Доценти се прескачат като зайци

Румен Белчев

Тарантулите имат вкус на пилешко, новите гърди поевтиняват, а в Търновско глигани се жертват за търновски вафли.

Лошата новина е, че „Русия и САЩ ни ръфат в Лигата“…

Спокойно, не сте си изгубили ума – това са новините от всекидневниците.

Другата симпатична новина е, че сред номинациите за мъж на годината на 120 журналисти се е промъкнала и бившата здравна министърка – проф. Ана-Мария Борисова… Ана-Мария – мъж на годината – е, това вече наистина звучи гордо! Заглавието може да качи тиража със стотина бройки!

Това са вестникарите и вестниците днес – много клюки, силикон, плюскане, плющене и  политика, с извинение.

„Предложиха Алексей Петров за „Мъж на годината“ – информира ни „НОВИНАР“.

Пак същите 120 водещи български журналисти, възприемащи Ана-Мария като мъж, са го включили в списъка.

А с какво е заслужил тази номинация може да ни обясни, разбира се, радетелят за ред, законност и справедливост, доц. д-р Атанас Семов, в „24 ЧАСА“: „След университета ГЕРБ най репресира Алексей Петров“.

След „най-яркия символ на самоцелната репресия на управлението на ГЕРБ“, Алексей, „има само един по-зловещ символ и това е Софийският университет, подложен на икономическо съсипване и медийно охулване“…

Край на цитата.

А с какво може да бъде полезен в политиката? Не доцентът, а Алексей Петров?

„Той е човек с много богат опит и контакти. Около него през годините под една или друга форма – на кафе, на тенис или плуване, мина голяма част от политическия елит на прехода…“

Ако така се влиза в политиката, искам и аз – покрай мен на биричка и картофки също е минал доста народ!

Да хванем с едни щипци интервюто на доц. д-р Семов и го пуснем в печката, за да преминем към основните страници на всекидневниците – там, където са истинските новини, тези, които продават тиража.

Ето ви „ЗАСАДА“ – „Снимат Ангелинка гола и пияна“. Хубаво! Има и снимка, но е мътничка, от Ангелинка не се вижда много нещо. Затова си има съпровождащо текстче: „Ангелинка развя цици в студеното море на Слънчев бряг…“

Къде-къде по-вълнуващо от апологията на доц. Алексей Петров (и той бил доцент, вие какво си мислите)!

Изобщо – по вестникарските страници доценти и професори се прескачат като зайци, а част от мъдростта и знанията им попиват дори вестникарите.

В „ТЕЛЕГРАФ“ например снимката на симпатична разсъблечена блондинка е съпроводена с текст, издаващ завидна обща култура на списователя – блондинката, наречена „Голата Маха“ (защо с главна буква – си знае само той, може би предполага, че това е собствено име), си задава екзистенциалния въпрос „Къде ли ми се е напъхало махалото на Фуко?“

Тук вече може да се спори – дали интелигентът, съчинил епохалното изречение, е видял заглавието на романа на Умберто Еко някъде по сергиите или в главата му се мотаят смътни спомени от учебника по физика за седми клас.

Но това вече са спорове, които би трябвало да провежда журито на годишните журналистически награди.

Между другото – на някого да му прави впечатление, че наградите вече не се присъждат от Съюза на българските журналисти?

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.