Все по-студено ще става за мюсюлманите в Европа

РИА Новости

Щом и Германия (където „националният въпрос“ и етническите отношения доскоро бяха табу) заявява открито, че не я бива в мултикултурализма, значи „имигрантският въпрос“ в Европа се е изострил вече до крайна степен. Ако някой се е съмнявал, че на имигрантите ще им става все по-студено в Стария свят, би трябвало да чуе словото на канцлерката Ангела Меркел пред последния конгрес на младежката секция от нейния управляващ Християндемократически съюз (ХДС).

Мултикултурализмът (наричан от германците Multikulti) напълно се провали, така че имигрантите трябва да се променят, за да се интегрират в германското общество, каза фрау канцлерин. Тя говори за имигрантите изобщо, но всички бяха наясно, че става дума за мюсюлманите. По-точно за турците, които са два милиона и половина от негерманците във Федералната република – общо 16 милиона. И ето че на 19 октомври президентът на Германия Кристиан Вулф препоръча на всички турци в страната му по-бързичко да научат немски.

В навечерието на петдневната си официална визита в Турция, започнала същия ден, той си го каза открито пред водещия турски вестник „Хюриет“: „Базата за решаване на много от проблемите на имигрантите е свързана с изучаването на немски“. В една „канцлерска демокрация“ като Германия никой бундеспрезидент не продумва нищо, без да попоглежда към бундесканцлера. Сиреч проявеното отношение вече е системен подход в германската политика.

Трябва да посочим, че на Ангела Меркел не е първица да изрича подобно нещо. И то почти със същите думи. Още през ноември и декември 2004 г. тя заяви пред конгрес на ХДС в Дюселдорф, че „мултикултурализмът не работи“. Тъй че няма кой знае каква новина. Разликата е само там, че навремето го каза Ангела Меркел – лидерът на опозицията; сега обаче го обяви германският канцлер Ангела Меркел. Не е съвсем същото.

Всичко това означава, че Берлин открито се е присъединил към правителствата на Франция, Белгия, Холандия, Италия и Великобритания, решили концептуално да преразгледат позицията си по един общоевропейски проблем. Който е следният: мулти- или многокултурният подход не действа. Трябва да бъде избран друг път, и то задължително път с двупосочно движение. Различните култури не могат да се спогаждат в една страна, ако съществуват отделно.

Разковничето за всичко е може би нестабилното положение на Меркел в управляващата коалиция ХДС ХСС и в собствената й партия. Мнозина партийни величия смятат, че Ангела прекалява, теглейки ХДС наляво. Приписват й дори нещо като вътрешнопартиен бунт, вероятно отделяне на дясно крило от партията, което може да предизвика разцепление, оставката й от лидерския пост и съответно предсрочни избори.

Тъй че зад думите на тази бивша комсомолка и дъщеря на свещеник от ГДР прозират и предизборни мотиви. Вотът обаче предстои чак през 2013 г., а страната не желае политическа нестабилност. И ако днес консерваторите се разцепят, това ще означава да гарантират в бъдеще победа на социалдемократите. Ще посочим, че Германия не е „най-мюсюлманската държава“ в ЕС. Там живеят близо 15 милиона от общо към 1,5 милиарда мюсюлмани в света (оценките естествено са приблизителни). Техният дял от населението е най-голям във Франция – около 8 на сто.

В Холандия мюсюлманите са близо 6 процента. В Германия, Австрия, Швеция, Гърция и Швейцария – горе-долу по 4 на сто. Във Великобритания – около 3 процента. В Италия – към 2 на сто от жителите. Казват, че през 2050 г. едва ли не половината население в цяла Европа ще изповядва исляма. Мнозина експерти нямат голямо доверие в методологията на тези изчисления; при все това са убедени, че ислямският пласт от Европа ще нараства.

Русия, чиято „имигрантска съставка“ постоянно расте, би трябвало внимателно да следи събитията в Европа, за да разбере как да решава и или да не решава имигрантските проблеми. Може да научи много неща. Цялата беда е, че в днешния променлив свят, в нездравата атмосфера на европейската икономическа неяснота мюсюлманите имигранти, Ал Каида и Бин Ладен вече са интегрирани помежду си. Образували са макар и аморфно, но все пак глобално единство. Което е нещо доста опасно и за голяма жалост – неизбежно.

Разбират го чудесно всички, които се сблъскват с проблемите на имиграцията на битово равнище, а не на културологичното или политическо ниво на хипертрофираната политкоректност. Враждебното отношение към мигрантите е нещо общопризнато и общоприето от Владивосток до Москва, от Москва до Лисабон, от Амстердам до Мадрид и от Марсилия до Хамбург.

То се знае, добре би било да не се забелязват етническите различия, също както един здрав човек не забелязва, да речем, собствения си гръбнак. В която и да било страна. Още повече пък в Европа – там културното многообразие е формирано векове наред и просто е невъзможно да откъснеш някой пласт от него (вижте например Испания с нейното „мавританско“ културно наследство), без да съдереш открай докрай целия „плат“.

Общо е желанието да бъде създадено не „моно“ и не „мулти“, а по-скоро хомогенно културно общество, чиито компоненти да са слети така, че да е невъзможно отделянето на част от системата. Явно обаче болестта вече е твърде занемарена. Естествено мюсюлманите трябва да се интегрират в „общото тяло“ (културно, битово, лингвистично, цивилизационно) и на Германия, и на Европа като цяло. И езика трябва да учат, и да се приобщават към местните традиции, и да проявяват уважение към обичаите на европейските аборигени. Това си е така.

Но европейците, включително германците, също не е зле да се замислят върху следния прост въпрос. Тъй и тъй през 50-те и 60-те са поканили имигранти (турци, мароканци, алжирци, пакистанци, филипинци, индийци, нигерийци) поради острия недостиг на работна ръка. Сега обаче, щом икономиката вече е изградена, построени са улици и пътища, всичко е почистено – значи може без церемонии да ги изхвърлят от страната след всичките години, прекарани там? Не е много красива постъпка. Не е „по европейски“.

Всички мантри, че били ги поканили временно и очаквали след това спокойно и организирано да се разкарат по живо, по здраво (та да се върнат в мизерстващите си родини, вкусили вече от европейското благополучие?!), остават слабо убедителни. Толкова ли никой не е разбрал, че това няма да го бъде? Тъй че проблемът не е само германски (британски, френски, испански, холандски и т. н.), а отдавна е станал общоевропейски. Той е назрял и в Русия, където набъбва с всяка година – излишното налягане расте. Само излез от вкъщи и веднага ще се убедиш.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.