САЩ: „Легализирайте марихуаната“ и още референдуми

Франс прес

Канабисът има доказано благотворно въздействие при редица заболявания – той помага при химиотерапия, при множествена склероза и при СПИН. Снимка: Уебшотс

От узаконяването на канабиса до забраната на „фабриките за кученца“, през почти пълното премахване на данъците или отменянето на реформата за здравните осигуровки, американците ще дадат гласа си във вторник на десетки местни референдуми. Частичните избори за Конгрес, които се очертават като трудни за демократите на президента Барак Обама, ще бъдат съпътствани от 160 референдума, организирани в 50-те щата, без да броим стотиците консултации, предвидени от областите и общините. Близо четиридесет щатски референдума произхождат от „гражданските инициативи.“

Всъщност техният брой е по-малък в сравнение с предишното голямо всенародно допитване през 2008 г., когато спорни мерки като хомосексуалните бракове в Калифорния имаха за цел да привлекат гласоподаватели към урните. В тези времена на икономическа унилост „организирането на референдум по обществена инициатива излиза много скъпо“, отбеляза политоложката Джийни Дрейг Баузър от Националната конференция на щатските парламенти.

Някои лобистки групи обаче нямат никакви трудности да финансират инициативите си: петролната промишленост отдели 3,6 милиона долара за предложение за суспендиране на закон, ограничаващ емисиите на парниковите газове в Калифорния. Новата мярка би влязла в сила едва след като равнището на безработица в щата падне до 5,5 процента и остане на това ниво най-малко една година. За момента то надхвърля 12 процента от активното население. В щата Вашингтон, търговските вериги платиха 3,1 милиона долара за организирането на инициатива, която разрешава продажбата на алкохол извън държавните заведения.

Федерацията на производителите на напитки би всички рекорди в същия щат като отпусна близо 17 милиона долара за инициатива, която ще премахне таксите върху бутилките за вода и сода и сладкарските изделия. Зад референдумите стоят и асоциации, какъвто е случаят в Мисури, където приятели на животните настояват за по-добро регламентиране на кучешките приюти и предлагат да се криминализира „жестокостта във фабриките за кученца“.

В Калифорния, милиардерът Джордж Сорос даде един милион долара за предложение за легализиране на марихуаната в щат, където канабисът за медицинска употреба е разрешен от 1996 година. Четиринайсет други щата приеха след това подобни закони. В Аризона и Южна Дакота, избирателите са призовани да разрешат употребата на канабис за медицински цели. В последния щат, те ще трябва да се произнесат и за премахване на наредбите срещу тютюнопушенето.

В девет щата ще бъдат подложени на референдум предложения за намаляване на данъците, в частност в щата Колорадо, който според едно проучване ще остане с бюджет от 38 милиона долара ако тези инициативи бъдат приети. Залогът са данъчни икономии за 1360 долара на година и на семейство. „Хората, които стоят зад тези мерки, не обясниха как щатът ще покрие разходите си ако мерките бъдат приети“, отбелязва Баузър.

Един единствен въпрос от социалната област е поставен на избирателите тази година: дефиниция на израза „човешко същество“ в щата Колорадо, който би попречил на аборта чрез схващането, че ембрионът има юридически права още от зачеването си. В този щат, както и в Аризона и Оклахома, гласоподавателите ще се произнесат и за блокирането на реформата на здравното осигуряване, голямата победа на Барак Обама в законодателната област.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.