Изплуват още страшни истини за дипломатите на Хитлер

ДПА

Ернст фон Вайцзекер, бащата на бъдещия президент на Германия, като подсъдим на Нюрнбертския процес

Франц Редемахер, германски дипломат от времето на Втората световна война, не крие какво е извършил в Белград, при завръщането си в Берлин през 1943 г. Той внася протокол за разходите в счетоводния отдел. В полето, в което държавните служители вписват основанието за всеки разход, той попълва с ясен почерк: „Ликвидация на евреи“.

Документът е цитиран в книга, която ще бъде публикувана тази седмица и която описва подробно ролята на германското външно министерство в Холокоста. Действията на Редемахер в чужбина като директор по еврейските въпроси не са останали скрити от регистрите. Цялото министерство е знаело.

Това е само един документ от множеството бумаги, открити в архива на външното министерство от международен екип историци, чиято задача е да хвърлят светлина върху истината за министерството при Третия Райх. Йошка Фишер, лидерът на Зелените, назначи екипа през 2005 г., докато беше външен министър.

На близо 900 страници книгата развенчава мита, че министерството е представлявало убежище за свестни хора, презирали нацистите. В действителност то е било ефективен бюрократичен апарат, в който мнозина от работещите били фанатични нацисти, а останалите следвали без особен проблем нацистката линия.

Възраженията срещу нацистката политика или протакането и възпрепятстването на нацистките решения били изключително рядко явление. Екарт Конце, професор по история от Марбургския университет и ръководител на екипа от историци, прави недвусмислено заключение. „Външното министерство е било престъпна организация“, заяви той пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ в неделя. „Външното министерство е участвало активно във всяка операция за преследване, отнемане на правата, прогонване и унищожаване на евреите още от самото начало“, казва Конце за вестника.

Над 6000 германци са работили в дипломатическия корпус при нацисткия режим и огромното мнозинство от тях са подпомагали Холокоста. Герхарт Файне, съветник в посолството в Унгария, който тайно спасил много евреи от депортиране към лагерите на смъртта, е едно от малкото изключения.

Лидерите на нацистка Германия се срещат на тайна конференция в берлинското предградие Ванзее през 1942 г.и вземат решение да избият всички евреи в Европа, като наричат това „крайно решение“ на еврейския въпрос – нацистки евфемизъм, прикриващ реалните им намерения. Твърди се, че всички копия от протоколите на конференцията по-късно са изчезнали, с изключение на това в архива на външното министерство.

Според други документи, разкрити от историците, през 1938 г. обучаващите се дипломати били отвеждани редовно в алпийската резиденция на Адолф Хитлер в Оберзалцберг, за да се срещнат с фюрера и освен това били развеждани из концентрационния лагер Дахау, близо до Мюнхен.

Според преброяване от общо 706 висши държавни служители, работили на щат във външното министерство през 1943 г., най-малко 573 са били членове на нацистката партия, която допускала на дипломатическа служба само отдадени фашисти. Книгата разкрива ключовата роля, която министерството изиграва в лишаването от гражданство на германците в чужбина, които говорели против Хитлер.

Когато Томас Ман, носител на Нобелова награда за литература, е обявен за негерманец през 1936 г. с препоръка в писмо от Ернст фон Вайцзекер – германски пратеник в Швейцария, който впоследствие става държавен секретар в министерството. Вайцзeкер, чийто син Рихард по-късно ще бъде президент на демократична Германия от 1984 до 1994 г., е осъден за военни престъпления през 1949 г.

Повечето дипломати обаче се спасяват от съдебно преследване. Много от тях продължават да работят за министерството след края на Втората световна война през 1945 г., въпреки връзките им с нацизма. Не е изненадващо, че по-късно министерството твърди в публикациите си, че висшите чиновници в него са били тайно настроени против Хитлер и никога не са бил истински нацисти.

Историците са установили, че след войната министерството не само подвежда обществеността, но и активно защитава нацистки военнопрестъпници, издирвани в държави, прегазени от Германия през войната. В министерството имало отдел, наречен Централна правна служба, който издавал информация за заповедите за арест, издадени в чужбина и предупреждавал заподозрените да не пътуват в определени държави, в които можело да бъдат арестувани.

Фишер, който е прочел книгата преди представянето й, смята, че това е един от най-големите скандали, за които научил от нея. „В действителност това е било Служба за защита на престъпниците“, коментира той. Разследването беше поръчано, след като Фишер настоя да се сложи край на практиката да се публикуват хвалебствени некролози в официалния бюлетин на министерството при смъртта на дипломати от нацистко време. „Това е некрологът, който тези стари момчета заслужават“, заяви Фишер. Той ще присъства на представянето в четвъртък вечерта на книгата, озаглавена: „Службата и миналото“.

Сегашният външен министър Гидо Вестервеле не се очаква да присъства на премиерата, но ще ръководи церемонията по официалното предоставяне на книгата от историците на библиотеката в министерството. Според негови сътрудници министърът ще произнесе 15-минутно слово по темата. Списание „Шпигел“ цитира Вестервеле, че книгата е „важно произведение“, което ще се превърне в задължително четиво за бъдещите дипломати.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.