САЩ – накъде след изборите за Конгрес

Асошиейтед прес

Конгресмени посрещат Барак Обама. Снимка: Белия дом

Една голяма победа на републиканците в изборите за Конгрес на 2 ноември може да осуети опитите на президента Барак Обама да рестартира отношенията с Русия, но от друга страна ще проправи път към една двупартийна по-твърда позиция спрямо Китай.

В тази кампания международните отношения едва-едва предизвикаха леко бипване на националния политически радар, но резултатът от вота вероятно ще окаже значителен ефект върху начина, по който правителството на Обама жонглира с множеството предизвикателства, пред които са изправени Съединените щати в останалата част от света.

Един силен републикански глас в Конгреса вероятно ще накара Обама да забави плановете си да започне изтегляне от Афганистан следващия юли, ще го притисне да втвърди още повече линията към Иран и ядрената му програма и ще окуражи отслабване на американския натиск над Израел в преговорите с палестинците.
Въпреки че отношенията на САЩ с Иран предизвикват значително внимание, тлеещите конфликти с Китай са може би най-подходящи за бързи действия от страна на САЩ с по-силна подкрепа от републиканците след предстоящите идния месец избори.

Републиканците традиционно поддържат по-твърда линия по търговските въпроси и дисбаланса, които са централни елементи в отношенията с Пекин.
„Съществува убеждение, че САЩ трябва да реагират на цял куп китайски провокации“, коментира Джесика Матюс, президент на фондацията „Карнеги“ за международен мир.

Китай се намира в сложно положение не само в отношенията със САЩ, но и с много от търговските си партньори по света заради практиката на Пекин редовно да намалява стойността на валутата си. Това прави китайските стоки по-евтини в чужбина и повишава цената на вносните стоки, например тези, произведени в Америка – и свива пазара им в Китай. Това се дължи отчасти и на големия търговски дефицит на САЩ с Китай, а темата е лесна мишена за политиците във Вашингтон, които се дразнят от неспособността си да съживят американската икономика.

„Става дума за пари, не за идеологии“, коментира Уейн Мери, старши научен сътрудник в Американския съвет за външна политика и бивш американски дипломат.
„Все повече се приема, че протекционизма вече не е мръсна дума“, отбелязва Мери и прогнозира, че Вашингтон ще започне да налага някакви търговски санкции на Пекин заради манипулациите, които извършва с цената на валутата си.

Сред републиканците в новия Конгрес вероятно ще получи подкрепа и по-активната позиция на правителството на Обама по отношение на американските интереси в корабните маршрути край Китай. Американците изказват неодобрение и към агресивността на Пекин в споровете за островите в тези води.

Външната политика на Обама вероятно ще претърпи удари заради отношенията с Русия. Много консерватори все още не са се отърсили от недоверието към Русия, останало още от времето на Съветския съюз, което прави още по-трудна задачата на правителството да си осигури подкрепа за новия Договор за съкращаване на стратегическите въоръжения (СТАРТ), подписан от Обама и руския президент Дмитрий Медведев през април.

Въпреки че е малко вероятно републиканците да станат мнозинство в Сената, в който в момента изостават с 41 срещу 58 места, те вероятно ще скъсят значително предината. Сенатът трябва да ратифицира всички международни договори, за да влязат в сила, а за това са необходими 67 гласа „за“.

В новия Конгрес това би било малко вероятно, но на последната сесия на стария, която започва 13 дни след изборите, Обама има шанс да успее да привлече подкрепата на сенатори, които са загубили местата си на 2 ноември и на теория биха били по-малко политически мотивирани от обикновено.

Руснаците показаха ясно, че обещанието на Обама да подобри отношенията, макар и на теория да е от полза и за двете страни, зависи от способността му да осигури ратификация на СТАРТ, който предвижда съкращаване на броя на ядрените оръжия.
Въпреки че Вашингтон води две войни – в Ирак и в Афганистан, тези скъпи и кървави начинания привлякоха оскъдно внимание през тази изборна година.

Макар демократите да губят търпение за конфликта в Афганистан, който вече навлиза в десетата си година, Обама вероятно ще намери подкрепа за политиката си от републиканците. Те обаче ще го притиснат да ограничи или да отмени плановете си да започне изтегляне през юли. Обикновено републиканците поддържат по-агресивна линия по въпросите на войната и мира.

Войната в Ирак, с изключение на изключително мощния изблик на насилие, изчезна от полезрението на американците, а това лято правителството нареди на всички бойни части да се изтеглят. Останалите войници трябва да напуснат страната до края на следващата година.

В Близкия изток Обама вероятно ще загуби част от полето си за действие в подкрепата на мирните преговори между Израел и палестинците. Президентът демонстрира склонност да притиска Израел, най-вече да спре проектите за изграждане на селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим.

При един Конгрес с доста по-консервативен характер, някои от чиито членове си спомнят, че са разчитали на гласовете на християните евангелисти, Обама вероятно ще почувства силен натиск да смекчи тона към Израел. Евангелистите подкрепят яростно еврейската държава, също както традиционно влиятелните еврейски групи в САЩ.

Дори да е така, Обама може да открие, че в отношенията си с Иран и подозираната му програма за разработване на ядрени оръжия той печели позиции, благодарение на необичайното и тайно съвпадане на интересите на арабите и Израел по отношение на Иран.

Израел се чувства пряко застрашен от Иран, чиито лидери нееднократно са заявявали, че еврейската държава трябва да бъде унищожена. Арабите са силно обезпокоени, че един въоръжен с ядрени оръжия Иран ще наклони твърде много везните в Близкия изток.

Пресичането на тези опасения може да породи по-голяма гъвкавост у двете страни и да смаже машината за преговори между Израел и палестинците, които разчитат в голяма степен на арабските си съседи за подкрепа.

Независимо как ще се наредят външнополитическите въпроси след изборите през ноември, на Обама със сигурност ще му бъде трудно да се измъкне от препирните в недружелюбния Конгрес, като насочи вниманието си към международните дела. Други президенти са поемали по този път при подобни обстоятелства. Тежко пострадалата икономика обаче ще принуди президента да фокусира действията си върху този ключов вътрешен проблем.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.