Новите руснаци преоткриват разкоша

Франс прес

Инкрустиран мерцедес на Панаира на милионерите в Москва. Снимка: ЕПА/БТА

Руслан Бекиров продава поршета в Москва и е твърде доволен, че след година криза богатите руснаци отново се хвърлят да купуват. Тръгнал е нагоре и бизнесът с луксозни стоки на другите участници в Панаира за милионери, отворил врати миналия петък в Москва. Атмосфера на разкош обгръщаше тутакси всекиго, влязъл в Манежа, историческа сграда от 19-и век недалеч от Кремъл: шампанско, бляскави дрънкулки, скъпоценни бижута и хеликоптер на стойност 600 000 долара – изкушение за всеки любител авиатор.

„Освен че продаваме машини, организираме и обучение по пилотаж“, обясни Михаил Юшков, генерален директор на руската компания „Авиамаркет“. Дружеството организира „уникални полети“ по маршрута Лос Анджелис-Москва с хеликоптер, управляван от професионалист – общо 16 хиляди километра с множество междинни кацания. „Само купете апарата, нататък грижата е наша“, увери Юшков. Тази година „Авиамаркет“ е продала двайсетина машини. „Усеща се, че тръгваме нагоре, нещата вървят по-лесно, отколкото през 2009-та“ – черна година за Русия, пострадала зле от финансовата криза. А през 2011 г. „ще стане още по-добре“, надява се бизнесменът.

Весели камбанки звънкаха и откъм щанда за пиана. „Миналата година беше тежко, но сега всичко се оправя“, сподели впечатления за продажбите Ирина Давидовна от фирмата „Форте и Пиано“ – дистрибутор на луксозните инструменти. Прозрачно пиано в месингов обков може да се купи за 110 000 евро, но най-скъпите стигат двеста хиляди, отбеляза тя.

Сред най-новите експонати на изложението, приключило в неделя, видяхме „ролс ройса на навесите“ – прозрачна конструкция, която може да се разпъне като навес над градински басейн, като шатра над импровизирана веранда или заслон над паркирана кола, поясни Жан-Пол Байи, шеф на френското дружество „Байи престиж абри“. Твърде специалното изделие е изработено от нечуплив поликарбонат. Носещите ребра са от резбовано дърво със скъпоценни инкрустации според вкуса на купувача, изтъкна Байи. „Ние сме единственият в света производител на подобен продукт“, продаван по 2000 евро квадратният метър, добави той.

Заслужава внимание и друга новост – прозрачна кабина за дълбоко загряване на мускулите, нещо като индивидуална сауна с електрически инфрачервени нагреватели и ароматизираща система. Струва 15 000 евро и 4000 отгоре за модела с позлатена седалка и кранчета. „Предвидена е температура до 70 градуса, но се препоръчва към 40 – така е най-добре за тялото“, обясни Наталия Азарова, която оглавява руския клон на австрийската компания „b intense“.

Както всяка година, солидни доходи носят луксозните коли, мечта на всички петимни да се снимат в кабриолети. Изложителите бяха осигурили като подходящ антураж хубави момичета, а като фон – шумна музика от оркестъра в дъното на залата. „Порше“ отново се радва на успехи след 2009 г. – „най-тежката година досега“, констатира Руслан Бекиров. От началото на тази обаче московските филиали на прочутата фирма конструктор от Германия процъфтяват, посочи той. „Мнозина от нашите клиенти са включени в класацията на „Форбс“, американското списание, което всяка година помества списък на най-богатите хора в света, добави бизнесменът.

Бекиров е изпълнен с оптимизъм за продажбите догодина. Също и Антон Гусев от щанда за дамски кожени манта, по 1500 до 83 000 евро бройката. Печалбите обаче „няма да се върнат на равнището от 2008 г.“, периода на изобилие отпреди кризата, прогнозира Гусев. От две години Панаирът за милионери се организира в далеч не тъй просторна сграда като огромния изложбен център „Крокус-Експо“, наеман преди. Липсват големите имена в автомобилния свят като Ролс Ройс и Бентли, няма ги вече и яхтите – символ на лукса.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.