Ще участва ли Турция в противоракетния щит?

Асошиейтед прес

Турция отново се намира в странната позиция между приятелските държави-членки на НАТО и Иран, докато обмисля предложението да разположи важен елемент от системата за противоракетна отбрана на САЩ на територията си. В зависимост от това какво решение ще вземе, въпросът може да засили или да неутрализира опасенията на Вашингтон, че Турция се отдръпва от Запада.

САЩ биха искали Турция да приеме на своя територия радар за техния европейски ракетен щит и да подкрепи предложението противоракетната отбрана да се превърне в основна мисия на НАТО. След първоначалния ентусиазъм за радара, Турция се поколеба. Основното й съображение е, че тя не иска системата за противоракетна отбрана да има за цел изрично Иран. Турция също така не иска НАТО да заяви публично на срещата в Лисабон на 19-21 ноември, че Иран представлява заплаха за нападение с балистични ракети.

Официалните представители на САЩ и НАТО определиха ясно Иран като най-голямата непосредствена заплаха, като дори съобразиха времето за изграждане на противоракетната отбрана с планирания напредък в капацитета с ракетите на Иран. Турция предлага преимущество за разполагането на радара на системата в сравнение с останалите съюзници на САЩ: тя е най-близо до Иран.

Турция има интерес да не се отчуждава с Техеран. Тя е все по-зависима от иранските енергийни източници и има желание да разширява търговията. Относително близките й отношения с Иран обаче дразнят Вашингтон. В последния момент бе отменено сключеното от Турция и Бразилия с Техеран споразумение за размяна на ядрено гориво преди гласуването в Съвета за сигурност на ООН на санкции срещу Иран, а официални представители на САЩ реагираха гневно, когато Турция гласува срещу санкциите.

Разногласията предизвикаха съмнения за ангажимента на Турция към западните институции в момент, когато кандидатурата й за членство в Европейския съюз е блокирана. С преуспяващата си икономика и задълбочаващите се регионални връзки, Турция развива своите връзки със съседните държави и своята сила извън Запада.

Според Турция тези притеснения отразяват едно недоразумение. Според Турция нейните отношения с Европа и САЩ няма да пострадат от това, че тя разширява своето влияние в други посоки и сама се поставя в позицията на посредник между Запада и Близкия изток. Официални турски представители смятат, че връзките на Турция с Техеран предоставят възможноста за уникално влияние, от което Западът трябва да се възползва.

Американският секретар по отбраната Робърт Гейтс заяви тази седмица на конференция за отношенията между САЩ и Турция, че САЩ не упражняват натиск върху Турция по въпроса за ПРО, но евентуален отказ от нейна страна или проблеми по време на обсъждането на позицията на НАТО, биха могли да предизвикат напрежение. И двете страни заявяват, че търсят решение на въпроса.

„Ние наистина искаме да се споразумеем. Не искаме да има проблеми на заседанието на НАТО. Дотогава въпросът трябва да е приключен“, заяви в интервю заместик-министърът на турското министерство на външните работи Селим Йенел. Решението може да се състои в бегло споменаване на Иран като причина за изграждането на системата за противоракетна отбрана. Но с нарастващия в САЩ гняв срещу Иран, администрацията на Обама може да прецени това като неприемлив компромис.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.