Бойко Борисов: „Ако може цялата държава да е с вятърни перки…“

Бойко Борисов играе „Стани богат“- Снимка: от тв екрана

„Ако може цялата държава да е с вятърни перки, щях да го направя. Като отидеш в Северна България и все едно вечер си в приказките – червените лампички светят, стотици хиляди перки се въртят. Всички инвеститори само за едно говорят – възобновяеми източници – искаме перки и батерии. Добре, искате, по малко пускаме“.

***
„Ние залитаме в желанието да произведем максимално много висшисти, за които не винаги се намира работа. Ако приемем, че в България направим тръбопровода „Набуко“, „Южен Поток“, колекторните връзки с Гърция и Турция, на практика сме газов център на Балканите. Това не си го измислям, просто тези неща, за които преговаряме и подписваме и сме в много напреднала фаза, говорят че ще станем газов център“.

***
„Колко инженери, специалисти ще ни трябват? И аз не знам. Говорим за втора атомна централа. Старите арматуристи и техници, които правиха Козлодуй или не са живи, или са на по 80-90 години. Кой ще я строй? Имаме ли такива техници, заварчици и всичко останало? Ще са ни необходими хора за седмия реактор, рехабилитацията на толкова много ТЕЦ., ВЕЦ. Колко инженери, специалисти ще ни трябват? Няма такива изчисления“.

***
„Догодина – спортната зала, ще излезе метрото. Разбрахме с Европейската комисия да дадат пари за мотрисите. Плюс каскадите, плюс Люлин, плюс Тракия,. плюс Марица, проектираме Струма, този мандат ще я почнем, предостатъчно за инженерите работа. Плюс „Южен Поток“, „Набуко“ и „Белене“, мисля че доста сериозни неща ще се свършват“.

***
„Спокойно, в един момент, както на едни места политиката губи или върви по-бавно, на друго става обратното. Политиката подготвя, подписва, създава условия, да имаме ресурс да поемем тези специалисти. И ще започнат да идва чужденци“.

***
„С много уважавания професор Веселин имаме едно несъгласие, защото е клише твърдението, че в условия на криза се правят реформи и се планира. Аз питам приятели – кога правиш ремонт у къщи? Когато имаш пари и даваш на жена ти да прави ремонта, или когато нямаш пари? Когато имаш дългове и дефицит, или когато имаш излишък?Златното време за реформи беше през 2008 г., когато държавата имаше излишък от 3-4 млрд. лв. Тогава можеш да съкратиш болници, защото като съкратиш болниците, слагаш две – три -пет линейки за каране до следващата голяма болница. Оставяш 120 -130 болници големи и другото го връзваш със спешната помощ – един -два- двеста – триста милиона, колкото трябва, но имаш излишък – вкарваш ги и приключваш със здравната реформа. В момента, когато не ти достигат пари, съкратиш с какво ще го замениш? Реформа се прави, когато има пари, не в безпаричие.“

***
„Аз съм оптимист в едно, забелязахте в последните седмици премиерите на колко държави и то сериозни, плюс доклада от Брюксел и ако щете нещата, на които много не вярвам, но когато три – четири социологически агенции потвърдят еднакъв резултат, значи горе долу е така. Моята социология си е друга, като ходя по улиците слушам хората как се обръщат към мен. Като няма разлика през годините, значи всичко е наред“.

***
„Да е жив и здрав Дянков, че търпи. Ако той не поема всички дето го изкарват какъв ли не… Ако беше Игнатов, щеше да е раздал всичко и сега да вика ми – гамата – фа сол. Всеки, който дойде вика, че е най-важен. Днес сме с инженерите, те са най-важни, вчера -докторите, театъра вика духовното е най-важно. Който дойде при нас, той е най-важен“.

***
„Организирайте се с автобус, отидете на видите най-уникалният паметник на глупостта в Европа. Чисто като инженерно съоръжение пак е най-доброто в Европа. Кандидатстваме за най-голям плувен комплекс в Европа. Представяте ли си, че са направили такива хидрогеоложки проучвания, че отдолу са карстови извори и на това място язовир не може да има. Там са изляти стотици, хиляди кубически метри бетон. Направо е бетонирана планината. То е и редко красиво, защото е терасовидно направено. Всичко е бетон, като погледнеш край няма – от тук до Централна гара плувен комплекс“.

***
Мога да се карам много с икономисти за начина по който икономиката е била конструирана през последните 20 години. Да продаваш Кремиковци за един долар, а да изливаш стотици милиони от Японската Банка да му правиш пристанище. Това е жив подарък. Много ми е болезнено, защото не можем да закърпим 12 млн. лв, а 16 млн. долара ще платя допълнително до края на годината заради падането на йената по японския заем. Да повторя ли пак? А 16 по близо 2 са 32 млн. Това ще платя за тази гениална идея, да се вземе тогава заем от Японската банка, вместо да се работи с европейски пари. Сложете още 25 млн. евро по заема за Белене. Било ли е нужно? Кому е трябвало? Това се трупа на нашата гърбинка“.

***
„В момента инженери се връщат – вече над 300 висококвалифицирани специалисти. „Хюлет Пакард“- от 37 държави избра България за развойната си дейност. Там ще са още 2 хил. работни места и аз съм убеден, че още поне 700 ще се върнат. Това е много бавен процес – 20 години само в едната посока, за една година вече има драстична разлика. Нека се възползваме като нация, от това че Гърция и Румъния са зле, Португалия, Испания, Ирландия. Сега излезе канцлера и каза, че в България има воля, справят се с престъпността и корупцията. Това го чуват всички, които искат да дойдат и да работят с вас. Да се възползваме от всичко това, бъдете по-големи оптимисти. Аз съм оптимист“.

Из слово на премиера Бойко Борисов пред Академичния съвет на Техническия университет по повод 65-та годишнина на висшето училище.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.