Богатите китайци искат яхти

Франс прес

Китайските милионери вече имат маркови часовници, карат луксозни коли и вечерят в петзвездни ресторанти. Сега те обръщат поглед към морето, където се появяват на яхти и в морски курорти.

„Иска им се да купонясват по океаните, да ходят с ВИП-клиенти на риболов и договаряне на сделки“, обяснява Чжън Вейхан, генерален секретар на китайската асоциация в сектора на морските почивки и яхтите. Според Чжън в китайските пристанища има около хиляда луксозни кораби и се очаква броят им да скочи на 10 000 през следващите пет години.

Китай е втората икономика на планетата, а също така заема второто място по брой „супербогаташи“. Според сп. „Форбс“, миналата година в Китай е имало 64 милиардери в долари спрямо 403 в САЩ. А изследване на „ПрайсуотърхаусКупърс“ сочи, че до 2015 г. китайците ще са станали първия по значимост пазар за индустрията на лукса.

В голямото северно пристанище Тянцзин, на около 160 км от Пекин, компанията „Рейнбоу ланд холдингс“ със седалище в Хонконг е започнала мащабна строителна програма в отводнен район. Този район според компанията ще стане най-големият яхтклуб и морски курорт в Китай. В комплекса ще има хотел с 655 стаи и 750 места за кораби на кея. „Мисля, че това ще стане дестинация през уикенда за много жители на Пекин. Така те ще се запознаят с този стил на живот“, казва един от отговорниците на проекта Дейвид Брайтлинг.

В сектора на луксозните кораби морските съдове с двигатели са най-популярни сред китайците, защото се управляват по-лесно от платноходите. Над 80 процента от тях се внасят от Европа и САЩ. Италианският строител на яхти „Азимут“ стъпи на китайския пазар преди пет години и оттогава е продал 30 кораба с дължина между 12 и 36 метра на цени, достигащи 100 милиона юана (10,77 милиона евро), казва представителят на фирмата в Шанхай Тим Бай.

„Китай има огромно население и наброява много милиардери. Това е важен пазар за разработване“, обяснява той. Секторът е с „много силен потенциал“, потвърждава Джанет Чън, главна редакторка на сп. „Чайна боутинг“. Тя очаква през следващите пет години броят на морските курорти в Китай да нарасне почти двойно. Китайските новобогаташи ценят новите неща и новите моди и обичат да се съревновават с големината на корабите си“, заявява тя.

Свръхбогатите китайци все още предпочитат чуждестранните марки. „Засега китайците се насочват по-скоро към чуждестранни марки или към китайски корабостроителници в джойнт венчър с чуждестранни архитекти, каквито се появяват все повече и повече в Китай“, казва Делфин Линиер, представителка на „Чайна рандеву“, която организира всяка година салон за частни самолети и „суперяхти“ на остров Хайнан.

Този голям тропичен остров в южен Китай вече е любимата дестинация на китайския хайлайф и преминава през същински бум в туризма и недвижимите имоти.
През септември Линиер е придружила група от 25 китайци, сред които потенциални купувачи на яхти, предприемачи на морски курорти и корабостроителни специалисти, на Международния фестивал на ваканционното корабоплаване в Кан, южна Франция.

„Като откриват корабоплаването там, това предизвиква у тях желание след това да купят кораб в Китай. Това са главно бизнесмени в недвижимите имоти или финансите, които търсят ново развлечение“, обяснява Линиер.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.