореното в средата на 20-и век вече не е достатъчно и са необходими промени в структурата на валутно-финансовата система, посочва „Время новостей“. Г-20 трябва да обмисли по-специално въвеждането на по-голям брой резервни валути, „може би дори създаването на глобална резервна валута“, заявил Медведев, цитиран във вестника.
„Росийская газета“ пише за „цял куп нерешени проблеми“, засягащи европейската сигурност и взаимодействието между Русия и НАТО, като изтъква „трудното търсене на взаимно разбирателство“ в тази сфера.

Дмитрий Медведев реши лично да подобри отношенията със Северноатлантическия съюз и съобщи, че смята да участва в срещата му на върха през ноември в Лисабон. Там руският лидер би желал да изслуша, представени подробно, прозвучалите тези дни в НАТО мисли за участие на Русия в новата европейска система за ПРО. Засега обаче президентът се съмнява дали алиансът ясно схваща границите на това евентуално партньорство. „Съгласието“ на Медведев да участва в лисабонския форум е основният резултат от тристранните преговори според „Время новостей“. Това ще е първата пълноценна среща на върха Русия-НАТО след руско-грузинската война през август 2008 г., пояснява изданието.

„Осезаеми признаци на затопляне“ съзира в решението на руския лидер „Московский комсомолец“. Според източник от руската делегация, цитиран във „Ведомости“, Медведев очевидно е получил от Саркози и Меркел „необходимите гаранции, че позицията на Русия ще бъде чута, а участието на президента (в лисабонската среща) няма да се превърне в профанация“.
„Комерсант“ сочи и друг мотив за участието на Медведев – тъкмо в Лисабон може, според вестника, да бъде решен въпросът за доставките на руски хеликоптери, които НАТО да изпрати в Афганистан. Освен това дотогава трябва да приключи и разработката на документ за общите заплахи и предизвикателства пред Русия и НАТО.

Ако съдим по нагласата на Медведев, Саркози и Меркел, нищо чудно Москва и алиансът окончателно да се помирят в Лисабон, прогнозира „Комерсант“. Седмичникът „Аргументи и факти“ прави „смелото предположение, че Русия и Европа вече обсъждат създаването на обща система за ПРО“. И двамата събеседници на Медведев обещаха да съдействат за модернизацията на Русия, подчертава в коментар за преговорите „Независимая газета“.

Руското ръководство се убеди окончателно, че Европа изобщо няма намерение да бърза с въвеждането на безвизов режим за граждани на федерацията, констатира обаче „Росийская газета“. „Ведомости“ цитира „най-яркото изявление“, направено след срещата – това на френския президент Никола Саркози. По думите му след 10-15 години Русия и ЕС ще имат общо икономическо пространство без визов режим и с обща концепция за сигурност.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.