Има ли Украйна европейско бъдеще?

в. Файненшъл таймс

Когато изборите доведоха до промяна на правителството в Киев по-рано тази година, много хора изглежда стигнаха до заключението, че Европа и Америка „са загубили“ Украйна и че демократичните придобивки от Оранжевата революция скоро ще бъдат ликвидирани. Но няколко месеца по-късно е ясно, че подходът на новото украинско правителство е по-прагматичен и реформаторски, отколкото мнозина са очаквали.

Идеята, че новият президент Виктор Янукович ще бъде малко повече от проводник на руските интереси, е била винаги в основата на всяко повърхностно разбиране на украинската политика. Въпреки че неговата партия черпи подкрепата си от рускоезичните региони, лингвистичният фактор е по-малко значим, отколкото изглежда. Поради редица икономически и политически причини Янукович и неговите поддръжници са привързани към независимостта на Украйна толкова, колкото и останалата част от страната.

Решението да се търсят по-добри отношения с Русия, като се отменят плановете за присъединяване към НАТО и се удължи срокът за пребиваване на Черноморския флот в украински пристанища, не бива да се възприема като елемент от връщането в орбитата на Москва. То отразява прагматичния възглед, че Украйна, разположена между Европа и Русия, се нуждае от приятелски отношения и в двете посоки на съседство. Трябва да се отбележи, че в ребалансирането на своята външна политика Янукович отхвърли руските предложения за съвместен контрол върху газоразпределителната мрежа на Украйна и гласно заяви желанието си за по-близка интеграция с ЕС.

Отпадането на Украйна като евентуален театър на геополитическо съперничество е нещо, което ЕС трябва да приветства. Ако очакваната зона за свободна търговия ЕС-Украйна бъде създадена, тя ще оказва повече влияние върху Русия, ако бъде направлявана от украинско правителство, което не е враждебно към руските интереси. Докато Русия търси собствен път към икономическата модернизация, просперираща Украйна може също да помогне на Москва да преодолее схващането, че икономическите и политическите реформи включват и опасния в културно отношение процес на „уестърнизация“.

Въпреки че бе сред най-силно засегнатите от глобалната икономическа криза, Украйна се възстановява добре и отново има растеж. Неотдавна шефът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан похвали усилията на страната да подобри фискалния си статус, да укрепи финансовите си институции, да увеличи независимостта на централната банка и да модернизира енергийния сектор.

Пазарните сантименти изглежда ще бъдат последвани от подобряване на кредитните рейтинги и две успешни емисии на ценни книжа. Сега трябва да бъдат положени усилия за въвеждане на структурни реформи, необходими за наближаващата зона за свободна търговия. Взетото напоследък решение на правителството да отстрани държавните служители от процеса на издаване на разрешителни е сигнал, че то се опитва и да преодолее корупцията.

Много от тези спонсорирани от МВФ реформи бяха възможни, защото правителствените институции в Украйна изглежда функционират многократно по-добре, отколкото в близкото минало. Решението да се анулира конституционната реформа от 2004 г. и връщането към президентска форма на управление бе тълкувано на Запад като крачка назад, но на практика то намали обхвата на политическата безизходица.

Разбира се заплахата от авторитаризъм не бива да се отрича с лека ръка, особено ако имаме предвид историята на Украйна. Обаче няма принципна причина, поради която сегашната схема на управление да не бъде ефективна и подотчетна, по начина по който са такива другите европейски демокрации. Ключът е в поддържането на подходящо разделение на властите и система от многопартийни избори, които са отворени и конкурентни.

Президентът Янукович настоява, че неговото правителство възнамерява да се придържа към европейските демократични норми, докато неговите опоненти твърдят, че той подкопава политическите свободи преди местните избори в края на този месец. Критиките бяха насочени и към новия избирателен закон, чийто първи проекти бяха прекалено рестриктивни.

Но най-окуражаващото в поведението на Украйна е нейното желание да се вслушва в опасенията на опозиционните партии и международните наблюдатели и да прави промени. Например след отстраняването на правилото, че регистрираните преди по-малко от година партии нямат право да издигат кандидати, избирателите ще имат повече възможности за избор и изборите ще бъдат по-конкурентни.

Разбира се трябва да изчакаме и да видим как на практика ще преминат предстоящите избори. Една от положителните мерки, въведени от новия закон, е повишената роля на независимите наблюдатели на изборите. Това, заедно с факта, че правителството е осигурило повече международни наблюдатели, ще означава, че тези местни избори ще бъдат най-малкото обект на внимателен поглед.

Посланието от ЕС трябва да бъде, че усилията на Украйна да модернизира своята икономика и да се интегрира по-тясно с останалата част от Европа трябва да вървят ръка за ръка с ангажимента й за демокрация и човешки права. Украинският бизнес елит, който помогна за възкачването на власт на новото правителство, разбира, че бъдещето на Украйна е в това тя да бъде част от широкия европейски пазар. Това ще даде на ЕС възможност да помогне на Украйна да извърши необходимите й промени. Трябва да използваме това влияние с подновено усърдие.

По БТА

*Авторът е бил президент на Полша от 1995 до 2005 г. – бел прев.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.