Гърция орязва драстично разходите за армията

Д. Верикиос

Гърция смята да свие с 60 на сто разходите за армията и драстично да ореже 15-годишната си оръжейна програма. Откривайки международното оръжейно изложение в Солун военният министър Евангелос Венизелос обяви, че правителството планира да ореже разходи в размер на 15 млрд. евро.

Впрочем това предвижда проектът, разработван от кабинета под стриктния надзор на Европейската комисия, Еропейската централна банка и Международния валутен фонд, който се очаква да влезе в парламента до края на годината. Предложението на министерството на отбраната е за драстично свиване на разходите по структурите на армията и 15-годишната оръжейна програма.

Министърът на отбраната призна, че намаляването на разходите за армията са продиктувани от икономическата криза и от новата ситтуация, възникнала, след като Гърция подписа споразумение с ЕС и МВФ, по силата на който страната започна да получава заеми в размер на 110 млрд. евро за преодоляване на кризата, като в замяна обяви мерки за строги икономии.

Евангелос Венизелос каза още, че в близките дни междуведомствена приватизационна комисия ще определи консултантите, които ще трябва да се произнесат по бъдещето на гръцките оръжейни компании. Това обаче не означава, че така се открива възможност за стартиране на задължителна процедура за разпродажба на оръжейните компании. Целта е да се потърси по-добро решение за тях, поясни той. Според него с драстичното орязване на разходите се цели да бъдат икономисани 15 млрд. евро и да се създаде една модерна, мобилна армия.

Ръководейки се от новата структура на въоръжените сили, одобрена наскоро от Правителствения съвет по въпросите на външната политика и отбрана (КСИЕА), представители на военното министерство са на мнение, че Първа армия и двата армейски корпуса в Северна Гърция са ненужни. Според тях на настоящия етап на север е необходима само една дивизия.

По-специално те смятат, че двете бригади 15-а и 9-а , които се намират съответно в Аминтео и в град Флорина, трябва да се слеят с осма дивизия в областта Епир, че е нужно да бъдат закрити 10-а бригада в Серес, 5-а бригада на о-в Крит, 4-а бригада в Триполи, както и 20-а бронирана бригада, и че трябва да бъдат трансформирани дивизията в град Ламия и големите поделения за административно-стопанско обслужване на армията.

Ако тези предложени планове в крайна сметка се реализират, целта е армията да стане по-малобройна, по-компактна и по-мобилна, така че основният й акцент да падне върху районите, откъдето биха могли да възникнат заплахи. По-конкретно в областта Еврос и по островите в източната част на Егейско море.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.