Москва – появи се полуразрешена опозиция

Милиционер задържа опозиционния лидер Борис Немцов на Триумфалния площад в Москва. Снимка: хегтор

Разрешена акция на руската опозиция се състоя след дълго прекъсване в Москва. На опозицията бе разрешено да иска оставката на премиера Владимир Путин, отбелязва „Московский комсомолец“ в материал за съботния антиправителствен протест.

„Новие известия“ сочи за организатор неизвестния допреди „Комитет на петте искания“ и ги изрежда: оставка на кабинета, разпускане на парламента, предсрочни свободни избори, обновяване на личния състав на милицията и тайните служби, а също и „прозрачен“ бюджет. Един от лидерите на комитета го представил като „неполитическа организация с политически искания“.

В акцията участваха и активисти на Обединения граждански фронт, Левия фронт, „Солидарност“, правозащитници, еколози и други общественици, уточнява вестникът. Ръководители на московската милиция отричат да има арести, но опозицията твърди, че са били задържани трима души от Левия фронт.

Властите в Русия са схванали, че ако забраняват всички акции на опозицията, ще стигнат до задънена улица. При все това е преждевременно да се говори за политическо затопляне в страната, коментира разрешението за митинга опозиционер, говорил пред „Новие известия“.

Исканията на комитета са „прости, но трудноизпълними“, изтъква „Комерсант“.
Акцията мина без произшествия, макар че дори самите участници наричаха своите лозунги екстремистки, пише вестникът. „Разпалвам социална омраза към властта“, „честно си признал“ според него правозащитникът Лев Пономарьов. Той обвинява руското вътрешно министерство и Федералната служба за сигурност в антиконституционни действия спрямо опозицията.

Представител на Левия фронт пък държа слово, достойно за „комунистически митинг“ – той настоява да бъде спряна „грабителската приватизация“ в Русия и „откраднатото да се върне на народа“.

Разрешението за протеста в събота е своеобразен тест за политиците и гражданите от страна на властта, убеден е московски политолог, говорил пред „Независимая газета“. Той свързва събитието с кампанията за внедряване на новия кмет на Москва в столичния живот.

Сергей Собянин „демонстрира готовност за диалог с най-различни политически сили. Това е показателна акция: ето, по времето на Юрий Лужков нямаше свобода, сега обаче започва да се появява“, обяснява експертът. Лужков – предишният столичен градоначалник, бе уволнен от президента Медведев след публикации за корупция в кметството.

Разрешението за митинга според анализатора цели да събуди симпатии към фигурата на новия кмет сред московските интелектуалци. „Покрай това се сондира и реакцията – дали ще стане нещо сериозно. Преди властта се страхуваше от всякакви подобни проверки. Сега прави крачка встрани“, добавя наблюдателят.

Той обаче не съзира в случая проява на слабост от страна на властите в Русия. „Както разрешават, така ще забраняват, стига да сметнат опита за несполучлив – в рамките на нашия модел за управляема демокрация“, прогнозира събеседникът на „Независимая газета“.

„Новие известия“ цитира различни оценки, според които в митинга са участвали от 300 до 1500 души. Следващата акция на комитета е планирана според вестника за декември. Други издания припомнят, че опозицията смята отново да настоява за свобода на събранията в Русия още в края на този месец.

Извънсистемната опозиция се кани да излезе на Триумфалния площад в Москва, както на всяко 31-во число. Отношенията й с властта обаче няма да се променят съществено. „Несъгласните“ ще трябва да се борят със специалните полицейски сили за правото да стоят на площада поне 10 минути.

Това стана ясно още миналата седмица, когато кметството за пореден път отказа да разреши проявата в защита на член 31 от конституцията на страната, който третира свободата на събранията. Властите нямат достатъчни юридически основания за забраната, заявяваха по-рано правозащитниците. Сега обаче се правят опити „несъгласните“ да бъдат ограничени законодателно, предупреждава „Время новостей“.

В петък Държавната дума прие поправки в закона за събранията и митингите, които забраняват публични прояви да бъдат организирани от хора, глобявани преди за административни нарушения. На практика това са всички главни действащи лица от извънсистемната опозиция, а и водещите граждански активисти, пояснява „Время новостей“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.