Русия – страна на мизерия и богати чиновници

Анастасия Башкатова, Игор Наумов

Инкрустиран мерцедес на Панаира на милионерите в Москва. Снимка: ЕПА/БТА

Неравенството в доходите в Русия се превръща от стимул във фактор за депресия. В последните данни на Росстат (руската статистическа агенция – бел. прев.) за разликите в паричните доходи социолозите виждат промени в структурата на прослойката на най-богатите: състоятелните чиновници изместват от нея предприемачите и професионалистите.

При това високи доходи имат същите чиновници, от които зависи преразпределението на богатството. Затова особени изменения в това отношение не бива да се очакват. Около една трета от доходите в страната, по данни на Росстат, днес получават 10 процента от най-богатите, а 10 на сто от най-бедните – едва 1,9 процента от всички доходи. Такива данни публикува в петък Росстат. През 2010 г. различията в доходите на практика преповтарят показателите от периода януари-септември 2009 г.

Делът на населението със средни доходи до 3500 рубли* месечно е спаднал до 1,4 на сто в сравнение с периода януари-септември 2009 г. Също така незначително са намалели относителните дялове на руските граждани с месечни доходи от 3,5 до 5 хиляди рубли, от 5 до 7 хиляди рубли, от 7 до 10 хиляди рубли и от 10 до 15 хиляди рубли. Делът на руснаците с доходи от 15 до 25 и от 25 до 35 хиляди рубли месечно се е увеличил в сравнение с миналогодишния период януари-септември с по около 2 на сто. Делът на населението с доходи над 35 хиляди рубли е нараснал от 7,9 (за януари-септември 2009 г.) до 10,1 процента (за януари-септември 2010 г.)

Коефициентът на фондовете – тоест отношението на доходите на 10 процента от най-богатите и най-бедните – неотклонно расте от 1992 г. и към 2008 г. възлиза на 16,8 срещу 8 през 1992 г. Този ръст е свидетелство за факта, че богатите стават по-богати, а бедните – по-бедни. Но през кризисната 2009 г. коефициентът на фондовете за пръв път отбеляза намаление, макар и незначително, като достигна 16,7. През периода януари-септември 2010 г. той е бил 15,8.

Независимите експерти обръщат внимание на това, че социалното неравенство в Русия отдавна се е стабилизирало на високо равнище. И даже безпрецедентният ръст на пенсиите и социалните надбавки не са успели да пречупят тази тенденция. При което експертите са убедени, че официалните показатели на разслоението неточно описват действителността. Така че отношението между доходите на 10 процента от най-богатите и най-бедните може би превишава даже ниво от 20-22.

„Що се отнася до доходите, разпределени между най-бедните и най-богатите, ние отдавна сме преминали прага на социалната несигурност“, казва ръководителят на Центъра за инвестиции към Института за прогнози в народното стопанство Яков Дубенецки. По темпове на растеж на доходите най-състоятелните руснаци остават вън от конкуренция; за тях този показател възлиза на 70 до 90 на сто годишно, каквито темпове са недостижими за бедните руснаци. Директорът на регионална програма на Независимия институт за социална политика (НИСП) Наталия Зубаревич добавя: „Нивото на бедността в Русия през последните няколко години не се изменя и то достига примерно 13 на сто от населението. Щом не се променя бедността, значи няма промяна в разслоението“.

Антикризисните мерки на правителството би трябвало да допринесат за намаляването на неравенството в доходите, продължава заместник-директорът на НИСП Лилия Овчарова. Става дума за повишаване на минималния праг на работната заплата и пенсия. До намаляване на неравенството би могло да доведе и спадът на доходите на най-богатите. Съкращаване на доходите на богатите се наблюдаваше в частност през 2008 г. Но от средата на 2009 г., както отбелязва Овчарова, „доходите на богатите се възстановяват с най-високи темпове“.

Но главното е в това, че в Русия има очевидна негативна тенденция за промяна в структурата на неравенството. „Налице е изменение на състава на групата на 10-те процента най-богати граждани. Професионалистите и бизнесмените са изместени от чиновници и представители на бюрократичните структури“, казва Овчарова. А директорът на Института по проблемите на глобализацията Михаил Делягин напомня, че още през 2004 г. е публикувано изследване за купувачите на недвижима собственост в Рубльовка (суперлуксозно московско предградие – бел. прев.), според което бизнесмените са 30 на сто от купувачите, а чиновниците – 70 на сто.

„Тук няма нищо чудно. Та нали държавата съществува като единен корупционен механизъм, служещ за обогатяване на бюрокрацията. И резултати от борбата с нея не се виждат“, подчертава Делягин. „Корумпираните чиновници паразитират върху страната. В природата, както е известно, паразитът неминуемо поглъща приемника и после също загива“, резюмира Делягин.

Експертите предричат: резултат от тази тенденция може да бъде системна криза. Защото разликата в доходите престава да бъде тласък за икономическото развитие и се превръща в негова спирачка. Забележителните успехи на предприемачите и професионалистите би трябвало да мотивират хората да растат в кариерата си, да повишават равнището на образованието си, като гражданите са въвлечени в конкурентна борба.

Но в Русия възникна, както твърдят експерти, „лошо неравенство“, което изпраща демотивиращи сигнали към населението. Високи доходи сега получават не съзидателите и производителите, а самите преразпределители на доходите. Затова за групата на преразпределителите не е изгодно да променя структурата на доходите, да поддържа конкурентната борба в страната или да съкращава разслоението по равнището на доходите.

По БТА

* Според курсовете на руската централна банка от 29 октомври 2010 г. един щатски долар се разменя за 30,7821 рубли, а едно евро – за 42,7256 рубли. – бел. прев.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.