Палестинците искат едностранно да обявят държава

в. Ню Йорк таймс

Палестинското ръководство, което е близо до отчаянието в усилията да договори чрез преговори споразумение с Израел за две държави, все повече се съсредоточава върху това как да накара международни органи и съдилища да признаят палестинска държава на Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим.

Идеята, обсъждана на официални и неофициални форуми на Западния бряг, е да се отправи апел към Организацията на обединените нации, Международния съд в Хага и страните, подписали Женевската конвенция, за съпротива срещу еврейските селища и окупацията, и в крайна сметка за нещо като глобално признаване на палестинската държавност, което да върже ръцете на Израел. Този подход придобива толкова повече тежест, колкото повече продължава безизходицата на преговорите с посредничеството на САЩ по въпроса за продължаващото строителство в еврейските селища.

„Не можем да продължаваме по този път“, каза Ханан Ашрауи – бивша главна палестинска преговаряща, а сега член на вътрешния ръководен кръг на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която контролира палестинската автономна власт. „Решението на въпроса за двете държави се изплъзва. Ако не можем да спрем селищата чрез мирен процес, трябва да направим това чрез Съвета за сигурност, Съвета за човешките права към ООН и всяка международен правен орган“, каза тя в интервю. Тази седмица ООП ще организира дискусия на високо равнище по този въпрос, добави тя.

Израелски представители отхвърлят този ход като неприемливо нарушение на споразуменията от Осло от 1993 г., които уреждат израелско-палестинските отношения. Освен това той би осуетил всякакви опити на Израел да запази някои селища и да преговаря за модифициране на границите. Но израелците са обезпокоени. Нито едно правителство по света не подкрепя тяхната заселническа политика и те се боят, че мнозинството от страните, вкл. някои от Европа, ще подкрепят палестинците.

Израелците казват, че всъщност палестинците се стремят да си осигурят държава, без да се налага да вземат трудни решения за границите и селищата в хода на преговорите. Израел притиска администрацията на Барак Обама да заеме по-твърда публична позиция срещу новия палестински подход, но Вашингтон не е направил стъпки в тази посока.

„Мнозина членове на международната общност смятат, че след като палестинците са по-слабата страна, ако получат повече подкрепа, това ще им помогне на преките преговори с нас. Това обаче работи в обратна посока и ще провали постигането на споразумение“, обясни израелски дипломат при условие да остане анонимен.

Ейбрахам Х. Фоксман, американският национален директор на Лигата за борба с клеветите [Anti-Defamation League – базирана в САЩ международна еврейска неправителствена организация], бе в Израел тази седмица за среща с израелски лидери. Той каза в интервю, че всички са съгласни за това колко е важно САЩ да заемат ясна позиция относно палестинските стремежи. „Това е част от кампания за делегитимизиране на Израел“, каза той. „Администрацията на Обама трябва да заеме същата ясна публична позиция относно едностранното обявяване на палестинска държава, както го направи на еврейските селища. Всички изходни врати трябва да бъдат затворени за палестинците, така че те да нямат друг избор, освен да преговарят“.

Израел и палестинците започнаха преки преговори в началото на септември. Но срокът, за който бе замразено строителството на селища по Западния бряг, изтече четири седмици след това и палестинците заявиха, че няма да се върнат на преговорите, ако този срок не бъде продължен. Арабската лига, чиято подкрепа е решаваща за преговорите, се съгласи на 8 октомври да даде на американците и на Израел един месец да се разберат за спирането на строителството в селищата. САЩ умоляват палестинците да не губят надежда. Държавният секретар Хилари Клинтън заяви пред палестинска аудитория вчера, че САЩ работят усилено за рестартиране на процеса и че специалният пратеник Джордж Мичъл скоро ще се върне в региона.

Израелците твърдят, че строителството трябва да бъде част от многото теми на преговорите, а не предварително условие. въпреки това премиерът Бенямин Нетаняху работи върху втори, по-кратък мораториум на строителството в замяна срещу американски гаранции. Една от тях, която се обсъжда, е обещание от САЩ да работят усърдно срещу външно обявяване на палестинска държава.

Подходът на палестинците често е приравняван с едностранно обявяване на държава. Но те провъзгласиха своя държава още преди 20 години и осъзнават, че простото повтаряне на тази декларация ще има малък ефект. Вместо това те се стремят към нещо, което по-скоро може да бъде наречено многостранна декларация за независимост. „Нямаме много силни козове, но искаме да убедим света да заеме позиция и да постигнем признаване на палестинска държава“, каза Ханна Амирех, друг член на ръководството на ООП. „Смятаме, че трябва да потърсим международна подкрепа отвъд САЩ“, обясни той в интервю в офиса си в Рамала.

Едната посока на усилията, които са в ход, е Международният наказателен съд в Хага. Вчера прокурорът от този съд Луис Морено-Окампо изслуша пледоариите на осем души – по четирима от всяка страна – за това дали палестинската власт може да бъда призната от съда като страна по делото за нейните обвинения срещу поведението на Израел по време на войната в ивицата Газа през 2008 г. Съдът допуска само държави да внасят жалби.

Ал Хак, палестинска правна организация, потвърди в пледоарията си, че за целите на съда Палестина трябва да се смята за държава, понеже участва в международни отношения и съди своите граждани в съдебна система, и понеже международната правна система носи специална отговорност за палестинците. В пледоарията си против Доре Голд, бивш израелски посланик в ООН, заяви, че даването на палестинците на държавен статут дори и в един наказателен съд нарушава техните договори с Израел. В интервю по телефона от Хага той заяви, че подмолната цел на палестинците е да подсилят претенцията си за държавно признаване.

„Ако те победят тук, новината, която ще излезе е, че един от главните юридически органи на международната общност е признал, че палестинската власт вече представлява държава“, обясни той. Палестинците искат светът да провъзгласи тяхната държава върху териториите, завладени от Израел през войната от 1967 г., тоест Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим. Понастоящем половин милион израелци живеят в тези земи и Израел може да се окаже в положението ,че практически всекидневно нарушава границите на друга държава.

Някои страни, симпатизиращи на палестинците, обаче може да не се съгласят с деклариране на тяхната държавност. Китай, Русия и Испания например се борят с вътрешни сепаратистки движения. Когато Косово обяви независимост преди две години, много страни отказаха да го признаят заради потенциалната възможност да създадат прецедент за легитимиране на отцепването на територии.

Ако палестинците решат да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН, те ще срещнат американско вето. Затова може да започнат кампания в Общото събрание, където няма вето и много страни може да ги подкрепят. Макар че това ще бъде по-малко обвързващо решение, то ще осигури нещо като симетрия с Израел. Именно в Общото събрание на ООН през ноември 1947 г. ционисткото движение постигна успех с резолюция, призоваваща за разделянето на тази земя на две държави – едната еврейска и другата арабска. Открай време Израел смята това гласуване за източник на своята международна легитимност.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.