За Цецо Цветанов, Цимбика, глухонемия и тел. 112

Тези дни една женица видяла по улицата да минават екип журналисти, но ги взела за килъри и храбро изскочила пред колата, за да спаси съседа си Цецо Цветанов от покушение. Запазила самообладание и набрала веднага номер 112.

Извършителите моментално били установени, измъкнати от редакцията и закарани в полицията, за да изпишат една кофа мастило. Съобщи го гордо самият министър на вътрешните работи, явно доволен от ефективността на спешния телефон.

По същото време обаче из страната нашумяха и други инциденти. Например някой си Цимбика двукратно ступвал протестиращ фен на ЦСКА, после се качвал на джипа и отпрашвал. Но не се е чуло полицаи да са го издирили, измъкнали от вкъщи и закарали в районното, за да изпише една кофа мастило.

Защо ли? Ами защото феновете на ЦСКА, свидетели на тупаника, не са се сетили да се обадят на телефон 112. Те знаят само телефона на Сашо Диков. Или може би защото извършителят не е журналист, който разследва имотите на Цветанов, а приближен на босовете на „Титан“, които се намърдаха в софийския боклук и в ЦСКА докато Бойко беше кмет.

Не разпитаха Цимбика в полицията, но затова пък цял ден разпитваха с жестомимичен превод един нещастен глухоням, който имал неблагоразумието да загуби управление и да изскочи с колата си на тротоара пред президентството. Явно оттам са се обадили на 112, защото извършителят моментално беше закаран в районното, но не можеше да пише, защото беше закачен на трамвая като потенциален терорист.

Но не се чу да изписват кофи с мастило отговорните за охраната на президентството, върху което можеш да връхлетиш безпрепятствено – следващия път и с кола бомба.

В крайна сметка покрай тези истории всички чуха за телефон 112 (въведен с много зор и много харч от незабравимата, но забравена от прокуратурата, Емел Етем). И току-виж Цецо Цветанов получил още някой хонорар за популяризирането на европейските практики.

Нали показа лично, че телефон 112 действа безотказно и безпощадно. Е, засега само за някои. Но все отнякъде трябва да се започне.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.