В десетката: Дни на протест

На 28 октомври 2010 г. ще се проведе общостудентско протестно шествие, което ще започне в 10:00 часа пред главния вход на НДК и ще продължи по бул. Витоша, до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация с исканията на студентите.
В протеста ще участват студентите от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията. Основните искания, които ще залегнат в протестната декларация, са:

*Спешна финансова помощ за университетите, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци.

* Сформиране на кръгла маса, с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години. На основата на тези предложения, при пълна прозрачност да бъде приет новият Закон за Висшето образование. Това да стане не по-късно от 01 юли 2011 година.

*Процентът от БВП за финансирането на българското висше образование да бъде не по-малко от 1,13% – средното ниво за страните от Европейския съюз.

…………………………………………………………………………………………………

Софийски Университет „Свети Климент Охридски“ – националният образователен и научен център, воден от своята обществена мисия и верен на демократичните традиции иска да изрази своята тревога от държавната политика в областта на висшето образование, както и от липсата на ясни приоритети и недостатъчното им финансиране в проекто-бюджета на Република България.

Академическият съвет на Алма Матер кани преподавателите, студентите и служителите на протест, който ще се проведе на 01 ноември 2010 г. – Деня на народните будители пред централния вход на Ректората.

Сценарий:

10:15 часа Членовете на Академическия съвет се събират в зала 1.

11:00 часа Академическият съвет, предвождан от жезълоносец и Ректорското ръководство излиза на стълбите на централния вход на Ректората.

11:05 часа Слово на Ректора – проф. дин Иван Илчев.

11:10 часа Академичната процесия поднася венец на паметника на Свети Климент Охридски.

11:15 часа Ректорът прочита Декларация на Академическия съвет.

Надяваме се, че колегията ще изрази съпричастието си в нашето общо дело.

Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” обявява безсрочен протест срещу лошото финансиране на висшето образование и науката и липсата на ясна държавна стратегия.

Всеки ден от 12:00 часа, в двора на Ректората.

От сайта на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.