Ал Каида набира турци за джихад

Ройтерс

Турците играеха незначителна роля в глобалния джихад на Ал Каида, но паниката, настъпила в Европа около сигурността напоследък показва малък, но увеличаващ се брой лица в Германия и Турция, които са се присъединили към бунтовническите редици в Пакистан. Мюсюлмани от различни части на ислямския свят по време на джихада отидоха в Пакистан, за да се борят срещу съветската окупация на Афганистан през 80-те години. Може би няма нищо ново в това, че турците поемат по този път, но напоследък правят впечатление некролозите по джихадистките сайтове и разказите за подвизите на турски джихадисти.

„Турция представлява вход за Ал Каида, през който организацията прокарва фондове и набира хора за операциите си зад граница“, заяви Тим Уилямс от консултанска организация в Лондон, изчисляваща политическия и терористичен риск. „Увеличаващият се брой на турците, които се появяват на сцената на АфПак в Афганистан и Пакистан – бел. ред. е доказателство за това“. Турци, завърнали се от Афганистан, бяха замесени в атентатите през ноември 2003 г., по време на които бяха убити 57 души в Истанбул и ранени още стотици в серия от атаки, взели на прицел консулството на Великобритания, банката Ейч Ес Би Си и две синагоги.

„Притеснен съм от засилващия се радикализъм сред турската младеж, не само в Турция, но и в Европа“, заяви Зейно Баран, стипендиант в института Хъдсън във Вашингтон. Според Баран по-критичното отразяване на Израел и Запада от страна на някои медии втвърдява позициите в едно общество, което става все по-консервативно и по-ислямско. „Тази пропаганда има силно влияние върху младежите, някои от които изглежда се присъединяват към бунтовническите редици в региона АфПак“.
Направените изследвания от Религиозния изследователски център във Вашингтон показват, че турците са на еднакви нива на антипатия към САЩ като тези на египтяните, пакистанците и палестинците.

Анализаторът на ситуацията на сигурност, работещ в Истанбул, Гарет Дженкинс посочва, че има увеличение на страниците на турски език по джихадистките сайтове през последните няколко години. С предимно мюсюлманското си население от 75 милиона души и голяма диаспора, предимно в Германия, е нормално ислямистките бунтовнически групи да се опитват да си поправят път сред турците. Турция, със своята демократична основа и ориентация спрямо Запада, не е естествена почва за развитие на ислямистки бунтовнически настроения. Религиозният консерватизъм на премиера Таийп Ердоган, който отваря вратите към ислямския Близък изток, не осигурява място за желанията на Ал Каида.

Бунтовническите настроения нарастват, но поне засега остават на ръба. Според анализатори офанзивата преди две години на Израел срещу ивицата Газа е изпълнила с надежда каузата сред някои бунтовници. „Внезапното нападение на Израел в ивицата Газа през 2008 г. имаше силен ефект, който доведе до увеличаване на набирането на турци от Ал Каида и свързаните с нея групи. Вярваме, че броят им се е увеличил драматично след тази операция“, заяви Уилямс.

Това е труден въпрос за единствения мюсюлмански член на НАТО. Турски войници служат в умиротворителните контингенти в Афганистан. Официалните представители са предпазливи по отношение на присъствието на турски войници в Афганистан и Пакистан. Според тях националностите на изброените мъченици по сайтовете на джихада не са потвърдени. Извършените арести в Турция обаче показват, че властите са бдителни.

През януари полицията задържа при полицейски акции най-вече в източен и централен Анадол над 120 заподозрени за връзки с Ал Каида, въпреки че не излязоха почти никакви подробности от тези арести. След това миналата седмица полицията арестува студент по математика от университет в западния град Измир, който е имал контакт с турски бунтовник, определян за шеф на егейската клетка на Ал Каида, понастоящем намиращ се в Афганистан и Пакистан.

Извънучебната дейност на студента Абдулкадир Кючюк е включвала правенето на бомби и измислянето на компютърни програми за заглушаване на сигналите на полетите на самолетите, използвани от силите на НАТО в Афганистан. Други четирима заподозрени за финансирането на каузата също са били задържани. По-късно те бяха освободени в очакване на процес. При следваща операция обаче тази седмица полицията в Истанбул задържа още десетина души.

Висш турски официален представител по сигурността заяви за Ройтерс, че всички турци, които са се присъединили към редиците на Ал Каида в Афганистан и Пакистан, принадлежат към една група. Той продължи с назоваването на техния шеф, както и на командира им Зекерия, на когото Кючюк бе хванат да изпраща електронно писмо. „Техният лидер се казва Ебюзер, лидерът на всички турци в цялата Ал Каида. Зекерия е друг високопоставен лидер на турците там“, заяви той. Фондацията Джеймстаун, базирана във Вашингтон, идентифицира Ебюзер като Сердар Ербаши, ветеран от втората война в Чечня, който ръководи клетката на Ал Каида в Анкара.

Турският официален представител не назова групата, но офицер по сигурността в Пешавар, основният град в северозападната гранична провинция в Пакистан, я определи като Тайфатул Мансура, което според корана означава „събрание на победителите“. Информацията за базираната в пакистанския регион северен Вазиристан, известен като крепост на Ал Каида и дейността на талибаните, група Тайфатул Мансура се разпространи през последната година на сайтовете на джихада и на антитерористичните блогсайтове.

Пакистански официален представител по сигурността заяви, че техните редици са били разбити в сблъсъци и при ракетни атаки, а друга група е разбита преди няколко месеца. Фракцията се появи от Ислямския съюз за джихад (ИСД) или Ittehad-e-Isslami. Самият ИСД е продукт на Ислямското движение на Узбекистан, движение за джихад в Централна Азия, което подсили връзките си с Ал Каида и набира активно лица в Европа.

Джихадистите, които не се приспособяват лесно към южноазиатските или арабски бунтовнически лагери, се ориентират към групи като Тайфатул Мансура, която според пакистански официален представител е съставена от турскоезични централноазиатци, както и от турци и европейски мюсюлмани, най-вече от Германия. „Става въпрос за разнородна група там на север (Вазиристан). Има хора действително отвсякъде, включително и турци“, заяви за Ройтерс пакистанският официален представител.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.