Съдбовни избори идат в САЩ

Вотът за Камарата на представителите и Сената на Конгреса ще промени картината на властта

Ройтерс

Барак Обама говори пред Конгреса. Снимка: Белия дом

Докато демократите се опитват да запазят мнозинството си в двете камари на американския Конгрес на изборите на 2 ноември, следващите десет години партийно управление ще зависят от резултатите от изборите за местни законодателни власти.
Залогът в изборите е преразпределението от щатските законодатели на електоралните райони за Камарата на представителите във Вашингтон – коригиране на границите на всеки 10 години, което като че ли винаги се прайви в полза на водещата партия за всеки щатски законодателен орган.

Демократическата партия, която спечели места на щатско ниво през 2004 г., се изправя пред яростната атака на Републиканската партия, която се очаква да промени баланса на властта в Конгреса и щатите. „Мотото на демократите е: това, което се издига, след това се сгромолясва“, заяви Тим Стори, изборен анализатор в двупартийната Национална конференция на щатските законодателни власти, отбелязвайки, че управляващата партия в Белия дом е изгубила места в 25 от 27-те частични избори за Конгрес от 1900 г. досега.

„Истинският въпрос е колко големи ще бъдат загубите за демократите? Къде ще бъдат? Колко ще са критични ?“, отбеляза Стори. Местните законодателни власти в щатите се утвърждават по различни начини – техните предложения могат да стигнат до Конгреса и да издигнат бариери пред националната политика. Например, малка част от щатските законотворчески органи се опита да блокира налагането на здравната реформа, поддържана от Барак Обама, като опонентите републиканци изтъкнаха, че е противоконституционно да се иска от хората да купуват здравни осигуровки.

В повечето щати, законодателните органи отговарят за очертаването на конгресните райони на всеки десет години с оглед демографските промени, отчетени от американската статистическа служба. Партията на власт може да очертае благоприятни и криволичещи граници, за да включи гласоподаватели, които подкрепят кандидатите й за Конгрес.

Голяма победа на републиканците в щатските законодателни органи може да им даде възможност за предизборни машинации за близо 165 от 435-те места в Камарата на представителите, в сравнение с около 30-те за демократите, сочи доклад на Националния съвет за щатски законодателни органи.

Според съвета, контролът вероятно ще се промени главно в полза на републиканците в най-малко 12 местни законодателни камари в щати като Алабама, Колорадо, Индиана, Ню Йорк, Охайо, Пенсилвания и Уисконсин. „Ако една партия контролира и двете места за законодател и губернатор, то тя е в много изгодна позиция по отношение на разпределението“, заяви Денис Голфърд, професор по политология в Университета Дрейк. „Резултатите от изборите за щатски законодателни органи могат да имат последици за цяло десетилетие напред“, тъй като могат да затвърдят силата на дадена партия в Камарата на представителите, отбеляза Голфърд.

През 2006 г. Върховният съд на САЩ одобри спорен план за преразпределение в Тексас, който доведе до избирането в Конгреса на повече републиканци, отколкото демократи от този щат.  Предизборните машинации през 90-те години в Илинойс осигуриха твърд испаноезичен район за представителя на демократите Луис Гутиерес, като свързаха географски отдалечени части от Чикаго с някои предградия покрай междущатска магистрала.

На 2 ноември американските гласоподаватели ще избират всички 435 членове на Камарата на представителите и 37 от 100 сенатори. Според социологическите проучвания, републиканците има вероятност да спечелят местата в долната камара, но няма да успеят получат мнозинство в Сената. В същото време, гласоподавателите ще избират 37 щатски губернатори и ще запълнят над 80 процента от 7382 щатски места в щатските законодателни органи в страната.

Демократите сега контролират и двете камари в 27-те щатски законодателни органа, а републиканците доминират в 14. Контролът е разделен в осем щата, а еднокамарния щатски парламент в Небраска е безпартиен. С толкова големи залози и двете партии изливат милиони долари в щатите, в които разчитат да спечелят или загубят места.

Комитетът на Демократическа партия за изборната кампания се опитва да събере 20 милиона долара, заяви изпълнителният директор Майкъл Сърджънт. „Всички разгледани от мен социологически проучвания очертават политическа обстановка на голямо съревнование и смятам, че ще запазим мнозинството на нашата партия“, допълни Сърджънт.

Комитетът на Републиканската партия за щатско управление, който планира да похарчи 18 милиона долара за изборите за щатски законодателни власти тази година, прогнозира, че партията ще спечели 10 камари без да загуби нито една от тези, които контролира в момента, заяви Крис Янковски, изпълнителен директор на проекта на комитета за преразпределение.  „Вече повече от година планираме да съберем допълнителни пари и да се съсредоточим върху щатските законодателни власти, за които смятаме, че ще имат най-голямо влияние за разпределението на районите за конгреса“, отбеляза той.

В няколко щата гласоподавателите ще трябва да преценят промените в самия процес на преразпределение. В Калифорния – щатът с най-голям брой места в Конгреса, има две противоречащи си мерки. Едната отнема правомощието на щатската законодателна власт да пречертава конгресните райони и възлага тази задача на комисията, която в момента отговаря за щатските законодателни райони. „Това ще бъде огромна промяна“, заяви Стори. Ответното предложение елиминира комисията като цяло и запазва отговорността за местната законодателна власт.

Гласоподавателите във Флорида ще бъдат призовани да определят стандарти за процеса, включително забрана срещу преначертаване на границите, определени да помогнат или да навредят на титуляра или на политическата партия, същевременно изисквайки районите да бъдат близки и компактни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.