Джордж Сорос: „Защо подкрепям легализирането на марихуаната“

Джордж Сорос: Снимка: официален сайт

Б. р. – в. „Уолстрийт джърнъл“ помести статия на известния финансист и филантроп Джордж Сорос, в която той се обявява за легализирането на марихуаната.

Нашите закони за марихуаната явно носят повече вреда, отколкото полза. Криминализирането на марихуаната не попречи тя да се превърне в най-широко използваното незаконно вещество в САЩ и много други страни.

Резултатът от него са огромни разходи и отрицателните последици. Правоохранителните органи днес харчат милиарди долари на данъкоплатците  годишно докато се опитват да осигури спазването на тази неизпълнима забрана. Приблизително 750-те хиляди ареста годишно за притежание на малки количества марихуана представляват повече от 40 на сто от всички арести, свързани с наркотици. Регламентирането и данъчното облагане на марихуаната в същото време ще спестят на данъкоплатците милиарди долари, изразходвани за нуждите на правоприлагането, и същевременно ще донесат много милиарди долари приходи годишно.

Те ще доведат и до намаляване на престъпността, насилието и корупцията, свързани с пазара на наркотици, както и на нарушенията на гражданските свободи и правата на човека, които се случват, когато голям брой граждани, спазващи закона при други обстоятелства,биват арестувани. Полицията би могла вместо това да се концентрира върху тежките престъпления.

Расовото неравенство, което е неразделна част от политиката за забрана на марихуаната, не може да бъде пренебрегнато. Афроамериканците не са по-склонни от другите американци да употребяват марихуана, но те биват арестувани за нейното притежание три, пет или дори 10 пъти повече, в зависимост от града. Съгласен съм с Алиса Хъфман, президент на Калифорнийската организация на Националната асоциация за напредък на цветнокожите (NAACP), когато тя казва че, попадането в системата на наказателното правораздаване носи повече вреди за младите хора от самата марихуана. Осигуряването на милиони млади американци на постоянна заповед за арест за притежаване на наркотично вещество, която може да ги следва цял живот, не е нужно на никого.

Расовите предразсъдъци също могат да обяснят произхода на забраната на марихуаната. Когато Калифорния и други щати на САЩ решават за първи път (между 1915 и 1933 г.) да криминализират марихуаната, основната мотивация не се опира на науката или на грижата за общественото здраве, а на предразсъдъците и дискриминацията на имигрантите от Мексико, които непрекъснато пушели „тревата убиец“.

Кой има най-голяма изгода от запазването на незаконния статус на марихуаната? Най-облагодетелствани са най-големите престъпни организации в Мексико и на други места, които печелят милиарди долари годишно от тази незаконна търговия, и които бързо ще загубят своите конкурентни предимства, ако марихуаната стане законен обикновен продукт. Някои твърдят, че те просто ще преминат към други незаконни дейности, но е по-вероятно те да бъдат отслабени, ако са лишени от лесните пари, които получават от марихуаната.

Тъкмо това е една от причините, поради които в Латинска Америка Комисията по наркотиците и демокрацията включва декриминализирането на марихуаната в списъка на препоръките си за реформиране на политиката за борба с наркотиците в Северна и Южна Америка. Подобно на много родители, баби и дядовци и аз съм притеснен за младите хора, които имат неприятности с марихуана и други наркотици. Най-доброто решение на проблема е честното и ефективно „наркотично“ образование.

Едно проучване след друго показват, че подрастващите имат по-лесен достъп до марихуана, а често и до други наркотици, от повечето възрастни, а често им е по-лесно да купят марихуана, отколкото алкохол. Легализацията на марихуаната може да направи по-лесно за възрастните да купуват марихуана, но е малко вероятно да я направи по-достъпна за младите хора. Бих предпочел да инвестирам средства в ефективно образование, а не в неефективни арести и затвор.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.