Какво ще прави Арни след като напусне губернаторския пост?

Франс прес

Дмитрий Медведев повози Шварценегер на „Чайка“ и му предложи да стане кмет на Москва. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

„Губернаторът Терминатор“ Арнолд Шварценегер, чийто приемник начело на щата Калифорния ще стане известен на днешните избори в САЩ, не разкри нищо за бъдещите си проекти. Но бившият Мистър Вселена, превърнал се в холивудска звезда и политик, вече е доказал, че умее да си намира ново амплоа.

„Има много варианти: снимане на филми, писане на книги“, заяви 63-годишният бъдещ бивш губернатор по време на неотдавнашно официално посещение в Москва. След което уточни, че ще се съсредоточи върху политическите си ангажименти до последната минута на мандата си.

Арнолд Шварценегер, чието дълго и богато на съгласни австрийско име отстъпи пред редица прякори – от Арни до „Governator“ (английско съчетание на думите „губернатор“ и „Терминатор“) заради филма, който му осигури кариера и богатство в Холивуд, в продължение на седем години бе номер 1 в най-богатия и най-населен американски щат. Той ще напусне офиса си в Сакраменто през януари.

Макар и да съумя да впечатли електората с преобразяването си в „либерален републиканец“ и защитник на околната среда, което му осигури преизбиране през 2006 г. – рейтингът на Шварценегер пострада много през последните години заради финансовите проблеми на тежко и трайно засегнатата от икономическата криза Калифорния. Харизма обаче не му липсва и много наблюдатели предричат, че той ще продължи политическата си кариера. Някои споменават Конгреса във Вашингтон, други – пост в администрацията на Обама, свързан с околната среда.

Едно е сигурно – Шварценегер няма да се състезава за Белия дом срещу Обама през 2012 г., тъй като най-висшият пост в държавата е запазен само за родените в САЩ лица. Арни не изпълнява това условие – той е роден в градче близо до австрийския град Грац и е натурализиран американец. През 1968 г., на 21-годишна възраст Арнолд Шварценегер пристига в Страната на неограничените възможности без пукната пара, само с няколко трофея по културизъм в професионалната си биография.

След като взема диплома по търговия, той става милионер, благодарение на титлата си „Мистър Вселена“ и седем титли „Мистър Олимпия“ и се насочва към киното с роли в „Конан Варварина“ (1982 г.) и „Конан разрушителя“ (1984 г.). Славата му обаче идва с „Терминатор“ и прословутата му фраза, навлязла в американската попкултура: „Ще се върна“ (I’ll be back“). Тази фраза може да има и пророческа стойност.

Том Арнолд, който партнираше на Шварценегер в „Истински лъжи“ на Джеймс Камерън заяви, че щом приключи мандатът на Арни, той ще се присъедини към него в нов холивудски филм. „Това, което знам е, че Джеймс Камерън ще режисира филма, Арнолд и аз ще играем в него и ще започнем снимките веднага след като той сдаде губернаторския пост“, заяви актьорът преди година пред в. „Ню Йорк таймс“. Програмата на Джеймс Камерън обаче е запълнена с конвертирането на „Титаник“ в 3D, което е предвидено за 2012 г. и с двете продължения на „Аватар“, планирани за 2014 и 2015 г.

Арнолд Шварценегер естествено не потвърди това и неотдавна увери по Ей Би Си, че единственото важно нещо за него засега са задълженията му на губернатор. „Забранявам си да мисля за догодина или за бъдещето си, защото сега мисля само за настоящия момент и за това, което имам да върша, тоест да служа на Калифорния“, заяви той.

Каквото и да прави обаче, той ще го реши заедно със съпругата си Мария Шрайвър, племенница на бившия президент Джон Кенеди, която разбра за намерението на мъжа си да се кандидатира за губернатор от пресата през 2003 г. „Преди да направя каквото и да било, ще кажа на съпругата си: „Мария, кажи ми какво трябва да направя“, заяви той неотдавна по телевизия Фокс.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.