Ислямски училища в Йемен бълват терористи от западни страни

Асошиейтед прес

Ал Каида в Йемен, заподозряна в организирането на осуетен заговор за атентати чрез пощенски пратки, изглежда активно се стреми да вербува американски и европейски радикали, които могат да помогнат на терористичната групировка да извърши нападения в родните им страни.

Йемен дава добра възможност на чуждестранните радикали да се свържат с действащата на негова територия Ал Каида, тъй като в страната има редица популярни ислямски религиозни училища и школи по арабски език, които привличат студенти от цял свят.

Вече има такъв известен случай – твърди се, че младият нигерийски студент Умар Фарук Абдулмуталаб е използвал езикова школа в Сана като прикритие, за да се срещне с бойци на Ал Каида и да получи подготовка, преди да направи неуспешен опит да взриви американски пътнически самолет на Коледа.

Оттогава йеменските служби за сигурност настъпиха педала и арестуваха дузина американци, както и подбрани европейци по подозрения в контакти с Ал Каида.
Доказателствата за тези контакти са оскъдни, а някои от тях вероятно са били събрани след ареста, при усилените обиски на йеменските служби. Двама от арестуваните американци впоследствие бяха депортирани, а неизвестен брой от останалите задържани са били освободени, съобщават представители на йеменските служби за сигурност, пожелали анонимност.

Сериозно безпокойство предизвиква опасността клонът на Ал Каида в тази страна да вербува бойци с американски или европейски паспорти. Сред най-високопоставените членове на групата е роденият в САЩ радикален духовник Ануар ал Аулаки, който в проповедите си на английски език призовава към джихад или свещена война срещу Съединените щати и е вдъхновил редица бойци, родени в западни страни.

Ал Аулаки, който е обявен от САЩ за издирване жив или мъртъв, е поддържал контакт по имейл с военния психиатър , който миналата година откри безразборна стрелба във военната база „Форт Худ“ в Тексас. Според американски следователи той е помогнал и за подготовката на Абдулмуталаб за неуспешния му опит да взриви пътуващия към Детройт пътнически самолет.

Групата дори издаде уеб-списание на английски език, озаглавено „Инспайър“ (от англ. – вдъхновявам). Във втория му брой, който беше публикуван през октомври, младият американски джихадист Самир Хан, смятан за основател на списанието, се хвали, че се е преместил в Йемен от дома си в Северна Каролина и се е присъединил към бойците на Ал Каида, като се заклел заедно с тях „да води джихад до края на живота си“.

Друг американец от сомалийски произход – 26-годишният Шариф Моубли от Ню Джърси, беше изправен пред съд миналата седмица за убийство на йеменски войник при опит за бягство през март. Първоначално Моубли беше арестуван по подозрения във връзки с Ал Каида. Докато бил на лечение в болница, той убедил пазача си да му свали белезниците, след което грабнал пистолета му и открил огън.

През юни правителството обяви, че един от четиримата арестувани за неуспешния опит за самоубийствен атентат срещу британския посланик два месеца по-рано е германски гражданин. Засега йеменските и американските следователи не съобщават дали в заговора за изпращане на взривни устройства по пощата от Йемен до синагоги в района на Чикаго са участвали терористи, родени в западни страни.

Общоприетото схващане е, че Ал Каида в Йемен разполага с ядро от около 300 бойци, повечето от които са родом от Йемен или Саудитска Арабия. Вербуването на терористи, живеещи в западни държави, дава големи възможности на терористичната група да извършва нападения. Радикалите със северноамерикански и европейски паспорти могат да пътуват свободно из по-голямата част от света, докато екстремистите от страни като Саудитска Арабия, Египет и Пакистан трябва да преминат през щателни проверки на миналото им, когато кандидатстват за виза.

Многобройните чуждестранни студенти, които открай време се стичат към езикови и религиозни школи в Йемен, могат да се окажат златна мина за Ал Каида. Студентите с екстремистки уклон могат лесно да се скрият от радара и да влязат в контакт с елементи на Ал Каида в държава, в която централната власт е слаба, а полицията е пословично корумпирана.

Една от популярните дестинации за радикалните младежи е институтът „Дамадж“ – ислямско религиозно училище в северния град Саада, ръководено от последователи на ултраконсервативното салафитско течение в исляма, на което много от членовете на Ал Каида са привърженици. В „Дамадж“ учат около 700 студенти от цял свят.

Друг подобен център е университетът „Ал Иман“ в столицата Сана, ръководен от радикалния духовник Абдул Маджид ал Зиндани, който е смятан от Вашингтон за „специално подготвен глобален терорист“, но също така е близък и с президента Али Абдула Салех. В неговия университет се преподават ислямски науки с откровен войнствен уклон. Един от най-печално известните му възпитаници е Джон Уокър Линд, роден в САЩ талибански боец, който в момента излежава 20-годишна присъда в Съединените щати.

Случаят с Абдулмуталаб обаче потвърди, че дори предимно светски езикови училища могат да бъдат входна врата на Ал Каида към западните държави. Чуждестранните студенти, включително европейците и американците, намират Сана за привлекателно място за обучение заради екзотичния стил на живот, уникалната архитектура и относително евтиния живот. Студентите живеят предимно в старата историческа част на града, заедно с бедните йеменци.

„Йемен привлича силно вярващите чужденци мюсюлмани с консервативния си характер и със значителното влияние, което имат духовниците“, коментира политическият анализатор Мохамед ал Сабри. „Страната се приближава максимално до типичното ислямско общество“.

Абдулмуталаб може би успя „с голи ръце“ да унищожи процъфтяващия бизнес на школите по арабски език в Сана. След неуспешния му опит за атентат йеменските власти затегнаха режима, въведоха визи за посетителите от чужбина и започнаха да подлагат чуждестранните студенти на строги проверки. В арабските училища, които допреди година подготвяха по 100 студенти, сега учат едва 15, а повечето класни стаи стоят празни.

„Не идват нови студенти“, оплаква се Абдул Раб Мохамед, администратор в Института по арабски език в Сана, в който е учил нигерийският атентатор. „Студентите стоят настрана заради изискванията за виза и проверките“. В института в момента учат само шестима студенти, сред които двама американци – млада двойка от Пенсилвания.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.