Чешките лекари емигрират заради лошите условия

Ройтерс

След години на дълги смени и ниско заплащане чешкият лекар Петър Климак заплашва да напусне и да се присъедини към вълната изселници в посока Западна Европа. Климак и хиляди други лекари печелят по-малко от квалифициран дърводелец или водопроводчик и са изправени пред правителствени бюджетни мерки, които ще съкратят финансирането на здравеопазването, затова търсят по-добре платена работа в чужбина.

Макар и здравеопазването в този развиващ се регион значително да се е подобрило от падането на комунизма през 1989 г., заплащането и условията на работа от балтийските страни до Балканите бледнеят в сравнение с тези в Германия или Великобритания. Сега растящият брой лекари, които напускат региона може да доведе до закриване на болници и снижаване на подкрепата за правителствата, чиито съкращения на държавните разходи – включително държавното здравеопазване – предизвикаха остри обществени реакции.

„Заплатата ми като главен лекар е 250 до 300 крони (10 до 12 евро) на час, по-малко от квалифициран работник. Ако тук нищо не се промени, ще напусна работа и ще емигрирам, вероятно в Германия“, казва Климак, който е лекар за уши-нос-гърло в Кладно, северно от Прага. Чешкото десноцентристко правителство въвежда бюджетни мерки, които ще засегнат държавното здравеопазване и Климак и други лекари се опасяват, че това ще осуети водената от години борба за по-високи заплати в здравния сектор. Той и още около 3500 лекари – над една пета от общия брой на лекари в държавни болници в Чехия – заплашват да напуснат до края на годината ако заплатите им не бъдат повишени.

Не са само те. Подобни оплаквания избухнаха в други страни от бившия комунистически изток на ЕС и съвпадат със стремежа на развитите страни от ЕС да привлекат повече специализирани работници. Анализатори смятат, че незабавен колапс е малко вероятен, но напускането на голям брой лекари и потенциалното закриване на болници ще се отрази отрицателно на управляващите партии в целия регион, тъй като хората усещат най-непосредствено съкращението на държавните разходи именно в здравния сектор. „Това много ще изнерви хората и ще породи настроения на недоволство, което със сигурност ще се отрази на политическите предпочитания. Лекарят, медицинската сестра – това са символи, които засягат всеки човек“, казва Ян Кубачек, политически анализатор в Пражкия университет.

Миналата година потребителска такса от около едно евро – колкото билет за трамвай – допринесе за свалянето на предишното правителство на Чехия, понеже пациентите протестираха срещу плащането на здравни услуги, които дотогава бяха безплатни. Чешкото здравеопазване значително се е подобрило след падането на комунизма преди 20 години. Чехите се славят с най-добрите здравни услуги в региона, задминавайки Португалия и Испания и наравно с Великобритания и Италия, по данни на Хелт кънсюмър пауърхаус – изследователски център, който следи системите на здравеопазване в 35 страни.

Средната месечна заплата обаче е около 45 000 крони (1834 евро), а работното време понякога включва 80-часови работни седмици. Стотици лекари са отишли във Великобритания и Германия, където току-що дипломиран лекар може да взима 4000 евро на месец. В момента десноцентристкото правителство на премиера Петър Нечас планира да съкрати държавните разходи с 10 процента. Правителственото решение предизвика обществени протести и допринесе за по-лоши изборни резултати от очакваното за управляващата Гражданска демократическа партия на Нечас на местните избори по-рано този месец. То допринесе и за спада на подкрепата за трите управляващи партии под 50 процента в неотдавнашно допитване.

Нечас обещава да не посяга на лекарските заплати, но очакваното намаляване на бюджета на здравеопазването с 5 до 7 процента догодина разгневи лекарите, които от десетилетия чакат по-добро заплащане. Павел Вавра, един от организаторите на подписката с название „Благодаря, напускаме“ заяви, че е готов да си тръгне. „В момента работя на три длъжности. Не искам синът ми да ме познава само от снимки, което е твърде вероятно заради извънредните ми часове“, казва 37-годишният Вавра, който обикаля страната със стара линейка заедно с други лекари в търсене на подкрепа за каузата им.

Не само чешките лекари се чувстват нежелани. Ръководителят на лекарската асоциация в Латвия заяви, че всеки месец напускат десетки лекари. В Естония годините на бюджетни съкращения накараха над 100 лекари да напуснат страната с 1,3 милиона души население и да отидат в Швеция, Финландия, Великобритания и Германия. В Румъния, втората най-бедна страна в ЕС правителството съкрати държавните заплати с 25 процента, за да избегне икономически срив.

„От 2007 г. около 3000 лекари и 8000 медицински сестри напуснаха и отидоха в други страни заради ниското заплащане и лошите условия на работа. Ако това продължи, очаквам до края на другата година Румъния да не е в състояние да осигури медицински услуги на населението“, казва Мариус Петку, лидер на румънския здравен синдикат Санитас. Миналия месец Германският болничен институт посочи в изследване, че местните клиники се нуждаят от още 5500 лекари. Ако се запази сегашната тенденция този брой може да достигне около 37 000 лекари до 2019 г.

Представители на около 30 клиники ще посетят Прага в края на октомври за запълване на над 100 щатни длъжности. Според Арне Бьонберг от Хелт кънсюмър пауърхаус, подобни инициативи може да причинят сътресение в здравеопазването на региона. „Богатите страни трябва да увеличат числеността на випуските в медицинските си факултети и да обучават свои лекари. Абсолютно неморално е по-богатата част от Европа да си решава проблема с недостига на лекари чрез внасянето им от Източна Европа“, каза той.

Чешкото министерство на здравеопазването заяви, че не очаква всички лекари, които са обявили намерение да напуснат наистина да го направят и че дори това да стане здравният сектор ще се справи с положението. Чешката асоциация на пациентите обаче заяви, че ако дори само 500 лекари напуснат, това ще окаже натиск на една вече натоварена система, като ограничи услугите, предизвика закривания на болници и съкрати достъпа до здравните грижи. За чешкия неврохирург Давид Хоза, който работи в германския град Хале изборът е ясен. „Доволен съм тук. Бих препоръчал и другите да напуснат“, каза той.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.