Папандреу плаши с предсрочни избори

Крайно съмнителен политически и най-вече изборен ефект ще се окаже по всяка вероятност ходът на правителството в Атина да пусне в публичното пространство чрез своите механизми предполагаемата „заплаха“ за обявяване на предсрочни парламентарни избори, ако управляващата Социалистическа партия ПАСОК претърпи поражение на общинските избори на 7 и 14 ноември.

Две са очевидните цели, които премиерът Папандреу преследва с този ход, а именно: първо да сплаши избирателите, гласували за ПАСОК на 4 октомври миналата година, когато социалистите дойдоха на власт, че ако те и сега не дадат своя глас, въпреки недоволството им заради подписания от кабинета меморандум с ЕС и МВФ за пакета от заеми, тъй като според мнозина този документ задушава икономиката и заедно с нея и бизнеса, страната ще бъде доведена до предсрочни избори и партията рискува да се окаже извън властта; и втората цел – Папандреу да разтревожи деловите среди, че в случай на предсрочни национални избори страната ще стане неуправляема и е застрашена от хаос.

Неизвестно е кой е „мозъкът“ зад тези слухове, но със сигурност той страда от инфантилна политическа наивност. Би било явно самоубийство от политическа гледна точка, ако Папандреу обяви парламентарни избори в условия на недоволство на мнозинството от гръцкия народ от правителствената политика и най-вече ако този обществен гняв бъде регистриран на предстоящите общински избори.

Папандреу рискува да пострада подобно на бившия премиер Костас Караманлис, който миналата година обяви предсрочни избори и претърпя най-голямото изборно поражение, което е преживявала десницата от 1981 г. насам. Този изборен ход на Караманлис направи всесилен Папандреу, въпреки оспорваното му лидерство вътре в партията.

Фактът, че в настоящия момент опозиционната партия Нова демокрация изостава по рейтинг по отношение на управляващата ПАСОК е незначителен, защото ако бъдат обявени предсрочни избори, политическата реалност много бързо ще се промени.
Фойерверките не променят настроенията. Самозалъгват се и онези правителствени фактори, които смятат, че 50-те места в парламента, които се дават като бонус на първата политическа сила, спечелила изборите, съгласно изборния закон, са достатъчни, за да осигурят победата на ПАСОК и да се състави правителство, въпреки народното недоволство от политиката на кабинета Папандреу.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.