Хеликоптерът на НАП – не`ам нерви!

Румен Белчев

Понякога се чудя защо се печатат вестниците. И защо се четат.

Писаното слово би трябвало да е затова – за да не отива преживяното в небитието, да се събира знание за идните поколения, та да не повтарят грешките на предците.

Ей затова не`ам нерви да чета възторжените репортажи от борда на ниско прелитащия срещу 254 мои левчета на час правителствен хеликоптер, от който бдителни данъчни откриват незаконни дворци из изпосканото отечество. Дворците са лесни за откриване – тревата зад оградите им е вечно зелена, а наоколо се шири познатата ни родна пустош с магарешки бодили и найлонови торбички.

Един бърз преглед на печата (на мен ми отне около 15 минути) ще ни покаже, че тия пари биха могли да бъдат спестени, ако човек се порови малко в интернет.

Новооткритото митничарско село се появява за първи път на снимка от космоса преди година в новинарския сайт ANTENNE AIR – колегите се бяха постарали да го открият в Google Еarth – вижда си се много хубаво.

От китното Ставри Димитрово идват и добри новини – нека погледнем какво пише в „ДАРИК НЮЗ“ през април 2009 г. – „Бизнесмени от ивайловградското село Ставри Димитрово ще зарибят утре язовир „Ивайловград“ с 40 000 шаранчета, съобщи шефът на Агенцията за рибарство и аквакултура в Хасково Гюнай Юсуф. Зарибяването е лична инициатива на дарителите и е извън програмите на ИАРА и Министерството на околната среда и водите.“

Дарители живеят край язовира – не просто богати мушмороци!

Всъщност акцията на данъчните май е позакъсняла – разпродажбата на селото е започнала според „СТАНДАРТ“ още през 2008-а година: „Шумни веселби и яки купони разтърсват околностите допреди 7-8 години. Чести гости в митничарското село са хора от високите етажи на властта. Сега атмосферата изглежда далеч по-укротена “

А „СЕГА“ долива вода в огъня с броя си от 24 април 2000 година (десет години и половина преди епохалното данъчно откритие). „Той (Евгений Бакърджиев, вицепремиер по това време – б.м.) със сигурност знае за какво става дума в УПТР, защото любимото му място за гуляй е Ставри Димитрово – знаменитото „митничарско“ селище…“

На страницата има и снимки на две симпатични митничарски къщички – наскоро ги видяхме за втори път – тоя път – снимани от хеликоптер.

Ето – затова не`ам нерви да ви чета вестниците – каква файда, като ги чета, пък вие ги пишете!

Не`ам нерви да чета и изявленията на г-н Петър Диков, главен архитект на София. В цитирано в „НОВИНАР“ интервю пред БНР г-н Диков казва, че „Общината установила още, че има доста сгради, които са на места, на които изобщо не трябва да има строителство“. Става въпрос за богаташките квартали, полазили в полите на Витоша, разбира се, не за скромните митничарски замъчета край провинциалния язовир.

Два дни по-късно пред „ТРУД“ пак същият г-н Диков заявява дословно: „Искам да подчертая, че незаконни постройки в София няма и това е важно да се знае, защото много се говори за незаконни палати“.

Кое от двете е по-вярно – знаят само г-н Петър Диков, главен архитект, и мобилният му телефон, предполагам.

Правят ни на луди – ама и ние сме си виновни, че сме на това дередже – според „СТАНДАРТ“ „пием най-малко хапчета за луди“…

Затова не`ам нерви да чета глупостите за епохалните НАП-овски разкрития и се насочвам право към сериозните новини на деня в „ЗАСАДА“ – възторгната от мижавия успех на нашите срещу Уелс, „Паришева получила оргазъм при гола на Попето“. За тези, които не знаят какво е оргазъм, вестникът пояснява – красавицата „получила невероятно чувство на удоволствие“.

Ето, това е истинска новина – носи позитивна енергия и оптимизъм за светлото бъдеще!

Което се и изисква днес от свободната преса.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.