Който иска стабилност, да стиска палци за Обама

Торстен Рике

Барак Обама. Снимка: Белия дом

САЩ се нуждаят от правителство, способно да действа, защото в противен случай една отчаяна централна банка ще наводни света с още повече долари. САЩ са изправени пред съдбоносна седмица. На 2 ноември американските граждани решават дали президентът Барак Обама ще получи втори шанс да изведе страната от дълбоката икономическа криза или ще се стигне до политическа стагнация чрез образуването на мнозинство на републиканците в Конгреса.

Само ден по-късно – на 3 ноември – Управлението за федерален резерв (УФР) ще обсъди дали още веднъж да влее стотици милиарди долари в икономиката, за да намали безработицата. Според експерти чрез този избор ще се определи бъдещето на американската икономическа политика през идните години. Бъдеще, което ще засегне и останалата част от света.

„Кризата е наша, но проблемът е твой“ – с това мото републиканците успяха да избегнат поемането на отговорност за икономическия хаос и да стоварят вината върху Обама. Президентът усети тази опасност твърде късно, тъй като в противен случай не би проиграл почти целия си политически капитал така преждевременно с реформата на здравната система. Правителството на Обама едва ли може да бъде обвинявано, че реагира бавно на рецесията, която получи в наследство. Въпреки всички „занаятчийски“ грешки демократите се справиха – решението да се спре свиването на икономиката чрез държавна програма от стимулиращи мерки бе правилно. Обама обаче подцени дълбочината и продължителността на кризата.

Ако сега демократите загубят мнозинството си в Конгреса, ръцете им ще бъдат вързани. При мнозинство от републиканци няма никаква вероятност да бъдат приети нова програма от стимулиращи мерки или целеви помощи. По този начин отговорността за провеждане на необходимите действия още повече ще се прехвърли върху централната банка. Чрез либералната си парична политика УФР вече и без това пое управлението на кризата, като изстреля снаряда си дори по-далеч. Водещите лихви остават на нулево равнище, а икономиката се опитва да се възстанови благодарение на слабия долар. САЩ обаче страдат от недостиг на ликвидни средства, а частните домакинства и компаниите пазят парите си, защото бъдещето им изглежда несигурно. Защо? Погледнете изборите за Конгреса.

Изход от тази дилема може да се намери, само ако американците още веднъж гласуват доверие на Обама и неговите демократи. Ако получи втора възможност, президентът би могъл да обвърже краткосрочните помощи със средносрочно намаляване на бюджетния дефицит и дългосрочно модернизиране на икономиката. Ако обаче погледите се обърнат надясно, нещата ще бъдат различни. Политическият застой във Вашингтон ще засили натиска за действие върху централната банка, която по начало няма големи правомощия. Това е лошо за САЩ, както и за останалата част от света. Който иска светът да остане в стабилно равновесие, трябва да стиска палци на Обама.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.