Как Гърция и Турция делят Егейско море

А. Елис

Гърция и Турция са навлезли в етап на нормализиране на отношенията си, а в резултат на подобряващия се климат, както бе потвърдено и на многочасовите разговори, които премиерите водиха в четвъртък и петък в Атина, се очертава перспектива за споразумение по доста аспекти от чувствителните за двете страни въпроси за Егейско море.

Реджеп Тайип Ердоган би искал да има едно принципно споразумение за Егейско море до края на годината. Дипломатически източници отбелязват, че двете страни са постигнали съгласие по някои принципи, без обаче да е финализирано някакво конкретно „пакетно решение“. Турците вярват, че е дошъл часът преговорите да се водят на политическо ниво, но никой от двете страни не разкрива съдържанието на договореното досега между тях.

Според един от настойчиво лансираните сценарии, решението, което би могло да отговаря на изискванията, е разширяването на гръцките териториални води да варира в определени граници, като в някои райони то ще стига до 12 морски мили, а в други, най-вече около островите, ще е по-ограничено. Практически, според някои изчисления, тази формула дава възможност на Гърция да контролира процентно по-малко от 80 на сто от Егейско море. Това се смята за очаквано, при положение, че международният съд в Хага е издал съответното решение.

Георгиос Папандреу изказа очакването, че Ердоган ще потвърди казаното от него наскоро, че не желае да има прелитания на турски бойни самолети над гръцки острови. Въпросът за турското поведение в Егейско море „бе поставен от самия Ердоган, не само пред мен лично, но и публично по време на неотдавнашна пресконференция, след като заяви, че той не би искал да вижда прелитания“, каза гръцкият премиер след срещата, продължила два часа и половина, с турския си колега, и добави: „нека не тълкуваме неговото изявление, нека видим какво ще стане на практика“.

След триумфа на неотдавнашния референдум турският премиер се чувства по-силен по отношение на военните и вярва, че притежава по-големи преговорни възможности в сравнение с миналото. Изглежда, че един такъв подход спрямо Гърция и решаването на някои различия с нея, се приема положително от голяма част от турската общественост и даже е възможно да помогне на управляващата партия в Турция на следващите избори, които ще се състоят през юни.

Срещата между Папандреу и Ердоган премина в особено топла атмосфера, както пролича и от изявленията на двамата премиери, по време на които нееднократно единият се обърна към другия с „приятелю“, а на този фон за първи път премиери на Гърция и Турция публично споменаха, че проучвателните консултации за Егейско море, които протичат благополучно и възлизат на петдесет досега, не само стават по-интензивни, но и дават резултати. Папандреу обаче настоя, че случващото се следва да се разглежда в контекста на принципите и нормите на международното право.

По време на дългата среща обстойно бе обсъден целият спектър на чувствителните въпроси, занимаващи двете страни – от Егейско море и Кипър до нелегалната имиграция и безпрепятственото функциониране на Вселенската патриаршия в Истанбул. Самият факт, че в срещата участваха само двамата премиери и външните министри Друцас и Давутоглу, е потвърждение, че обсъждането е навлязло в същността на всички въпроси и е сигурно, че опозицията ще поиска да бъде информирана за това какво по всяка вероятност е било договорено.

Показателно е, че сътрудници на Ердоган в последно време се питат доколко Папандреу политически „ще пострада“ на предстоящите местни избори заради острата реакция на гръцката общественост спрямо подписания от неговото правителство меморандум за пакета от заеми от ЕС и МВФ за преодоляване на кризата“, доколко „Самарас лидер на консервативната опозиция ще се противопостави на каквото и да е решение“, а също и каква „ще е позицията на медиите“.

Явно е обаче, че между двамата ръководители Папандреу и Ердоган в момента е в ход някаква лична химична връзка. На вечерята в четвъртък турският премиер заяви, че „приятелството ни се обогати“, а в петък бе потвърдено, че с политическо решение на двамата министър-председатели гръцко-турските отношения са навлезли в етап на нормализация.

Това се насърчава също и от САЩ. При визитите си в Анкара и Атина генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също насърчи ръководителите на двете страни да пристъпят към нормализация на отношенията, тъй като Алиансът желае да бъде възстановено ефикасното функциониране на югоизточното крило. Впрочем въпросите за Егейско море ще се обсъждат във Вашингтон на 4 ноември на срещата на гръцкия заместник-министър на отбраната Панос Беглитис с неговия американски колега Александър Вершбоу, като едновременно с това се готви и посещение на гръцкия военен министър в САЩ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.