Разпит по британски – унижения, заплахи и събличане

Британската армия е обучавала разпитващи в техники, включващи заплахи, лишаване от възможност за използване на сетива и принудително събличане в явно нарушение на Женевските конвенции, пише „Гардиън“, като се позовава на документи, получени от редакцията на сайта „Уикилийкс“.

Натрупваните с години тайно образователни материали за разпитващите препоръчват те да се стремят да предизвикат унижение, чувство за несигурност, дезориентация, безпокойство и страх у разпитваните затворници. Предлагат се и конкретни методи за постигането на тези цели.

В едно помагало, създадено през септември 2005 г., се препоръчва затворниците да бъдат събличани, преди да започне разпитът. „Съблечете ги. Дръжте ги голи, ако не изпълняват заповедите ви“, се казва в инструкцията. Друго ръководство, съставено приблизително по същото време, препоръчва очите на затворниците да бъдат превързвани, за да се предизвика напрежение у тях.

Според ръководство от април 2008 г. лишаването на затворника от възможността да използва някое от сетивата си е законно при наличието на „валидно оперативно основание“. В него също се препоръчва разпитваният да бъде събличан. Превръзките за очи, тапите за уши и пластмасовите белезници са основна част от екипировката на военните разпитващи.

Според по-нови документи, изтекли в публичното пространство благодарение на „Уикилийкс“, на затворниците се позволява да спят по осем часа в денонощието, но не и по повече от четири часа наведнъж. В документите се препоръчва затворникът да се държи в пълна изолация от външния свят, ако отказва да отговаря на въпросите.

Женевските конвенции от 1949 г. за защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти забраняват „всякаква физическа или психическа принуда“, и в частност принуда, използвана за извличане на информация.

Другия месец във върховния съд в Лондон прокурори, представляващи интересите на над сто иракчани, задържани и разпитвани от британските сили от началото на войната в Ирак през март 2003 г. до август 2007 г. ще представят, по думите им, необорими доказателства, че клиентите им са били измъчвани системно.

Тормозът е документиран от екип юристи и включва 59 обвинения в поставяне на качулки върху главите на задържаните, 11 обвинения в използване на електрошок, 122 обвинения в лишаване от възможност за използване на слуха с помощта на тапи за уши, 52 обвинения за лишаване от сън, 131 за временно лишаване от зрение с помощта на плътни черни очила, 39 обвинения в принудително събличане и 18 обвинения, според които задържаните са били държани будни и принуждавани да гледат порно филми на портативни компютри.

В един от документите се обяснява, че тези техники за разпит са разработени от британската армия в продължение на години в Борнео, Малая, Оман, Палестина, Кипър и Северна Ирландия.

На разпитващите се препоръчва да изберат дискретно място за извършване на разпита, по възможност такова, което изглежда неприятно. Корабните контейнери са посочени като особено подходящи. Мястото за разпит задължително трябва да е достатъчно отдалечено, така че външен човек да не може да чуе нищо. Мястото също така трябва да бъде далеч от очите на медиите, гласи един от документите. В него се подчертава, че мъченията са абсолютно забранени, но след това се изреждат различни форми на малтретиране, които разпитващите имат право да прилагат.

Затворниците трябва да бъдат „предразполагани“ преди разпит, пише в един от документите. Под предразполагане се разбира съчетание от напрежението, в което разпитваният изпада по естествен път, и натиска, оказван от разпитващия. Като пример се посочва агресивният разпит, при който разпитващият проближава лицето си до това на затворника, крещи, ругае и заплашва, за да предизвика безпокойство или страх, унижение и несигурност.

В едно от ръководствата се препоръчва, след като дрехите на затворника бъдат свалени, той да бъде претърсен за скрити предмети между седалищните мускули и под препуциума. Тази мярка се прилага не толкова от съображения за сигурност, колкото като част от процеса на „предразполагане“ на затворника. В указанието има раздел, посветен на друга техника за предразполагане – поставянето на затворника в поза, в която не му достига въздух.

Съдебните изслушвания другия месец ще бъдат до голяма степен фокусирани върху операциите на специално звено в британската армия, извършвало разпити на пленени иракчани в Ирак. То е използвало тайни центрове за разпитване, разположени в лагери за военнопленници. Тези центрове имали специална охрана и персоналът им не приемал заповеди от офицерите, отговарящи за основните лагери.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.