Медведев търси своя имидж извън сянката на Путин

в. Независимая газета

Путин и Медведев на работна закуска в гр. Горки на 1 октомври 2010 г. Снимка: сайт на президента на РФ

Президентът Дмитрий Медведев променя своята медийна стратегия. През последните месец и половина все по-рядко виждаме в графика му общи точки с календарния план за проявите, в които участва премиерът Владимир Путин. Само допреди месец-два членовете на тандема фактически се настъпваха по петите. Сега обаче, както научи „Независимая газета“, президентът постоянно коригира своя график, пренарежда подготвяните прояви, анулира традиционните съвещания, провеждани досега всеки месец. Сиреч внася елементи на непредсказуемост в своя дневен ред. Има и друг важен момент: събитията грижливо се раздалечават във времето, за да не се смесват информационните сигнали.

Държавният глава Дмитрий Медведев става все по-слабо предсказуем от гледище на медийното планиране. Това засяга най-вече проявите, организирани вътре в страната. Графикът на президентските посещения и срещи в чужбина почти не се променя. До неотдавна в плановете му се повтаряше от месец на месец все едно и също. Примерно заседания за съдебната реформа, по разработката на законопроекта за полицията, икономически съвещания, дискусии върху създаването на Международен финансов център в Русия, също и заседания на комисията по модернизация. От всички тези събития ежемесечни останаха май само последните.

По принцип всички изброени прояви има шанс да бъдат включени в президентския график наред с много други. Проблемът обаче е там, че от месец и половина вече държавният глава постоянно внася корекции в своя план, разказа пред нашия вестник източник, близък до Кремъл. Така например съвещанието за оптимизиране на броя на държавните служители, набелязано за началото на септември, бе отложено чак за края на месеца; заседанието на президентския съвет за развитие на общинското самоуправление пък бе насрочено за средата на септември, но се състоя едва в началото на октомври.

И още нещо важно: през последните месец и половина президентът Медведев и премиерът Путин все по-рядко се събират заедно в информационното пространство. При все че съвсем доскоро двамата буквално си засичаха пътя. Ето най-яркия пример: премиерът инспектира трасето от Хабаровск до Чита с автомобил „Лада Калина“, а президентът взе участие в ралито Санкт Петербург-Киев с „Победа“. Или друг: в края на август Путин организира на полуостров Камчатка съвещание за развитието на рибния отрасъл. След няколко седмици Медведев проведе заседание на същата тема в Мурманск. Накратко, до средата на септември в медийната активност на президента и премиера имаше доста общи точки.

Оттогава обаче положението рязко се промени и тенденцията вече не е тъй очевидна. Всеки от участниците в тандема разиграва свой собствен дневен ред. Президентът посреща като свой гост губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер, разговаря с американски бизнесмени от смесени дружества с Русия, общува с рокмузиканти, прави посещения в домове за стари хора, разменя мисли със социални работници и защитници на Химкинската гора *, а междувременно успява да се отърве от някои тежкокалибрени политици като бившия кмет на Москва Юрий Лужков. С други думи, всички президентски прояви напоследък предполагат директно общуване с гражданите. Събития от този тип обикновено са част от предизборна кампания, но тази в Русия е още далеч.

Премиерът пък, напротив, е намалил броя на срещите с граждани. Сега гледа не толкова да поддържа личния си контакт с аудиторията, колкото да полага усилия за решаването на икономически въпроси. Графикът му включва например съвещания за газовия отрасъл, инспекции в обекти, изграждани за Олимпиадата в Сочи, осигуряване на нови жилища за пострадали от летните пожари, участие в различни инвестиционни форуми и т. н.

Друг събеседник на „Независимая газета“ от Кремъл посочи още една съществена подробност. Президентската администрация последователно раздалечава във времето планираните прояви, за да не се потискат взаимно отправяните сигнали. „Внасянето на кандидатурата на вицепремиера Сергей Собянин за кмет на Москва примерно бе отлагано толкова дълго, за да не се развали медийният ефект от визитата на Шварценегер, а и от скорошния разговор на президента с рокмузиканти“, обясни нашият източник.

Преди често се случваше различни събития да се наслагват едно върху друго. Така например ефектът от широко рекламираното заседание на Държавния съвет (съвещателен орган към президента – б. р.), обсъдил през януари политическата реформа, бе засенчен в информационен план от друго събитие – решението на Минтимер Шаймиев да се откаже от претенциите си за удължаване на мандата му като президент на Република Татарстан.

В случая стремежът на Медведев е да демонстрира своята индивидуалност. Нещо, което не би могъл да стори, ако дублира образа на своя съуправник или темите на неговите прояви, коментира Алексей Макаркин, заместник-генерален директор на Центъра за политически технологии. „Няма начин да изразиш своята индивидуалност, като уреждаш заседание за рибата две седмици след аналогично съвещание при президента. Напротив, човек може да се запита: щом президентът дублира премиера, как се разпределят задълженията между тях?“, аргументира се експертът.

Макаркин е убеден, че за Медведев е необходимо обикновените хора да го усещат като по-близък до тях, докато Путин отдавна не се нуждае от това. Хората в Русия бездруго виждат в него съвсем близка личност. „Путин може да се занимава с каквото ще – с риба, строителство, газ, хората пак ще го възприемат като човек с ярка индивидуалност, който „свети маслото на терористите в клозета“ и заминава с „Лада Калина“ да инспектира пътя от Хабаровск до Чита. Тоест премиерът винаги е в крак с общественото търсене“, изтъква експертът.

Медведев обаче все още не е изградил своя образ докрай. Хората го познават като интелектуалец и модернизатор. Това обаче не стига, съответно държавният лидер добавя нови елементи към своя имидж, смята Макаркин. „Хората искат да виждат в лицето на Медведев един социален президент, който е близък до народа и споделя неговите интереси, показва уважение към възрастните и е способен да установи диалог с неконформисти като рокмузикантите или защитниците на Химкинската гора“, резюмира политологът.

По БТА

* Екоактивисти в Русия протестират срещу започналото изсичане на гората край град Химки в Подмосковието за строеж на нова магистрала до летище Шереметиево – б. р.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.