Как се наследява властта на Ким Чен-ир

Ким Чен-ир с жени от Корейската народна армия. Детайл от картина

Историческата конференция на Корейската трудова партия по-рано този месец беше нещо като „дебютен бал“ за третия син на Ким Чен-ир, Ким-Чен-ун, смятан за негов безспорен престолонаследник, който е толкова загадъчен, че външният свят дори не е сигурен как изглежда. Но в мрака се очертава една още по-смътна фигура – също играч в центъра на неясна битка за това кой ще поеме юздите на притежаващото ядрено оръжие „отшелническо кралство“ след болния Любим ръководител.

Севернокорейците би трябвало да разгадаят всъщност 64-годишния Джан Сон-тхек, а не двайсет и няколко годишния Ким Чен-ун. Зетят на Любимия ръководител Джан през последните две години се превърна в дясната ръка на Ким Чен-ир, обучаван за регент на по-младия Ким. Докато Ким Чен-ир беше представен на света на партийна конференция през 1980 г. и прекара следващите 14 години, наблюдавайки своя баща, представянето на Ким Чен-ун за наследник беше доста по-прибързано.

Завършил образованието си в Швейцария, младият Ким не може да се мери с политическото влияние или харизма на своя баща главно защото той никога не е играл роля във важния военен апарат. Поне в началото той няма да е нищо повече от фигурант.

И тук именно се появява Джан. Миропомазаният за регент беше издигнат през юни тази година за заместник-председател на Националния комитет за отбрана (НКО), който контролира военните. Така той стана вторият най-силен човек в страната. „Националният комитет за отбрана и Трудовата партия са двете най-важни и мощни правителствени организации. В тях Джан заема позиции, които му позволяват да упражнява власт и влияние и в двете“, обяснява Ким Гуак-джин, севернокорейски беглец от среден ранг.

Според Ан Чхан-ир, също беглец от Северна Корея и ръководител на Международния институт за севернокорейски проучвания, Джан е един от само трима довереници, които разговарят директно с Любимия ръководител – другите двама са Ким Чен-ун и съпругата на Джан, Ким Кьон-юй, която е сестра на Любимия ръководител. Миналата година Джан и съпругата му най-често правеха компания на възрастния Ким по време на пътуванията му; между януари и юни те го придружиха в 44 от 77 инспекционни посещения. Говори се, че Джан е и предпочитаният другар по чашка на Любимия ръководител.

Това е лоша новина за Запада: повечето аналитици по сигурността смятат, че Чжан ще продължи нестабилната политика на Ким на конфронтация, репресии и лошо икономическо ръководство. „Очаквам до голяма степен нещата да останат същите“, казва Андрей Ланков, водещ специалист за Северна Корея. „Може да има малко отпускане, но не и пълномащабна реформа.“

Като стълб на старата гвардия Джан вероятно осъзнава, че всяка икономическа промяна в китайски стил ще означава край за най-високопоставените партийни апаратчици и за самия него. Но поне не е Ким-младши, възхваляван сега като „блестящ другар“ от пропагандата в Пхенян. Някои политолози са на мнение, че именно Чжан е мозъкът зад нападението през март срещу южнокорейския боен кораб „Чхонан“, при което бяха убити 46 моряци.

Това не означава, че всичко ще е постарому. С непрекъснатото западане на севернокорейската държавна икономика – дори елитът се обръща към частни пазари за оцеляване – политиката на Пхенян става по-непримирима. Само дни преди издигането на Джан в НКО негов важен съперник, Ни Чже-ган, почина в подозрителна автомобилна катастрофа, което предполага, че битката за власт съвсем не е цивилизована.

Формалното заседание, на което бе обявено издигането на Джан, беше свикано в последния момент, което говори за задкулисна битка. Твърди се, че няколко генерали са недоволни от новата позиция на Джан, между които са Ким Чен-гак, който е начело на Корейската народна армия, О Гок-рьол , заместник-председател на НКО, и Ким Йон-чхун, министър на въоръжените сили.

На новия си пост в НКО Джан контролира официално силите за вътрешна сигурност, включително тайната полиция. Част от прерогативите му включат митниците и граничните патрули, които в последно време са юркани да спрат разрастването на частни пазари и контрабандата през границата. Но неговото влияние стига много по-далече. Смята се, че през несигурния период, последвал инфаркта на Ким Чен-ир през август 2008 година, той е поел всекидневното управление. Ако всичко се развие по плана, Чжан ще бъде задкулисният кукловод зад Ким Чен-ун, докато младият Ким успее да сплоти около себе си партийните лидери.

Джан започна бързото си издигане в Корейската трудова партия скоро след като се ожени за своята ученическа любов Ким Кьон-юй, по-голямата на сестра на Ким Чен-ир, през 1972 година. Въпреки че техният баща, основателят на КНДР Ким Ир-сен не одобрявал връзката им, Любимият ръководител доста се привързал към Джан.

През 70-те и 80-те години на миналия век Джан се превърнал в архитекта на одобрени от държавата мафиотски операции, използвайки дипломати да пренасят през границата незаконни стоки като фалшиви цигари, наркотици и накрая, фалшиви долари, според Хелън-Луис Хънтър, пенсионирана аналитичка от Бюрото за Далечния изток на ЦРУ.

С притока от твърда валута беше финансирана системата на покровителства на режима, която Джан усъвършенства, казва Майкъл Мадън, който изследва севернокорейското ръководство в университета в Бостън. В замяна на предаността си към Ким Чен-ир висшите партийни кадри получават желани стоки като луксозни автомобили, вносни цигари и елегантни апартаменти.

Но севернокорейската политика може да е опасна. Джан изпадна в немилост в началото на 2004 г. Някои аналитици казват, че причината била разточителното му харчене. Други твърдят, че било поради риска да засенчи Ким. Която и да е причината, той изчезна от общественото полезрение за 18 месеца, преди да бъде реабилитиран с назначаване на средна по ранг длъжност. По-късно той зае централна роля в плановете за наследяване на династията Ким.

Сега, когато 68-годишният Ким Чен-ир страда от диабет и последиците от два вероятни инсулта, изглежда че третият му син може много скоро да поеме лидерския пост на най-тайната и враждебна страна в света. С Джан, който дърпа конците, не очаквайте новият Ким да извърши промени към по-добро.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.